Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Eğitim - Öğretim

Katılım
26 Temmuz 2018
Mesajlar
72
Tepkime puanı
24
Şehir
Bursa
Eğitim kavramı konusunda birçok farklı tanım yapılmıştır. Ben ise şu tanımı alıyorum "bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istendik yönde değişiklik oluşturma süreci" .

Eğitim yaşam boyu devam eder. Ve birey öğrendiği davranışları yaşantısında aktif biçimde uygular. Şimdi bu davranışları açıklayalım. Öğretim İlke Ve Teknikleri dersinde bu davranışlar üç aşamada incelenir.

1- Bilişsel Davranış : Bilgi ile ilgili olan davranıştır. Yani zihin gözlemlenir. (örn: the red pill mantığını okuduk ve zihnimizde kavradık)
2- Duyuşsal Davranış : Kişilik , karakter , tutum vs. ile ilgili davranış. (örn: hoşgörülü olma , çevreyi temiz tutma)
3- Devinişsel Davranış: Beceriyle ilgili davranış. (örn: keman çalma)

Ve eğitim iki şekilde gerçekleşir formal ile informal.

Formal eğitim işte okullarda , halk eğitimlerinde , kurslarda aldığımız eğitimler. Belli bir program dahilinde , bir öğretmen tarafından öğretilen , kontrollü eğitim türü.
Diğeri ise informal eğitim. Bu eğitim ise planlı değildir ve ömür boyudur. Anamızdan babamızdan öğrendiklerimiz , sokaklarda öğrendiklerimiz , arkadaşlarında öğrendiklerimiz vs.


Şimdi gelelim öğrenmeye. Öğrenme " yaşantı ürünü ve kalıcı izli davranış değişikliği" olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme yoluyla birey bilgi , beceri , tutum kazanır. Öğrenme , bireyin eğitilmiş bir birey olarak kabul edilebilmesi için gerekli olan ve yaşam boyunca bulunduğu her ortamda elde edebileceği bilişsel , duyuşsal , ve devinişsel davranışların alt yapısını oluşturan kazanımlardır. Öğrenme parmak izi gibi kişiye hastır.

Öğrenmeyi öğrenme mevzusuna gelirsek tanımı şöyle yapılıyor ; mevcut bilgilerden yola çıkarak yeni durumlar için yeni bilgiler üretebilmektir. Öğrenmeyi öğrenmede bireyin zihinsel gücünü kullanabilmesi öncelikli olup , düşünmeyi öğrenmesi gereklidir.

Şimdi bu konuyu burada bitiriyorum. Yarın da sınavım var benim için de tekrar olacak :D Şimdi diğer konuya geçiyorum ve orada daha resmi bilgilerle geleceğim. Aldığımız eğitimin amacını , nasıl oluştuğunu , MEB'in , öğretmenin amacını iyice öğrenmiş olacağız. Hani derler ya sürekli müfredat değişiyor aslında olması gereken bir şey. Sürekli aynı sistemde gidemezsin. Yeni bilgiler türüyor. Neyse diğer konuda görüşmek üzere.
 
Bence mufredat degi lsistem degismeli ogrencilere sadece okudugunu anlama sorulardan yorum yapabilmeden elemek yerine. Belirli ve guncel bir soruna yaklasim acisiyla, sanatsal felsefik fikirleriyle, hitabeti, konusmasi, yetenekleri, uyumlulugu, liderligi gibi ozellikleriyle de denetlemeli. Ornegin bir mak. Muh evet fizigi matematigi iyi olmali ama bir sorunun cozumune nasil yaklasiyoo sorunu tespit edip mudahale ederek mi yoksa direk mudahale edip sorunu bularak mi?
Bir mimar projeyi once cizip sonra mi duzenleme yapiyor yoksa once duzenleyip planlayip sonra mi ciziyoe. Gibi. Ben mimar olmak istiyorum ama kimya bioloji gibi dersleri mecburen goruyorum. Onlar hic olmasin demiyorum ama ilerde kullanabilcegimiz. Liderlik iletisim gorgu is ahlaki gibi seyleri de verseler. Daha mantikli olur
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst