Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

duygu kontrolü mümkün mü?

Katılım
10 Nisan 2018
Mesajlar
110
Tepkime puanı
161
Şehir
Antalya
bedeninizin üzerindeki hakimiyetiniz oldukça kısıtlı. tabiri caizse otomatik pilottasınız.

mesela; kalp atış hızınız, vücut ısınız, hormonlarınızın salgılanması ve benzeri binlerce faktör, beyniniz tarafından kendiliğinden yerine getirilmekte. oysa beyin denen şey de sizsiniz. şu an bu yazıyı okuyan, düşünen şey beyin, yani sizsiniz.

fakat ne gariptir ki parmağınızı oynatmak veya kafanızı herhangi bir yöne çevirmek sizin elinizdeyken, örneğin hücre bölünmesi sizin elinizde değildir. hayati fonksiyonlar siz isteseniz de istemeseniz de kendiliğinden yerine gelmekte. onun dışında direkt olarak hayati önem taşımayan bir kaç husus ise sizin keyfi iradenize bırakılmış. bu aslında başlı başına tartışılması gereken muhteşem bir konu. fakat ben kısaca duygu kontrolüne değinmek istiyorum.

duyguları oluşturan faktör hormonlardır. bu hormonlara keyfi bir müdahale bilinçli olarak pek mümkün değil. yani oturduğunuz yerde bir anda "adrenalin salgılayayım" diyemiyorsunuz. bunun için eyleme geçmeniz gerekir (spor, kavga vs). yani ancak dolaylı olarak hormon salınımı yapabilirsiniz. benim merak ettiğim husus ise şu; bunu herhangi bir eyleme geçmeden, sadece düşünce yoluyla yapabilir miyiz?

nefes alış verişini düşünün. bu da otomatik pilottadır. siz uyusanız da bedeniniz bu eylemi gerçekleştirmeye devam eder. fakat bu olaya kısmi bir müdahalede bulunabilirsiniz. şu an nefesinizi tutmak isteseniz, bunu bir kaç dakikalığına yapabilirsiniz. bu konuda çok kısıtlı da olsa bir söz hakkınız vardır. acaba bunu duygular üzerinde de gerçekleştirebilir miyiz?

kısmi olarak heyecanımızı, korkumuzu veya üzüntümüzü bastırıp, ortada herhangi bir sebep yokken keyfi olarak bir anda sinirlenip, heyecan yapabilir miyiz? kendimizi bu konuda eğitebilir miyiz? belki kendi kendine bir emir vermeden ziyade, düşünce olarak mümkün olabilir.

farz edin ki başınıza çok kötü bir şey geldi ve aniden üstünüze bir üzüntü çöktü. işte tam o anda, kendi kendinize çok mutlu olduğunuz yönde telkinler verip, buna inanırsanız, bir anda o bitik moddan çıkıp, enerjik, mutlu hale bürünebilir misiniz?

veya duygu kontrolü yerine, başka bir özelliğimiz de mevzu bahis olabilir. bedenimiz üzerinde olan hakimiyetimizi arttırmak mümkün mü? bu konuda bilgi sahibi olan birileri var mı aranızda?
 
Bazı telkinler işe yarıyor ama tabi profesyonel birileri yazarsa daha çok yardımcı olur bnce
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst