Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Hazırcevaplılık yeteneği nasıl geliştirilir ?

Katılım
26 Şubat 2019
Mesajlar
12
Tepkime puanı
19
Yaş
26
Şehir
Adana
Ben yaklaşık 5 - 6 sene civarı depresyondaydım ve evden çıkmadım (bundan 2 yıl öncesine kadar ) . 2 yıl önce red pille tanıştım ve hayatımda bir çok şeyi değiştirdim . Çok iyi bir vücut yaptım , hedeflerime yöneldim , yeni bir çok insanla tanıştım , giyim kuşamımı değiştirdim vs .. Ama ilk dönemlerimde hatırlıyorum konuşmayı unutmuştum . Kekeliyordum ve kendimi ifade edemiyordum . Zamanla bayağı toparladım artık çekinme veya kekeleme kalmadı . Ama şöyle bir problemim var hazırcevap olamıyorum ve bu yüzden bir sürü fırsat kaçırdım .

Örnek vermek gerekirse kütüphanede ders çalışıyordum ve dışarıda bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyordu . Hoşlandığım bir kız vardı arada bir göz teması kuruyorduk . Ondanda bir çekim alıyordum . O yağmurda sigara içmeye çıktım o da arkamdan geldi ve şemsiyenin altına girdi bir şey demeden . Ama iletişimim ve hazır cevaplılığımdan sınıfta kaldım . O çekimin kaybolduğunu hissettim sonraları . Anlıyorsunuz zaten . Bir çok sorunumu çözdüm ve artık bunları çözmenin de vakti geldiğini düşünüyorum . Bu alanda kendini geliştirmiş olup bana tavsiye verebilecek arkadaşlar var mı ?
 
Hiç tanımadığın birinin yanına giderek konuşmak gerçekten zordur, ama yanına gelen biriyle iletişim kurabilmem gerekir yapamıyorsan çokta problem değil sadece bazı duvarlarını yıkman gerekiyor,

; Olabildiğince insanlar iletişim kur, sohbet et,

En basiti,
Nasılsın ?
Dersler zorluyor mu,
Sigara nelere kadir baksana ? :) tebessüm ile söyleyebilirdin

Yapacaksın, ben inanıyorum rahat ol,
Hayat gerçekten çok kısa
Çıkar azından bir kaç kelime ne kaybedebilirsin ki?
Yapabilirsin biliyorum, sen yapamaz isen bile iç güdülerin bunu yapmanı isteyecek ama,
Beyin tembellik yapar bazen yeni iletişim kurmak ister
De ki kendini ben değiştim, artık bunu da değiştireceğim.
 
O ana uygun bir kelime desen sorun kalmaz sigarayla yada yağmurla alakalı gerisini getiremeciğin biraz aşikar
 
Şu şekilde ilerleyebilirsin:
Açılış - Hikaye anlatma - Sohbetin ilerlemesi ve kapanış
Açılış:
O anki durumla ilgili bir açılış yaparsın. Örneğin o an yağmur yağıyor, yağmurla ilgili bir şey söyle: Ör. haftaya çok yağmur yağacakmış, inşallah sel olmaz. (Söylediğin şeyin doğru olması gerekmiyor. Sadece ortaya bir laf atıyorsun.) Açılışa başladıktan sonra kızla etkileşime girmek için bir soruyla devam et. Yağmurdan sonra toprak kokusunu sever misin? (Daha basit sorular da sorabilirsin. Ör. sadece yağmuru sever misin diye de sorabilirsin. Sadece lafının devamını getirecek bir soru sorman gerekiyor.) Kız bir cevap verdiğinde sohbet başlamış demektir. Ezbere açılışlar da yapabilirsin ama bu kolaya kaçmak olur, seni tembelleştirir. (Ör. telefonda sohbet ediyormuş gibi yaparsın ve telefonu kapatıp kıza bir soru yöneltirsin.) "Baksana bir konuda fikrini alacağım. Bi saattir arkadaşla telefonda tartışıyoruz sence kızlar mı daha çok yalan söyler erkekler mi?"
Hikaye anlatma:
Kıza yağmurdan sonraki toprak kokusunu sever misin diye sormuştuk ve şimdi sohbeti devam ettirmemiz gerekiyor. Burada konuyla alakalı bir kelime seçmen gerek. Ör. yağmur, şimdi yağmurla ilgili bir hikaye anlat. Bir keresinde motorla yolda gidiyordum, yağmur da çok yağıyor sel falan çıkmış. Yolda bir de ne göreyim. Asfaltta bir çukur oluşmuş ve yağmur o çukurun içini doldurmuş. Bir kamyonet de ters dönmüş çukurun içine girmiş. Çukura bir baktım içinden bi teyze çıkıyor, böyle köpek balığı gibi çıktı. Çukur baya dolmuş, havuz gibi olmuş. Neyse güç bela kurtardılar teyzeyi ben de havlu falan çıkardım bagajdan teyzeyi gönderdik ambulansla. (Aslında böyle bir şey yaşamadım. Bu şuan uydurduğum dandik bir hikaye. Ama içinde espri ve heyecan var. Yani kıza duygu katıyor. Güldürüyor ve şaşırtıyor. Bu sayede hikayem sıkıcı olmuyor.)
Sohbetin ilerlemesi ve kapanış:
Bu aşamada kız da sohbete dahil olmuştur. Artık sohbet doğal bir şekilde ilerlemeye başlar. Aslında etkili bir sohbet için bir çok taktik var ama bu kadarı tanışmak için yeterli. Sohbet ilerlediğinde kıza adını sorabilirsin ama bu ilk soracağın şey olmasın, önce aranızda sohbetle bir yakınlık-kaynaşma yaratmalısın. Kapatırken "Sohbetin sarıyor ama gitmem gerek, istersen numaranı ver sonra devam ederiz." deyip kapanışı yapabilirsin.
 
Ben mi abazayım , abartı bir insan mıyım bilmiyorum ama , kızla bakışıp öpüşürdüm , abartı olsa da yapardım bunu.
 
Tavsiyede bulunan arkadaşlara teşekkür ederim gözden geçireceğim durumlar olacak ancak benim kızlardan utanma ve çekinme gibi bir durumum yok . Normal şartlarda zaten konuşabiliyorum , muhabbet sohbet edebiliyorum . Tek sorunum hiç tanımadığım insanlarla ani oluşan bu tür durumlarda yalpalıyorum . Bunun üstüne düşmeye devam edeceğim .
 
Tavsiyede bulunan arkadaşlara teşekkür ederim gözden geçireceğim durumlar olacak ancak benim kızlardan utanma ve çekinme gibi bir durumum yok . Normal şartlarda zaten konuşabiliyorum , muhabbet sohbet edebiliyorum . Tek sorunum hiç tanımadığım insanlarla ani oluşan bu tür durumlarda yalpalıyorum . Bunun üstüne düşmeye devam edeceğim .
Bunun nedeni daha önce yapmadığın bir şeye kalkışmak (konfor alanından çıkmak) olabilir. Strese girersin ve ne diyeceğini bilemezsin. Halbuki tanıdığın biriyle konuşurken yalpalamazsın. Hiç tanımadığı bir insanla tanışırken herkes zorlanabilir. Bu normal bir şey. Sadece bu yalpalamanın doğal bir şey olduğunu fark et ve rahat bir şekilde sohbet etmeye çalış. Sen yaptığın şeyin doğal olduğunu düşünür ve rahat olursan karşındaki kişi de aynı şekilde tepki verecektir.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst