Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Duygusal Zeka ve Duygusal Farkındalık - 2 (Duyguların Fizyolojik Tanımları)

Katılım
29 Aralık 2018
Mesajlar
30
Tepkime puanı
73
Yaş
27
Şehir
İstanbul
İlk yazı için : Duygusal Farkındalık ve Duygusal Zeka Yazı Dizisi - 1

Direkt olaya giriş yapıyorum beyler. Önce biyolojik ve fizyolojik tanımları yapıyorum.

Öfke : Hissedildiğinde kan akışı düşmana saldırmayı kolaylaştırmak için ellere yönelir. Kalp atışı hızlanır. Oksijen daha fazla harcanır, enerji verir. Adrenalin hormonuyla birlikte çeviklik ve hız kazandırır.

Korku : Kan kaçmayı kolaylaştırmak için bacak gibi büyük kas kütlelerine yönelir. Herkes ilk setlerinde korkuyu dizlerinin bağının çözülmesiyle anlatır. Dikkat ve odaklanma artar. Beynimiz alternatif olarak kaçmak yerine saklanmanın daha iyi olup olmadığına karar verebilmek için bizi dondurur. Kilitlenme olabilir.

Mutluluk : Beyin merkezindeki olumsuz duygu nöronları bloke edilir ve enerji artar. Kaygılar durur. Rahatsız edici duyguların bloke edilmesinden başka fizyolojik etki göstermez. Bir bakıma mutluluk saf halde olumsuzun dışlanmasıdır. Ayrıca mutluluk uyarımı meditatif hali tetikler ve libido dengelenmesi görülür.

Sevgi : Sevecenlik ve cinsel tatminle bağlantılıdır. Freud "Aşk libidodur." derken haksız değildi. Biyolojik olarak bu doğru. Korku anında görülen "savaş ya da kaç" tepkisinin tam fizyolojik karşıtı olan "gevşeme tepkisi" görülür. Sevgi korkunun yokluğudur desek yeridir. Ayrıca sevgi halinde hem etken hem edilgen anlamda işbirliği yapmak kolaylaşır.

Şaşkınlık : Evrensel tepkisi kaşların kalkmasıdır. Bu tepki görüş alanını büyüterek retinaya daha fazla ışık girmesini sağlar. Bu ışıkla birlikte beklenmedik durum karşısında çevreyi daha iyi gözlemleriz.

Tiksinme : Evrensel ifadesi üst dudağı yana doğru kıvırıp burnu hafifçe kırıştırmaktır. Darwin bunun zehirli yiyeceği tükürmek ya da kötü kokuya yönelik burnu kapatmaya yönelik ilk çaba olduğunu söyler.

Üzüntü : Ölüm veya hayal kırıklığına uyum için geliştirdiğimiz bir duygudur. Enerji düşer. Enerjinin düşmesiyle birlikte kişi kendini evine daha yakın hisseder ve konfor alanından pek çıkmaz. Dikkat iç dünyaya yönelir, nöronların hızı kişiye göre değişir. Bazı insanlarda daha fazla düşünmek için nöronların elektriksel hızı artarken bazı insanlarda düşünmekten kaçmak için nöron hızı düşer. Dikkatin iç dünyaya dönmesi bedende kendini bozuk postür, omuzda düşüklük olarak gösterir. İşlevi bizi kayıplarımızı iyi analiz ederek geleceğe daha taze başlangıçlar yapmamızı sağlamaktır. Aynı hatalara düşmemizi engeller, çözülemeyen meseleler siz bir daha aynı hatayı yapmayın diye kendini hatırlatıp durur.

Esenlikle kalın.
 
Kaynak nerden hacım? Çünkü okuduğum kitapta ''duygusal zeka'' bunların aynısı yazıyordu.Merak ettim aynı yerden mi okuyoruz diye
 
Kaynak nerden hacım? Çünkü okuduğum kitapta ''duygusal zeka'' bunların aynısı yazıyordu.Merak ettim aynı yerden mi okuyoruz diye

Evet Daniel goleman'ın duygusal zeka kitabından bunlar. İlerleyen dönemde ileri okumalar için kaynak paylaşacağım.
 
Her bir cümlesi bilgi kitabın.Herkesin okumasını tavsiye ederim

Pratik uygulama konusunda eksikleri var. Güzel bir giriş kitabı ancak sanki sizi duygusal zekanın önemine ikna etmek için yazılmış. Öfkeyle baş etme konusu yok mesela sadece öfke tanımlanmış, sonuçları açıklanmış bırakılmış.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst