Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Bilgisayar Parçaları ve Görevleri

Katılım
18 Ağustos 2018
Mesajlar
144
Tepkime puanı
153
Yaş
23
Şehir
Tokat
Bilgisayar Parçaları;

Anakart (Mainboard)

Basit bir şekilde ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS'u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine "takılır" (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi). Anakart sayesinde bilgisayar parçaları bir bütün halinde çalışır.

RAM (Memory, Bellek)
RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. Bu yüzden ram alırken hızını ve hafızasını yüksek tutmalıyız. Oyunlar kasmasın sonra.


Güç kaynağı
Güç kaynağı, prizden elektriği alıp onu bilgisayarınızın değişik parçaları için gereksinim duydukları değişik gerilimlere ayarlayan parçadır. Güç kaynağı alırken çok dikkatli olmalıyız arkadaşlar çünkü yanlış bir tercih sizi bayağı zarara sokabilir. Bilgisayar parçalarını aldığınız yere bunları çalıştırmak için ne kadarlık bir güç kaynağının uygun olduğunu da sorun. Kullandığınız yazıcı, usb masa üstü vantilatör de varsa ekleyin. Telefondaki dosyaları aktarmak için bilgisayara bağladığınızda şarj olduğunu farketmişsinizdir. Güç kaynağı bilgisayar üzerinden geçen gerilimi ayarlar. Bu gerilim de siz ne kadar elektrik emen alet bağladığınızda mantıken artacaktır.

İşlemci (Processor)
İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır. İşlemci alırken modeline, hızına ve kaçıncı nesil olduğuna dikkat edin. İşlemci alırken bilgisayarınızı ne için kullanacağını bilmelisiniz. Yüksek grafikli oyunlar, mimarlık ya da mühendislik programları ihtiyaç duydukları yüksek grafikleri ortaya çıkarmak için yüksek işlemci kapasiteli işlemcilere gereksinim duymaktadırlar.

Sabit sürücü (Disk, Hard disk)
Sabit sürücü, bilgisayarınızdaki bilgileri bilgisayarınız çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür. Ram ile farkı ram geçici hafızadır ve siz bilgisayarı kapattıktan sonra bilgiler silinir. Ama harddiske bilgileriniz yazılır ve bilgisayarınız tekrar çalıştığında o bilgileri tekrar okuyabilirsiniz. Verilere erişim hızı RAM'e göre oldukça düşüktür, buna bağlı olarak da RAM'den çok daha ucuzdurlar. Sabit sürücü alırken gelecekte depolamak isteyeceğiniz program, oyun, videolar vs. gibi dosyaların bilgisayarda ne kadar yer kaplayacağını tahmin etmek. Kimisine 500 gb yeter kimisine 1000 gb.

Disket sürücü
Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD'ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır. Disketleri bilmeyen var mı? Eskide kaldı tarihe karışacaklar ama yinede söyleyelim. Şu kare şeklinde plastik şeyleri gördüyseniz onlar disketlerdir.

CD sürücü (CD-ROM)
Bir CD sürücü, CD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.

"Compact Disc" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD'ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şekilde depolanabildikleri standart bir ortamdırlar. Lazer tabanlı bir okuyucu tarafından okunabilirler. CD'ler teyplerden daha hızlı ve daha doğru bilgi depolaması yapabilirler. Daha hızlıdırlar, çünkü CD üzerindeki her ize veriler ardışık olarak yazılsalar da izler doğrudan erişilebilir durumdadırlar. Bu izlere herhangi bir sıraya bağlı olmaksızın erişibileceği anlamına gelir. Daha doğrudur, çünkü veri CD'lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde veri analog biçime dönüştürülmelidir. Ayrıca teyplerdeki "tıslama" CD'lerde yoktur.

DVD sürücü (DVD-ROM)
DVD sürücü, DVD'ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır. "Digital Versatile Disc" (Sayısal Esnek Disk) ya da "Digital Video Disc" (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD'den pek farklı görünmeyen DVD'ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD'den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.

Ekran kartı (Graphics Card)

Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.
Bütünleşik ekran kartı nedir? Bütünleşik ekran kartı, ekran kartının anakart üreticisi tarafından anakartla bütünleşik olarak üretilmesidir. Bu durumda ekran kartı genellikle kötü 3 boyutlu görüntü performansı ortaya koyar ve ihtiyaç duyduğu hafıza yükünü sistem hafızası (RAM) içerisinden alarak, sistemin kullandığı hafıza miktarını azaltır.
Ayrı olarak üretilen ekran kartları: Özellikle işlemci teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 3 boyutlu oyunların daha çok geliştirilmeye başlanması ile, yüksek performanslı ekran kartlarına olan gereksinim de artmaya başladı. Kendi hafıza birimine (RAM) ve kendi işlemcisine, ve bazı durumlarda kendisine ait ayrı bir fana sahip olan ekran kartları üretilmeye başlandı. Günümüzde, oyun oynamak ya da mimarlık ve mühendislik projelerinde ihtiyaç duyulan çizimleri gerçekleştirmek için, ayrı bir ekran kartı almak, yüksek performans için genellikle daha uygun olmaktadır.

İşlemci
Intel® Core™ I7-8700K Processor

Arkadaşlar yukarıda bir işlemci modeli var. Şimdi burada yazan şeyler bize ne ifade ediyor biraz açıklayalım. Bunu bende bilmiyordum.

İlk yazan İntel markası.
Peki ikinci Core yazan kısmı nedir?

İntel İşlemciler:

  • Celeron: Düşük Seviye İşlemciler
  • Pentium: Orta Seviye İşlemciler
  • Core: Yüksek Seviye İşlemciler
AMD İşlemciler

  • Sempron: Düşük Seviye İşlemciler
  • Athlon: Orta Seviye İşlemciler
  • Phenom: Yüksek Seviye İşlemciler
Bizim İşlemcimiz İntel Core yani intel yüksek seviyeli işlemci anlamına geldiğini biliyoruz.

8700K ne demek peki. İlk basamak yani 8 rakamı işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu bize anlatıyor yani İntel yüksek seviyeli 8. nesil işlemci oldu.
Sondaki 700 rakamı ise bize biz alıcılar ve satıcıların işlemcinin modelini anlamasını sağlıyor. İntel 700 model yüksek seviyeli 8. nesil işlemci oldu.

En sondaki K’nın anlamı Overclock yani işlemcinin hızını arttırbiliyorsunuz. 12M veya bazen 12MB Önbellektir. İşlemci Önbelleği,işlemcide hızlı belleğin bulunduğu bölgedir. Intel Akıllı Önbellek, tüm çekirdeklerin son seviye bellek erişimini dinamik olarak paylaşmasına olanak sağlayan bir teknolojidir.


Peki GHZ nedir?

Son kısımda ise “up to 4.70 GHz” değerini görmekteyiz. Bu değer Turbo Boost Teknolojisi anlamına gelir. Maksimum turbo frekansı işlemcinin Intel Turbo Boost Teknolojisi’ni kullanarak çalışabildiği maksimum tek çekirdekli frekanstır. Frekans Gigahertz (GHz) türünde veya saniye başına devir türünden hesaplanır.

GHz terimi kısaca “Giga Hertz” olarak okunur ve bir ölçü birimidir. Bilgisayarlarda her yapılan 1 saniyede 1 işlem 1 hertz anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse 1 GHz =1.000.000.000 Hertz e eşittir. Yularıdaki 4.7 GHz işlemcimiz saniyede 4.700.000.000 Hertzlik işlem yapabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi isteyenler kaynakçaya uğrayabilirler.

Edit: i7 den de iyi i5 ler i5 lerden de iyi i3 ler var. önemli olan nesili ghz si vs.
 
Bro bir de neye göre ve nasıl bilgisayar toplamalıyız. Hazır pc mi, toplama pc mi tavsiye edilir. Böyle konu açar mısın?
 
Pc toplamak kadar kolay bir iş yok. Azda olsa araştırmayı seviyorsanız zaten kısa sürede herşeye hakim olursunuz. Technopat yada benzeri forumlarda sistem önerileri yapıyorlar mesela bütçeniz 3000 ise tavsiye edilecek kasa bellidir resmen farklı farklı öneriler çok nadir rastlanır.
 
Hazır pc ve laptop pc ler herzaman toplama pc den daha pahalıdır. Toplamayı tek başına yapmanı önermem parçalar hakkında bilgi sahibiysen vatandan pc toplatma bölümü var ordaki adamla beraber toplayabilirsin ama kazık yeme parçaları felan bir araştır derim. Donanım arşivi kanalı var ordan bak ya da technopatte bu konu hakkına bir çok konu açıldı oraları inceleyebilirsin.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst