Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Benjamin Franklin Etkisi

Katılım
22 Eylül 2018
Mesajlar
25
Tepkime puanı
35
Şehir
İstanbul
Hoşlanmadığımız birine iyilik yaparsak ne olur?

Benjamin Fraklin etkisi; hoşlanmadığımız birine iyilik yaptığımızda, kişiye karşı bizde var olan olumsuz duygularımızın yok olması ve iyilik yaptığımız kişiyi sevmeye başlamamız, iyilik yapmaya eğilimli olmamız durumudur. Tam tersi olarak, incittiğimiz birinden hoşlanmamız ve ona karşı kötülüğe meyilli olduğumuz durumudur.

Varsayalım ki, sizden hoşlanmayan bir arkadaşınız, hocanız, akrabanız vs. var. Bu kişinin sizden hoşlanmasını istiyorsanız, ondan sizin için bir iyilik yapmasını ya da size bir konuda yardım etmesini isteyiniz. Bu kişinin size yardım ettikten sonra, size karşı olan olumsuz tutumları, ortadan kalkacaktır. Bilişsel çelişki kuramıyla da açıklanabilen bu durum aslında; kişinin, sevmediğim birine yardım ettim, yardım ettiysem seviyorumdur, neden sevmediğim insana yardım edeyim? Şeklindeki düşüncesidir. Eğer bu kişi hem yardım edip, hem de size hala ısınamamış, olumsuz duyguları değişmemişse kendi içinde bilişsel çelişki yaşar ve buda kişide rahatsızlık duygusunu ortaya çıkarır. Yani bilişsel çelişki; kişinin davranışlarının ve düşüncelerinin birbirine uymaması halidir. Dolayısıyla bireyler iyilik yaptığı insana karşı olumsuz duygu besleyemez.

Herhangi bir kişiye yardımımız olduysa, aynı kişiye karşı benzer durumlarda da yardım etme isteğimiz, eğilimimiz diğer insanlara nazaran yüksektir. Kötülük yaptığımız insanlara karşı da nefret etme duygumuzun açığa çıktığını da unutmamak gerek. Bu etkiyi 17 Ocak 1706 yılında, Boston’da doğan ve on yedi çocuklu sabun ve mum imalatçısının onuncu oğlu olan “Benjamin Franklin” bulmuştur.

Kaynak: Ben Franklin Etkisi Nedir? » Bilgiustam
 
Bu durum beden dilinde de çok kullanılmaktadır ve etkileşim teorisinin baş etmenlerinden birisidir.Çünkü insanoğlu egosuyla hareket eden bir varlık olduğu için birine iyilik yaptığınızda kişiye karşı beklenti dolayısıyla bir alışveriş tutumu izlersiniz böylece o kişi sizden aynı etkiyi almak için size karşı olumsuz bir tutum izlemek yerine sizin de aynı şekilde karşılık vermenizi bekler.
Hatta eğer bu kişiyle aynı ortamdaysanız ve size laf atacağını yada sataşacağını düşünüyorsanız ondan uzağa gitmek yerine tam aksine ona en yakın hatta kişisel alanını işgal edecek derecede yakın oturun ve sürekli onunla göz kontağı kurmaya çalışın ; göreceksiniz ki size karşı olan tutumu çok daha çekingen ve stabil olacaktır.
Yazı için ellerine sağlık :)
 
bu aslında karşıdaki kişi bize iyilik yaparak yatırım yaptığı için oluyor
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst