Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Ağaçlara Sarılmak (Tree Hugging)

Katılım
6 Mayıs 2018
Mesajlar
43
Tepkime puanı
46
Şehir
Adana
Doğa ile iletişime geçmenin bir sürü farklı yöntemi var. Ağaçlara sarılmak ve onların enerjisini hissederek iyileşmek de seçeneklerden biri. İyileşmek ve iyi hissetmek diyorum çünkü ağaçların yaydığı titreşimin insan psikolojisi ve biyolojisi üzerinde faydalı etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Ben son zamanlarda gittiğim yerlerde deniyorum. Eğer kendinizi verebilirseniz oldukça heyecan verici güzel bir deneyim. En basit şekilde nasıl yapılacağını birazdan anlatacağım ama sizden istediğim şey bunu denemeniz. Sabah evden çıktığınızda bir iki dakikanızı ayırın ve ilk gördüğünüz ağaca sarılın…

Öncelikle kendinize bir ağaç ya da ağaçlık alan bulun. Ağaçlara önce parmak uçlarınız ve avuç içlerinizle dokunun ve onu hissetmeye çalışın. Son olarak kollarınızı iki yana açarak ona sarılın…
Ağaçlara sarılmak depresyon riskini azaltır…

2009 yılında “Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi”nde yayınlanan bir çalışmaya göre; park ya da ağaçlık bir alanın ortalama 1 kilometre yakınında yaşayan insanların, yeşil alandan uzakta yaşayanlara oranla daha az endişe ve depresyon yaşadıkları fark edilmiş. Ağaçların, ağaçlık alanların, parkların yaydığı enerji, havayı temizleme oranına bağlı solunan oksijen miktarı ve sadece ağaçlık alanlarda ortaya çıkan faydalı kimyasallar kişinin sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak ispatlanmış. Eğer kendinizi depresyonda hissediyorsanız, doğaya daha yakın bir yaşam sürmeyi ya da doğada geçirilen zamanları çoğaltmayı düşünmelisiniz.

Ağaçlara sarılmak bağışıklık sistemini güçlendirir…

Ağaçlara sarılmanın faydaları sadece sinir sistemi ile sınırlı değil, ağaçlara sarılmak, ağaçlara temas etmek ve ağaçlık alanlarda vakit geçirmenin bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu geri dönüşleri var. Yapılan araştırmalarda, bilim insanları, doğal çevrede geçirilen zamanın kişinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de savunuyor. Konuya ilişkin yapılan deneyde; ormanlar, parklar ve bol ağaçlı yerler gibi doğal alanlarda zaman geçiren kişilerin diğer insanlara oranla daha fazla bağışıklık fonksiyonu kazandıkları ortaya çıkmış. Ağaçların kendi savunma ağı içinde olan ve yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilir kılmak adına salgıladıkları hava kaynaklı kimyasallardan olan filtonitler, bitki ve ağaçları çürüme ve böceklerden korurken insanların bağışıklık sistemine de fayda sağlıyor. Bu nedenle ağaçlara dokunmak, ağaçlara sarılmak, bir ağacın gölgesinde dinlenmek, ormanlık bir alanda kamp yapmak gibi aktiviteler kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarıyor.

Bilimsel Çalışmaların Işığında Ağaçlara Sarılmanın Önemi…

Matthew Silverstone tarafından bilimsel verilerden yola çıkılarak yazılan “Blinded by Science” adlı kitapta, ağaçların, akıl hastalıkları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), konsantrasyon düzeyleri, reaksiyon süreleri, depresyon ve baş ağrılarını hafifletme gibi pek çok sağlık sorununu iyileştirici özelliği olduğundan söz ediliyor.
Bir başka bilimsel rapor ise ağaçlık alanlar ve doğa içinde geçirilen zamanla ilgili yapılan sayısız araştırmanın ışığında hazırlanmış. Bu rapora göre çocukların ağaçlık alanlarda, doğanın içinde bitkilerle etkileşime girdikleri mekanlarda geçirdikleri zamanın ardından sağlık ve refah seviyelerinin yükseldiği; psikolojik ve fizyolojik açıdan olumlu etkilere kavuştukları görülmüş. Ayrıca ormanlık alanlarda, yeşil ortamlarda çocukların bilişsel ve duygusal olarak daha iyi çalıştıkları ve daha yaratıcı oyunlar oynadıkları da gözlemlenmiş.
Ağaçlık ve yeşil alanların zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi araştıran geniş bir halk sağlığı raporunda ise; “doğanın, ağaçlık ve ormanlık alanlarda bulunmanın; bu alanlara erişimin: zihinsel sermaye ve refah düzeyi için önemli ölçüde katkıda bulunduğu” tespit edilmiş. Rapor “güvenli, yeşil alanlar bazı akıl hastalıklarının tedavisinde reçeteli ilaçlar kadar etkili olabilir” dipnotu ile sonuçlandırılmış.
Ağaçlara sarılmak kavramı ülkemizde çok yeni bir tanım olarak adlandırılsa da dünyada doğal yaşam savunucularının doğaya temas ederek yaşayanların pek de yabancısı olmadığı bir kavram “ağaçlara sarılmak”… Hatta bu başlık altında her yıl dünyanın dört bir yanında özel doğa kampları düzenleniyor. Ağaçlara sarılmak kampı başlığıyla planlanan bu gezilerde amaç kişinin ruhunu, bedenini ve zihnini arındırmak, ağaçlarla etkileşime geçerek şifa bulmak diye tanımlanıyor.

KAYNAK: Ağaçlara Sarılmak (Tree Hugging) Nedir? - Tek Başına da Olur
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst