Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Derin Okuma : Deep Reading/Küçük Ama Önemli Bir Detay

Katılım
29 Ağustos 2019
Mesajlar
304
Tepkime puanı
591
Şehir
Samsun
Derin Okuma : Deep Reading
868ca214363289.562831197487d.jpg

Kaliteli içerikler derin okuma, öğrenme için çok daha önemli ve gereklidir. Dikkatsizce bir makale veya kitap okursanız, çok derin düşünemezsiniz. O zaman kimse bunu analiz edemez. Böylece, kimse yazıdan bir şey öğrenmez ve zaman kaybı olur.


Bu nedenle, derin okuma daha önemlidir. Fakat asıl soru, derin okumanın ne olduğu ve nasıl yapılacağıdır. Derin okuma az önce söylediklerimin tam tersi. Yazının her parçasını anlamak ve ondan bazı gerçek hayat derslerini öğrenmek derin bir okuma olacaktır (yazının sunacağı bir ders olması şartıyla). Bir yazıyı derinden okuduktan sonra, aklınızda “Wow, işte bu, iliklerimde hissettim” diye bir düşünce olmalı.

Şimdi derin okuma kavramı yeterince açık, derinlemenin üç ana bileşenini listeleyelim:

1) En Önce Anlamalısın!

Herhangi bir derin okumanın ilk adımı anlayıştır.
Anlamak sadece kabaca bir noktaya değmek değil, aynı zamanda yazının her bir parçasını ve kelimesini de anlamaktır. Bunu yapmanın iki yolu vardır:

a) Potansiyel bir “derin okuyucu” önce yazılı olarak ortaya çıkan her kelimeyi anlamalıdır. Bu yüzden, özenle her kelimenin anlamını kontrol etmelidirler. Fakat bu tembelliği önleyecek bir engel var. Eğer tembel bir zihinle derine dalarsak , çok zaman alıyor veya bu kadar çabayı tek bir yazıya dökemiyorum gibi düşünceler görüyoruz.

Ancak bir yazıyı okumazlarsa, bir sonraki ve diğer yazılar için mazeretler üretmek kaçınılmaz bir kısır döngü yaratacaktır.
Eğer istekli değilseniz kısır okuma döngüsüne girmeye daha çok isteklisiniz demektir. Fakat bir kez, zihinsel enerjiden tasarruf etmek için biyolojik arzuyu bastırmak istiyorsak, her kelimeyi titizlikle kontrol ederek, sonuçta bir şeyleri anlayabiliriz.

b) Potansiyel bir “derin okuyucu” çok dikkatli bir şekilde okumalıdır. Çoğu zaman insanlar hızlı okuma hızlarını göstermek isterler ve dikkatlice okumazlar.

Bazı gecikmelerin farklı bir psikolojisi vardır. Kelimeleri atlarız veya sadece hızlı okumayı bitirmek için zor kısımları görmezden geliriz. Bazı bölümler zorsa iki kez veya üç kez okunmalıdır. Bundan sonra o belirli kısımları kesinlikle çok daha iyi anlayabiliriz. Bir anda zor kısımları anlamaktan vazgeçersek okuma hızımız da bu şekilde otomatik olarak artar. ( Bu önerilmiyor )


2. Analiz Et!

Potansiyel “derin okuyucu” her şeyi anladıktan sonra, iki şekilde analiz etmelidir:
6c71b979040757.5cb6e7b4e62dc.png

a) Öncelikle, metni sorgulamalısın. Metin üzerine yazılanların doğru olduğu yaygın bir yanılgıdır. Ama okuduğumuz her şey insanlar tarafından yazılmıştır ve hepimiz yanılabiliriz. Bu yüzden, eğer yazıdaki bazı hataları bulursak, onu işaret edip doğru yazmanın yolunu tartışmalıyız. Anlamlı sorular sormalı ve okuduğumuz bir şey hakkında gerçekten merak etmeliyiz.

b) Varolan düzeni tekrar ele almamızı ve mevcut duruma meydan okumamızı sağlayan yeni bir bakış açısı ile ilgili bir şey okuduktan sonra, onun yönlerini tartışmak için her zaman bir fırsat vardır. Makaleler, haberler, kitaplar ve okuduğumuz diğer şeyleri tartışmalı ve tartışmalıyız. Komik kısımları, esprili kısımları tartışmalı, hatta sıkıcı parçaları mahkum etmeliyiz. Belki birileri senin hakkında düşünmediğin bir fikir verebilir. Bu kitap hakkındaki anlayışınızı daha da artıracak. Bu nedenle, arkadaşlarla, öğretmenlerle, görüşmek, her zaman sohbet için bir konu, bilgi edinme için bir ortam sunacağı için faydalı olacaktır.

3. Yeniden Yaz!

Başarılı bir şekilde okuduğumuz bir şeyi tekrar yazabilirsek, bunun derinlemesine okumanın kesin bir işareti olduğunu söyleyebiliriz. Her noktayı dikkatlice okuduğumuz, analiz ettiğimiz ve anladığımız anlamına gelir. Bir makaleyi okuduysanız, argümanları hatırlamaya çalışın, karşı saldırıya geçip makalenin kısa bir özetini yazmayı deneyin. Sonra anlayış büyür ve derin okumaya teşvik edici alışkanlık kazanmış olursunuz.

Herkes okuyor. Gazeteler, kitaplar, hikayeler, makaleler, dergiler vb. Böylece herkesin potansiyel “derin okuyucu” olma şansı var. Sadece kendi kendine motivasyona ve sıkı çalışmaya ihtiyaç duyarsınız. Biraz sıkı çalışırsak, derin okuma alışkanlığımız oluşacak ve sonra erdemli bir döngüye gireceğiz. İlk önce, kolay yazıyı anlıyoruz, sonra biraz zor, bu da okuma becerimizi geliştiriyor, bu da daha zor şeyleri derinlemesine okumamıza yardımcı oluyor ve bu şekilde devam ediyor. Bu nedenle motorunuzu çalıştırın ve potansiyel “derin okuyucunun” her şeyden önce siz olduğunuzu kanıtlamaya hazır olun!

Not: Çok derin olmamasına rağmen, bu yazıyı okuduktan sonra, tekrar okumaya gayret edelim.
 
Hızlı okuma teknikleri diye bisey görmüştüm internette, okurken akılda daha kalıcı olduğunu söylüyorlardı. Hızlı okumak ne kadar kalıcıdır sence
 
Hızlı okuma teknikleri diye bisey görmüştüm internette, okurken akılda daha kalıcı olduğunu söylüyorlardı. Hızlı okumak ne kadar kalıcıdır sence

Hızlı okuma seçicidir. Her cümleyi yargılamaz. Yani beynin arkalarına yolluyorsun orada istediği bölümleri seçiyor. Aslında istediğin kadarını alıyorsun. En temizi bu, ama her kitabı hızlı okuyamazsın. Özellikle de bilim konusundaki kitapları, evren vs vs...Hızlı okuma da bazı kurallar vardır. Mesela okuyamadığın cümleye geri dönmezsin ama derin okumada derinlemesine anlayarak gitmelisin. Şöyle düşün çok felsefik bir kitap okuyorsun ve okuduğun kitap felsefe sözlüğü olmadan algılanamaz, bu durumda kelimeleri tek tek öğrenerek sonuca ulaşman gerekir. İyisi kötüsü diye bir şey yok, seçim yapmak zorunda değil hiç kimse...İkisi de verimli...

Gel gelelim,

Bilmen gereken bir şey var ''Asla yavaş okuma!''
Beyin hızlı öğrenen bir hazine, ona istediğini ver yoksa seni çok vasat mekanlara sokar, sürekli döner dolaşır aynı satıra gelir durursun.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst