Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Bencillik

Katılım
16 Temmuz 2019
Mesajlar
36
Tepkime puanı
87
Şehir
İçel
Selamlar
Her birimiz ister kabul edelim ister etmeyelim bencil varlıklarızdır. Öte yandan hepimize sürekli bir şekilde bencilliğin kötü ve kaçınılması gereken bir şey olduğu çeşitli yollardan öğütlenmiş, dikte edilmiştir. Tabi çoğunlukla bencillik denilince kastedilen şerefsizlik oluyor ama ben kelimenin asıl anlamı hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.

Doğru bir bencillik kadar insanı ve insanlığa geliştiren başka bir şey yoktur. Tüm mucitler, dâhiler, sanatçılar sizce tüm yaptıkları çalışmaları insaniyet namına mı yaptılar? Kesinlikle hayır bu adamlar sadece sevdikleri, zevk aldıkları işi yaptılar. Da Vinci doktor, Atatürk heykeltıraş, Einstein ressam olmadı çünkü herkes yeteneğini sergileyebildiği işten mutlu olur ve bu işi yapmaktan zevk alır. Yani hepsi bencilce bir amaç güdüyordu. Bu bencillikleri sayesinde kendilerini gerçekleştirip tarihin sayfalarında yer almayı başardılar.

Adam Smith’ in ünlü sözünde söylediği gibi “ Bizler akşam yemeğinde yediğimiz eti kasabın fedakarlığına değil bencilliğine borçluyuz.” İnsanı bencil çıkarları kadar hiçbir şey kamçılayamaz, harekete geçiremez. Daha da bencil olmalıyız ama kelimenin tam anlamıyla bencil olmalıyız. İnsanlar için değil kendimiz için yaşamalıyız, söyledikleri her şeye kulak asmadan fazla takılmadan yaşamalıyız. Da Vinci isek ressam, Atatürk isek asker, Einstein isek tüm dünya aksini istese dahi bilim adamı olmalıyız. Çünkü yeteneğimize uygun işi yapmazsak mutlu olamayız. Dünyada bizden daha değerli ne olabilir ki, biz olmazsak hiçbir şey olmazdı, hayat bizimle vardır. Elbette biz olmasaydık dünya hala var olmaya devam edecekti fakat bizim bundan haberimiz olmayacaktı, bu yüzden her şey bireyle, benle başlar.

Tüm bunları başardığımızda ise bu adamların maruz kaldığı gibi çamur atmalarla, iftiralarla karşılaşırız. Önceki yazımda da bahsettiğim gibi vasıfsız adam kesinlikle kendini geliştirmez ve çabalamaz, yapacağı şey kendi için bir şeyler yapan adamı yaftalamaktır. Çok görmüşüzdür, , fen lisesinde okuyan çocuğa inek, Profesörlere veya akademisyenlere sırf hasetinden burnu büyük (Bu gerçekten doğru olabilir ama 😁 ), zenginlere ahlaksız diyenleri. Aslında sadece buralara ulaşamayacak kadar vasıfsız olduklarından bunları söylerler, vasıfsızlıklarını ise asla kabul etmezler bunun yerine diğerlerini değersizleştirmekle meşguldürler. Şeytanın yaptığı da bu değil midir dostlar, asla kendi için bir şey yapmaz sadece insanları kötülüğe yöneltip onları aşağıya çekmekle meşguldür. Ama tüm bu iblislere rağmen bizim yapmamız gereken kendimiz için çabalayıp cennete ulaşmaktır.
 
Bencillik, başkasını (ya da karşısındakini) dikkate almadan ya da önemsemeden yalnız kendi istek ve gereksinimlerini dikkate alarak hareket etme olarak tanımlanabilir. Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst