Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

DAVE ELMAN HİPNOZU VE UYGULANIŞI

Katılım
18 Kasım 2018
Mesajlar
56
Tepkime puanı
168
Şehir
Aydın
Beyler merhaba. Müthiş bi konu ile karşınızdayım. Psikoloji öğrencisi olarak başlıkta ki reisin hipnoz tezlerini seçtim ve neler buldum neler.. Gelin birlikte inceleyelim.

Yöneticilerden ricam; Konunun DERİN DEVLET kategorisine alınması. Herkes yaparsa bu iş olmaz :) @Kuşçubaşı @Godless-Alpha @N.R


Kişiyi hipnoza başlamadan önce mutlaka bilgilendirmeli onun hipnozla ilgili korku ve yanlış inanışlarını yok etmelisiniz. Hipnozun ne olduğunu, gün içinde hepimizin doğal hipnoza girdiğini örneklerle anlatın. Bilinç ve bilinçaltı farklılıklarını ortaya koyun. Hipnozdayken her şeyin farkında olacağını söyleyin. Tüm kontrolün hipnozcuda olması diye bir şey olmadığını, kendi istemezse kimsenin onu hipnoz edemeyeceğini anlatın. Hipnoza başlamadan mutlaka “hipnoz olmaya hazır mısın?” diye sorun. Biz bir takımız şu anda birlikte çalışacağız gibi teşvik edici sözler söyleyin. Onun sadece sizin vereceği basit talimatları izlemesi gerektiğini, bu talimatları izleyen bende sıcaklığı 36.5 derecenin üzerinde olan ve nefes alan her insanın rahatlıkla hipnoza gireceğini söyleyin, kişinin hipnozdayken hareket edebileceğini, öksürebileceğini, sesimi iyi duymazsanız uyarabileceğini, bunun onun hipnozunu etkilemeyeceğini belirtin.. sonra iki şey istediğinizi ona kendiniz yaparak gösterin. 1 si gözlerini açıyormuş gibi yapıp açamamam. Yani gözler kapalıyken kaşları yukarı doğru hareket ettirmek.. ikincisi de kolun cansız bir kol gibi kalkıp düşmesi hareketi.. bu ikisini hipnoza girmeden yaptırırsanız işiniz çok daha kolaylaşır ve kısalır.. )

Derin bir nefes alıp birkaç saniye tut..
Nefesini bırakırken gözlerini kapat.
( hastanın gözlerini kapatmasını beklemeyi, ya da siz söylemeden kapatmışsa açtırıp tekrar sizin talimatınızla kapatacağını söyleyin, böylece baştan kontrolü elinize almış olursunuz..amaç gözleri kapatmaksa sadece hastaya gözlerinizi kapatın demek en kestirme yoldur.. ) - Bedenindeki yüzeysel gerginliği azalt. Hemen şu anda bedenini mümkün olduğunca gevşemesini sağla.
( gevşeyip gevşememesi önemli değil, önemli olan bilincin bir şeylerle meşgul olmaya başlaması.. )

Şimdi tüm dikkatini göz kapaklarının etrafındaki kaslara topla ve bu kasları, çalışamayacak kadar gevşet… göz kapaklarını gevşet… gevşet.. o kadar gevşet ki, açılamasınlar…Tam emin olana kadar devam et.. Tamam şimdi bu gevşekliği koru.. Şimdi göz kapaklarının çalışmadığından emin olmak için deneme yap.. gözlerini açmayı dene ama açama ve daha derin gevşe…
( demin yaptırdığınız şeyi yapmasını istiyorsunuz, kişi bunu anlamazsa onu istediğinizi belirtin.. )
Çok iyi test etmeyi bırak…Ve gevşe.. Gevşe.. Daha fazla gevşe… Şimdi bu gevşeme duygusunu tepeden tırnağa doğru vücudunun her parçasına gönder…
Aynı gevşekliği tüm bedenine, başını tepesinden ayak tırnağına kadar vücudunun tüm noktasına yay.
( burada 1 den beşe kadar sayarak ve her sayıda vücudun bazı bölgelerini işaret ederek derinleştirmeyi ve gevşemeyi arttırabilirsiniz..)

Şimdi bu gevşekliği daha fazla derinleştirebilirsin. Birazdan, gözlerini açıp, kapattıracağım. Gözlerini kapattığın anda, göz kapakların birbirine değdiği anda bu, mevcut gevşekliğini 10 kat arttırman için bir işaret olacak. Tüm yapacağın bunun olmasını istemek ve çok kolaylıkla bunu yapabilirsin. Evet, şimdi gözlerini aç… şimdi kapa….
( burada alternatif olarak elim gözlerinin önünden geçerken gözlerini kapatacaksın.. diyebilirisiniz.. bu duruma daha rituel bir hava katar..göz açma kapatma işlemini hasta gözlerini açmakta zorlanan kadar 4-5 kez yapın..her seferinde bir öncekinden kat kat derin hipnoza gireceğini söyleyin.. )
tüm bedenine gevşekliğin yayıldığını hisset…seni daha derin bir gevşekliğe götürdüğünü hisset. O mükemmel hayal gücünü kullan ve tüm bedeninin ılık bir gevşeklik yorganı ile sarıldığını hayal et.

Şimdi bu gevşekliği daha fazla derinleştirebilirsin. Birazdan, gözlerini açıp, kaptırtacağım. Gözlerini kapattığın anda şu anda sahip olduğun gevşekliği iki katına çıkar. İki kat daha derine git. Evet bir kez daha gözlerini aç….gözlerini kapat ve gevşemeni iki kat arttır. Bedeninin tüm kaslarını o kadar gevşet, o kadar gevşet ki hiçbir kas çalışamaz, hareket edemez hale gelsin.

İnsanlar pratik yaptıkça daha iyi yapar…Bu nedenle bir kez daha yapalım…Böylece çok daha fazla gevşeyip daha derin bir hipnoza geçeceksin. Tüm dikkatini göz kapaklarına ver ve bu gevşekliği koru. Şimdi açılmadığından emin olmak için dene ama açılmayacaklar. Tamam denemeyi bırak ve daha derin bir gevşemeye gir. Çok iyi şimdi göz kapaklarınızda oluşturduğunuz gevşeme duygusunu tepeden tırnağa doğru tüm bedenine gönder, ve gevşeyin.. Sanki on kat daha derinlere doğru gidiyormuş gibi..

Bir kez daha. Tüm dikkatinizi göz kapaklarına ver.. Çalışmadıklarından emin olmak için bir kez daha dene.. Çalışmayacaklar.. Çok iyi denemeyi bırak. Ve daha fazla gevşe.. Şimdi bu gevşemeyi tüm bedenine gönder, iki kat daha fazla gevşeyecekmiş gibi.

Her nefes verişte daha derin bir gevşekliğe doğru gidiyorsun. Benim sesimi izledikçe daha derin gevşekliğe gidiyorsun. Benim sesim dışında duyacağın her türlü, gürültü, araba, telefon kapı zili, başka konuşmalar hipnozunu daha da derinleştirecek. Duyacağın her seste daha derin bir hipnoza gideceksin. ( bunlar önemli, böylece hipnozu azaltma riski olan gürültüleri derinleştiren bir güce çevirmiş oluyorsunuz.. )

Şimdi benim telkinlerimi izlemişsen, tüm bedenin gevşemiş olması gerekiyor. Birazdan, sırasıyla her iki elini hafifçe bilekten tutup bırakacağım. Benim kaldırma ve bırakma işlemim sırasında sen bana kesinlikle yardımcı olmayacaksın. Biliyorum, istersen olabilirsin, ama o zamanda hipnozunun derinliği azalır. Şimdi bunu istemeyiz değil mi?. O kol sanki sen bezden yapılmış bir bebekmişsin gibi, sanki cansız bir mankenin koluymuş gibi, sadece benim gücümle havaya kalkacak, ben bırakınca suya atılan sabun kalıbı gibi plop diye yere düşecek, elin koltuğun kenarına ya da vücuduna temas ettiği anda çok hoş bir duygu bedenini saracak ve kat kat daha derin bir hipnoza gireceksin bunu istiyorsun ve bunu sağlıyorsun.. Şimdi başlıyoruz. Mükemmel harika..
( eğer gerçekten kol çok gevşemiş ve cansız olarak sizin kaldırmanızla kalkıyorsa hastayı bu şekilde övün, her kademede mutlaka hastaya övgüler yağdırın.. Bu kademe çok önemlidir burada istediğiniz gevşekliği almadan bir sonraki kademeye geçmeyin, hissedeceğiniz en ufak direnç hastanın rezistansı demektir.. gerekirse hastaya gözlerini açtırın, tekrar nasıl yapması gerektiğini gösterin ama mutlaka çok gevşek bir kol elde etmeden ilerlemeyin. Hiçbir faydası olmaz. Hasta derinleşmez.. sadece grup hipnozlarında bu kademeyi atlamak zorundayız.. )

evet vücudunuz yeteri kadar gevşedi. Tam istediğim düzeyde gevşedi. Tüm kasların, tüm sinirlerin, tüm hücrelerin cansız, elektriksiz bir uykuda. Şimdi bu bedensel gevşekliğine zihnini de uydurmak istiyorum.

Şimdi zihnini gevşetelim.. Aynı bedenini gevşetir gibi zihnini gevşetmeye başla. Birazdan senden, çok yumuşak ve yavaş bir şekilde birden başlayarak saymaya başlamanı isteyeceğim. Her sayıdan sonra zihnini iki kat gevşemesini iste.. Birkaç sayı sonra- çok uzun zaman almayacak- zihnin o kadar gevşeyecek ki rakamlar bir boşluğa, karanlığa, hiçliğe doğru kaybolacak.. Bunu düşün ve arzula, kolayca başaracaksın. Rakamlar kaybolduğu zaman, sağ işaret parmağını kaldır ki ne kadar başarılı olduğunu anlayayım. Şimdi nasıl sayacağını sana gösteriyorum..
Biiiiiir.. iyice gevşe…. İkiiiiiii.. iyice gevşe….

Şimdi başla… birden yukarı doğru birer birer..
- (hasta;bir)…... daha yumuşak…
- (iki)… şimdi zihnini gevşet, boşalt…
- (üç)… daha yumuşak ve yavaş… (dört) şimdi zihnin gevşedikçe onların kaybolmasını sağla… boşluğa doğru… boşluğa doğru.. Daha derine daha derine..

( bu kademe genelde en zorlanılan kademedir hastayı mümkün olduğunca yavaş ve derinden gelen bir sesle saymasını sağlayın. Rakamları kaybetmesi için telkinde bulunun.. ancak o saymaya başladıktan sonra sayı, rakam gibi kelimeler sarf etmeyin.. onları kaybet.. karanlığa gönder deyin. Sayı, rakam kelimeleri aklına sayıların gelmesine neden olur.. rakamlar kaybolduğu zaman hasta somnanbulisme girmiş demektir.. burada değişik versiyonlar var… sonra sorun olursa daha ayrıntılı tartışabiliriz..)

Evet rakamlar kayboldu…gevşe ve rahatla…. Tüm sinir sistemin, kasların, zihnin derin bir uykuda artık….
Birazdan 10 dan 1’e doğru sayacağım.. Her söylediğim sayıda kendini daha fazla gevşet…bire ulaştığımda 10 kat daha derinleşmiş ve gevşemiş olacaksın ulaştığımda iki kat daha fazla gevşemiş ol..

10: gevşemen katlanmaya başlıyor.. artıyor.. gevşeeee…
9.. Gevşeeeeee men iki daha fazla artıyor artıyor..
8.. gevşemen tüm bedenine daha fazla yayılıyor gevşiyorsun..
( bu şekilde bedensel ve zihinsel gevşemenin iki kat arttığını veya benzer şeyler söyleyerek devam edin…)

(burada yeteri derinliğe inilmiş demektir.. eğer tam emin değilseniz gizli bir test yapın.. hastaya tekrar göz açma kapama işlemi için talimat verin. )

şimdi birazdan ben birden 3 e kadar sayacağım ben 3 deyince ama asla daha önce değil gözlerini hafifçe açacaksın, ben elimi gözlerinin önüne getirip hafifçe parmaklarımı şıklatınca –ama asla daha önce değil- gözlerini kapatacaksın.. ( bu fraksiyon tekniği olup hem aynı zamanda derinleştirmeye yarar.. hastaya 1,2,3 diyip başlayın şıklatın kapatsın belli bir ritimle 3-4 kez yaptıktan sonra 1,2 deyip biraz bekleyin.. eğer hasta gözlerini açar ya da açma teşebbüsünde bulunursa yeteri derinlikte değil demektir. Eğer açmayıp 3 demenizi beklerse yeteri derinliğe ulaşmıştır.. gönül rahatlığıyla hastayı hipnozda olduğuna ikna edici testleri yapabilir bir dahaki seans için hızlı hipnoza sokucu telkinleri verebilirsiniz.. )

hastayı ikna için gönül rahatlığıyla şimdi size ne kadar derin bir hipnozda olduğunuzu göstereceğim deyin.. alnına hafif hafif ( iki kaşın ortasına vururken.. ) ben 1 den 5’e doğru sayarken gözlerin sıkıca kapanacak.. Birazdan saymaya başlayacağım.. Ben sayarken siz göz kapaklarınızın titreştiğini ve sıkılaştığını fark edeceksiniz. … ve kilitlenecekler..

1… göz kapakların titreşiyor ve sıkılaşıyor.
2… zamk sürülmüş kadar kilitlenmeye başlıyor..
3… tamamen kilitlendi.. zamla yapıştı..
4… ağırlaştı.. kilitlendi.. yapıştı..
5. açmayı deneyebilirsiniz ama açılmayacaklar.. deneyebilirsiniz ama açamayacaksınız… ( kesinlikle açılmaz. Çünkü bu test aslında hafif trans testidir ve siz onu derin transda yapıyorsunuz.. )

tamam denemeyi bırakın ve daha derin gevşeyin..

dave elman mükemmel bir hipnotik indüksiyon şeklidir hemen her hastayı bu indüksiyonla derin hipnozagirebilir. Yaptıkça deneyim kazanırsınız. En güzel tarafı hem hızlı olması 5-10 dakika arasında hipnoza girerler.. hem de varyasyona açık olması..( uzatıp kısaltabilirsiniz, hastanın yanıt derecesine bağlı olarak.. hem de hiçbir şekilde hastanın hayal gücüne yada zihinsel hayaller oluşturmasına gerek olmayışıdır.. )

KAYNAKÇA
1- DAVE ELMAN HYPNOTHERAPY INSTUTY
2- Master the Dave Elman Induction: A Step by Step Guide
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst