Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Beyin Yıkama

Katılım
1 Eylül 2019
Mesajlar
92
Tepkime puanı
623
Yaş
30
Şehir
İzmir
Beyin Yıkama(psikolojideki kullanımı açısından ele alınacaktır.)

Beyin yıkama nedir ?
Beyin yıkama, sosyal etki yoluyla bir düşünce reformu yöntemi olarak adlandırılır. Bu tür bir sosyal etki, fark etseniz de etmeseniz de, tüm insanlara gün boyunca istenerek veya istem dışı olarak uygulanır.
Sosyal etki, diğer kişilerin davranışlarını, inançlarını ve tutumlarını değiştirmek için kullanılan yöntemlerin toplanmasıdır.
Beyin yıkama, en şiddetli haliyle daha çok sosyal bir mesele haline gelebilir, çünkü bu yaklaşımlar, bir kişinin onayını almadan, benliğinin, kişiliğinin şeklini değiştirmeye çalışır.
Beyin yıkama işleminin etkili bir şekilde çalışması için, konunun invazif etkisine bağlı olarak tam bir izolasyon ve bağımlılık yapması gerekir. Bu, bilinen beyin yıkama vakalarının çoğunun totalist kültlerlerde veya hapishane kamplarında meydana gelmesinin nedenlerinden biridir. Beyni yıkanılacak kişi tamamen kontrol altına alınabilmelidir. Bu, yeme alışkanlıklarını, uyku düzenlerini kontrol etmeleri ve kişinin diğer insan ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiği ve bu eylemlerin hiçbirinin, gardianın iradesi olmadan gerçekleşemeyeceği anlamına gelir. Bu süreç boyunca, ajan, kişiyi temelde artık işe yaramaz hale getirmek için kişinin tüm kimliğini sistematik olarak parçalamaya çalışacaktır. Kimlik kırıldıktan sonra, ajan, kişiyi istenen inanç, tutum ve davranışlarla değiştirmeye çalışacaktır.
Robert Jay Lifton, 1950'lerde Çin ve Kore Savaşı kamplarının tutsaklarını inceledikten sonra beyin yıkama üzerine bazı ilginç düşüncelerle geldi:
Bu süreç, öz benlik saldırılarıyla başladı ve daha sonra konunun inançlarında varsayılan bir değişiklikle sona erdi. Lifton'un, çalıştığı konularda beyin yıkama işlemi için tanımladığı 10 adım vardır. Bunlar:


Kullanılan Adımlar:

Benliği Yıkmak
Beyin yıkama işleminin ilk aşaması benliğin parçalanmasıdır. Bu süreç boyunca, ajan, kişinin eski kimliğini, daha savunmasız ve istenen yeni kimliğe açık olmalarını sağlamak için bölmek ister. Süreci devam ettirmek için bu adım gereklidir. Eğer kişi, kararlılıkla ve eski kimlikleriyle sıkı bir şekilde belirlenirse, ajan, çabaları konusunda çok başarılı olmayacaktır. Bu kimliği parçalamak ve kişinin etrafındaki şeyleri sorgulamasını sağlamak, sonraki adımlarda kimliği değiştirmeyi kolaylaştırabilir.
Kişinin kimliğine saldırı, suçluluk duygusu üzerine bürünme, ihanet etme ve kırılma noktasına ulaşma gibi birkaç adım yapılır.

Kimlik Üzerine Saldırı
Kişinin kimliğine yapılan saldırı, temel olarak kişinin benliğine, egosuna ya da kimliğini sistematik saldırıya maruz bırakıyor. Kişiye kim olduklarını soruyor, bildikleri her şeyin yanlış olduğunu düşünmelerini sağlıyor. Örneğin, sen bir erkek değilsin" Kişi günlerce, aylarca sürekli olarak böyle saldırılara maruz kalıyor. Bu, kişiyi rahatsız etmek, şaşırtmak ve yormak için yapılır. Kişi böyle bir duruma ulaştığında, kişinin inançları daha az sağlam görünmeye başlayacak ve söylenenlere inanmaya başlayacaktır.

Suçluluk Duygusu Üzerine Bürünme
Kişi, kimliğine yönelik saldırıdan geçtikten sonra suçluluk aşamasına girecektir. Bu yeni kimlik krizinden geçerken, kişiye sürekli olarak kötü oldukları söylenecektir.
Bu, kişiye büyük bir suçluluk duygusu hissettirmek için yapılır. Kişi, eylemlerin ne kadar büyük veya küçük olduğuna bakılmaksızın, yaptıkları herhangi bir şey için sürekli olarak saldırı altında olacaktır. kişi, inanç sistemleri için giyiniş biçimleri ve hatta çok yavaş yedikleri için eleştirilebilir. Zamanla, kişi her zaman etraflarında utanç hissetmeye başlayacak ve yaptıkları her şeyin yanlış olduğunu hissedecektir. Bu, kendilerini daha savunmasız hissetmelerine ve ajanın üretmek istediği yeni kimliğe devam etmesine yardımcı olacaktır.

Kendisine İhanet Etmesini Sağlamak
Şimdi, kişi kötü olduğuna ve tüm eylemlerinin istenmeyen olduğuna inanmaya başladığına göre, ajan, kişiye kötü olduğunu kabul ettirmek için çalışacak. Bu noktada, kişi kendi suçluluk duygusuyla boğuluyor ve kendisini çok şaşırmış hissediyor. Zihinsel saldırıların sürekliliği, bazı büyük fiziksel zararların tehdidi veya ikisinin bir kombinasyonu yoluyla, ajan kişiyi eski kimliğini kınamaya zorlayabilecek. Bu, kişinin kendi akranlarını, arkadaşlarını ve aynı inancı paylaşan ailelerini kınamalarını sağlamak gibi çok çeşitli şeyleri içerebilir.
Bu işlemin gerçekleşmesi biraz zaman alabilirken, bir kez yapıldığında, kişi kendisine, ihanet ettiğini hissedecektir. Bu aynı zamanda utancı ve hedefin hissetmekte olduğu kimlik kaybını arttırarak kişinin kimliğini daha da yok edecektir.

Kırılma Noktasına Ulaşma
Bu noktada, kişi çok bozuk ve şaşkın hissediyor. Neredeyim ben ?, Ben kimim?, ve ben ne yapmalıyım? gibi sorular soruyor olabilir. Kişi bu noktada bütün inançlarına ve tüm kişiliğine ihanet ettiği için, bir kimlik krizinde ve biraz utançtan geçiyor.
Psikolojide, bu sadece çok sayıda sözde psikolojik rahatsızlığı gösteren ciddi semptomların toplanması anlamına gelir. Belirtilerden bazıları genel kayıtsızlık, derin depresyon ve kontrolsüz hıçkırma içerebilir. Kişi, gerçeklik üzerinde gevşek bir tutuma sahip olmakla birlikte tamamen kaybolma hissine sahip olabilir. Kişi bu kırılma noktasına ulaştığında, öz benliklerini yitirecek ve ajan bu konuda onlarla ne isterlerse yapabilecektir.
Yine bu noktada, ajan, kişiyi yeni bir inanç sistemine dönüştürmek için gerekli olan çeşitli cazibe merkezlerini kuracaktır. Yeni sistem, denedikleri sefaletten kişiye kurtuluş sunacak şekilde kurulacak.

Kurtulma olasılığı
Ajan, kişinin özünü bozmada etkili olduktan sonra, bir sonraki adıma geçmeye hazırdır. Bu adım, kişiye kurtuluş imkanı sunmayı içerir.
Beyin yıkama işleminin bu aşamasında yer alan dört adım vardır; esneklik, itirafa zorlama, suçluluğun kanalize edilmesi ve suçluluğun serbest bırakılması.

Esneklik
Esneklik, “Sana yardım edebilirim” aşamasıdır. Kişi bozuldu, insanlardan uzaklaşmaya zorlandı ve uzun yıllar boyunca sürdürdükleri inançlar, kötü oldukları ve yaptıkları her şeyin yanlış olduğu söylendi. Kişi artık kendini dünyada kaybolmuş ve yalnız hissediyor, yaptıkları kötü şeylere utanç duyuyor ve hangi yöne dönebileceklerini merak ediyor. Bu aşamaya geldiklerinde, ajan, onlara yardım etmeyi önererek onlara bir tür serbest bırakma önerisi sunabilir.
Bu genellikle kişinin yol açtığı suistimal veya başka bir küçük şefkatten kurtulma şeklinde olur. Örneğin, ajan, deneğe biraz fazladan yiyecek veya su verebilir.
Kişinin şu anki durumunda, bu küçük nezaket halleri büyük bir mesele gibi görünecek ve kişiye karşı büyük bir şükran ve rahatlama hissi verecektir. Genellikle bu duygular, yapılan teklife oranla orantısızdır. Bazı durumlarda, konu ajanın küçük bir hizmet sunmak yerine hayatını kurtarmak için harekete geçtiğini hissedebilir. Olayların bu şekilde çarpıtılması, kişinin geçmişte olan şeylerden ziyade ajanla olan sadakat bağını kazanacağı için, ajanın lehine çalışır.

İtirafa Zorlamak
Ajan, kişinin güvenini kazandıktan sonra, kişiden itiraf almaya çalışacaktır. Bu aşama genellikle “Kendinize yardım edebilirsiniz.” Olarak bilinir. Beyin yıkama işleminin bu aşamasında, kişi kimlik saldırısı sırasında hissettiği acı ve suçluluk arasındaki fark ile duygularını hissetme rahatlığı arasındaki farkı görmeye başlar.
Bu durumda kişi, geçmişte yaptıkları tüm yanlışları ve günahları itiraf etme sürecinden geçecektir.
Tabii ki, bu hatalar ve günahlar yaratılan yeni kimliği nasıl etkiledikleri ile ilgili olacaktır. Örneğin, eğer kişi bir savaş esiriyse, bu adım onların özgürlüğünü savunmak veya diğer ülkenin rejimine karşı savaşmak suretiyle yaptıkları hataları itiraf etmelerini sağlamak olacaktır.

Suçluluğun Kanalize Edilmesi
Konu beyin yıkama sürecinde bu noktaya ulaştığında, kişi suçluluk duygusunu ve üzerindeki utancı hissedebiliyor, ancak kişiye nerede yanlış yaptığınıı söylemiyor; sadece yanlış olduğunu söylüyor. Çünkü, ajan, kişinin istediği şeyi hissettiği suçluluk duygusuna ekleyebilecek. Eğer ajan bir inanç sistemini değiştirmeye çalışıyorsa, eski sistemi ele alacak ve konuyu bu inançların kendilerini suçluluk duygusu hissettiren olduğuna ikna edecektir. Eski inançlar ve yeni inançlar arasındaki sözleşmenin yapıldığı aşama budur; Temel olarak, eski inanç sistemi, konunun hissettiği psikolojik acıya tekabül ederken, yeni inanç sistemi bu ıstırabtan kaçabilme kabiliyetine karşılık gelecek şekilde kurulmuştur.

Kişiyi Suçlu Hissettirme Duygusunu Serbest Bırakmak
Bu adımda, kişi eski değerlerinin ve inançlarının kendilerine acı çektirdiğini fark ediyor. Bu zamana kadar onlara verilen suçluluk ve utancı hissetmekten yorulurlar. Yaptıklarının, kendilerini bu şekilde hissetmelerini sağlayan bir şey olmadığının farkına varmaya başlarlar; aksine, suçluluğa neden olan inançlarıdır.
Ayrıca kendilerini rahatlamış hissedecekler, çünkü artık kötü insanlar olmadıklarını, daha önce etrafta oldukları insanlar ve inanç sistemlerini, kendileri için kötüleşmeye neden olan gerçek suçlu olduğu inancıyla karşıladılar. Kişi, sahip oldukları yanlış inanç sisteminden kaçmak ve sunulan yeniyi benimsemek yoluyla bir kaçış yolu olduğunu öğrenmiştir. Konunun, hissettiği suçluluk duygusunu salıvermek için yapması gereken tek şey, eski inanç sistemiyle ilişkili kurumları ve insanları kınamaktır ve sonra suçluluktan kurtulacaktır.
Kişi şimdi bu aşamada bazı kontrollere sahip. Suçluluğun serbest bırakılmasının tamamen onlara bağlı olduğunu anlıyor. Yanlışlıktan serbest bırakılmak için konunun bu aşama için yapması gereken tek şey, eski inanç sistemiyle ilişkili olan ve yaptıkları herhangi bir eylemi itiraf etmektir. İtirafın tamamı tamamlandığında, konu eski kimliğinin psikolojik reddinin tamamını tamamlamış olacak. Ajanın, konuya yeni bir kimlik sunması ve bu kişilerin kimliklerini yeniden oluşturmalarına yardımcı olması için bu noktaya girmeleri gerekecektir.

Kendisini Yeniden İnşa Etmek
Tüm bunlara ulaşıldığında, kişinin, ajanın yardımıyla kendini nasıl yeniden kuracağını öğrenmesi gerekecek. Bu aşama, ajanın yeni sistemin fikirlerini yerleştirme özgürlüğüne izin verir
Kişi temiz bir sayfa olduğundan ve nasıl daha iyi olacağını, iyi hissedeceğini öğrenmek için çok isteklidir.

Uyum
Sunulan yeni kimlik arzu edilir ve güvenlidir, çünkü önceki adımlarda yıkıma yol açan eski kimlikten tamamen farklıdır. Mantığını kullanarak ve konunun içinde bulundukları zihin durumunu dikkate alarak, konunun kendi zihin rahatlığı ve güvenliği için seçeceği tek kimliğin yenisi olduğunu anlayacaktır.


Hasan Mezarcı'ya da bu işlemler uygulanmıştır. Şuan da Alparslan Kuytul'a uygulandığını düşünüyorum.

Serinin dışında bir yazı oldu çünkü 3 saatlik boş bir zaman bulmuşken bu konuyu ele almak istedim.
 
Manipülasyon'un eziklik olduğu fikrimle ilgili ne düşünüyorsun ?
 
Manipülasyon'un eziklik olduğu fikrimle ilgili ne düşünüyorsun ?
Siyasetçiler, firmalar, patronlar uyguluyor manipülasyon ne demek bilmeyen insan bile manipülasyon uygulayabilir ben yine de çok etik bulmuyorum ve kullanmıyorum birde manipülasyonu yapma becerisi de vardır alfa bir kişilik ile beta bir kişiliğin uyguladığı manipülasyon aynı olmayacaktır
 
Manipülasyon'un eziklik olduğu fikrimle ilgili ne düşünüyorsun ?
Bir insan manipülasyonu iyilik olarak da kötülük olarak da kullanabilir. Her ikisi de farklı sonuçlar doğurur.
Neye göre kime göre ?
İşte burada iyilik ya da kötülük diye kesin yargıları aslında kendi birikim ve algılamalarımıza göre değerlendiriyoruz. Yani kendi görebildiklerimizi tanımlayıp yargılıyoruz. İnsanları iyi şeyler yapmaya manipüle etmek mi eziklik ? Yoksa İnsanları kendi çıkarlarımız için kullanmaya manipüle etmek mi eziklik ?

Yani manipülasyon kullanan herkese ezik demen hatalı. Manipülasyonu kendi çıkarları için kullanan birine ezik demen daha doğru olur.
Benim şahsi görüşüm ise manipülasyonu kullanan kişi değil, manipülasyonu fark edemeyip manipülatörün kontrolü altına giren kişi eziktir.
 
Bir insan manipülasyonu iyilik olarak da kötülük olarak da kullanabilir. Her ikisi de farklı sonuçlar doğurur.
Neye göre kime göre ?
İşte burada iyilik ya da kötülük diye kesin yargıları aslında kendi birikim ve algılamalarımıza göre değerlendiriyoruz. Yani kendi görebildiklerimizi tanımlayıp yargılıyoruz. İnsanları iyi şeyler yapmaya manipüle etmek mi eziklik ? Yoksa İnsanları kendi çıkarlarımız için kullanmaya manipüle etmek mi eziklik ?

Yani manipülasyon kullanan herkese ezik demen hatalı. Manipülasyonu kendi çıkarları için kullanan birine ezik demen daha doğru olur.
Benim şahsi görüşüm ise manipülasyonu kullanan kişi değil, manipülasyonu fark edemeyip manipülatörün kontrolü altına giren kişi eziktir.
Manipülasyon neden yapılır ? İnsanın sözünün dinlenmediği için değil mi, yani manipülasyonu sözü dinlenen biri yapma gereği duymaz.

Yani benim yorumum böyle, adam dinlenmediği için bunlara başvuruyor, ne düşünüyorsun ?
 
Manipülasyon neden yapılır ? İnsanın sözünün dinlenmediği için değil mi, yani manipülasyonu sözü dinlenen biri yapma gereği duymaz.

Yani benim yorumum böyle, adam dinlenmediği için bunlara başvuruyor, ne düşünüyorsun ?
Bir istihbaratçı, yakaladığı bir suçluya bildiklerini anlat dese o suçlu anlatır mı ? Anlatmaz.
İşte bu durumda istihbaratçı onu manipüle edip bildiklerini öğrenmeye çalışır. Manipülasyonu kullanarak öğrendiği bilgi belki de 100 sivilin hayatını kurtarmıştır. Şimdi o adam manipülasyon kullandığı için ezik mi ?
 
Bir istihbaratçı, yakaladığı bir suçluya bildiklerini anlat dese o suçlu anlatır mı ? Anlatmaz.
İşte bu durumda istihbaratçı onu manipüle edip bildiklerini öğrenmeye çalışır. Manipülasyonu kullanarak öğrendiği bilgi belki de 100 sivilin hayatını kurtarmıştır. Şimdi o adam manipülasyon kullandığı için ezik mi ?
Dostum dediğin mantıklı ama diğer yandan aşırı saçma.

Şuan hiçbir istihbaratçıdan bahsetmediğimi ikimizde biliyoruz, normal insanlar için diyorum...
Nereden geldin istihbaratçıya allah aşkına ya!

O zaman insan öldürmek kötü diyenlere e polis öldürüyor de, lütfen örneklerimi yanlış yönlendirme dostum.
 
Manipülasyon neden yapılır ? İnsanın sözünün dinlenmediği için değil mi, yani manipülasyonu sözü dinlenen biri yapma gereği duymaz.

Yani benim yorumum böyle, adam dinlenmediği için bunlara başvuruyor, ne düşünüyorsun ?
Dinlemekle anlamak farklı şeyler anlamak istememek daha farklı... Bir insan zaten fikirlerine sahip değilse onu fikirleri yönetiyordur doğruyu anlatamazsın. Burada manipüle etmek bence mantıklı ve sorunu da yanıtlar nitelikte olduğunu düşünmekteyim. Tabi eğer hala buralardaysan:)
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst