Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Herşeyi öğrenmemiz mümkün mü

Katılım
1 Ağustos 2018
Mesajlar
95
Tepkime puanı
89
Şehir
Denizli
Hep merak etmişimdir.

Zira fizikten tutun felsefeye kadar her türlü alana merakım var bütün bilim dallarını öğrenebilir miyiz ?

Yoksa sadece bir alanda mı ilerlemeliyiz ?

Çünkü gelecekte memur olmak gibi bir hayalim yok sizin fikirleriniz nedir sizce bütün herşeyi anlayıp öğrenebilir miyiz ?

Bir insanda o kapasite olabilir mi ?
 
Bütün bilim dallarında bir fikrin olsun ama sadece bir dalda ilerle. Herşeye her zaman yetişemezsin. Bu imkansıza yakın birşey.
 
Her konu hakkında 1 kitap okursun ama asla onun bilirkişisi olamazsın. İmkansız
 
Her konu hakkında 1 kitap okursun ama asla onun bilirkişisi olamazsın. İmkansız

Elbette her alanda profesör olunmaz ama bilgi sahibi olmak bile yeterlidir.

Mesela hukukçu olmam ama kendimi mahkemede savunabilecek ve ceza almayacak kadar hukuk öğrenmem mümkün müdür ? Asıl sorum bu

Yani bunca yıl okulunu okumadan da olsa bir hukukçu bir avukat kadar hukuk bilgim olması mümkün olabilir mi ?
 
Basit bi şekilde düşünürsek. " lazer ışınları her zaman el feneri ışığından daha güçlüdür" önemli olan odaklanmak. Birden fazla şeye odaklanırsan hepsinde usta olamazsın çok zor. Ben sihirbazım mesela... Gitar, sihirbazlık ve yazılımda aynı anda usta olmak çok zor. Ama hepsi hakkında bir bilgim ve fikrim olabilir.
 
İşler artık 100 yıl önce olduğu gibi değil. Her bilimin uçsuz bucaksız literatürü var hepsine hakim olman imkansız. Kendine bir ana dal bul ona yoğunlaş ve diğer alanlarda da temel bilgin olsun yeterli olur. Verdiğin hukuk örneğinde de oturup bir Türk anayasa hukukundan başlasan 500-600 sayfa kitabı giriş olarak okuman lazım. Bir alana kendi attıktan sonra bunun imkansız olduğunu anlarsın. Vaktin olmayacak çünkü
 
Ben de öyle hayalleri olan biriydim bir zamanlar. Ama mümkün değil
 
Her şeyi öğrenebilirsin ama hepsini aynı anda öğrenemezsin. Bir dalda uzmanlaşmak bile çok zor artık bilgi fazlalığından. Alt dallarda uzmanlaşmak daha iyi.
 
İnsan beyninin belli bir sınırı/kapasitesi yok.
Buna göre herşeyi öğrenebilirsin ama herşeyi öğrenmek için ortalama bir insan ömründen daha fazlasına sahip olman gerekir. Dolaylı olarak bu da imkansız oluyor. Sonuç olarak: herşeyi öğrenmek yerine; herşey hakkında fikir sahibi olup, bir dal da uzmanlaşmak daha makbüldür, mümkündür.

Bazı şeyleri de sadece okuyarak öğrenemessin; tecrübe/uygulama şarttır.

Ben 2 defa mahkemeye çıktım, 5ten fazla ifade vermişimdir. Halende süren davalarım var. İlk çıktığım ifade de çok bilgisizdim, korkuyordum. Şuansa araştırıp, görüp tecrübe ettiğim için hakim karşısında nasıl davranacağımı, nasıl ifade verileceğini, hukukun ve adalet sisteminin nasıl işlediğini öğrenmiş oldum. Yinede şunu demek isterim ki Allah kimseyi mahkemeye düşürmesin, tecrübe ettirmesin.
 
Her alanda uzman olamazsın çok saçma hatta 2-3 alanda uzman olmak bile çok zordur 1 uzmanlık gerisi de hobi olmalı 3-4 alanda bile uzman olabilmek için güzel bir zeka güzel bir irade lazım her şey hakkında fikrin olursa hiçbir alanda uzman değilsen uzmanları alırlar az bileni neden alsınlar
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst