Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

İradeli Değil Disiplinli Ol

Kuşçubaşı

Blog Yazarı
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
9 Nisan 2018
Mesajlar
361
Tepkime puanı
3,201
Şehir
Antalya
İrade ve disiplin.

Birbirine en çok karıştırılan, fakat birbirinden uzak olan iki terim.

Genelde irade, kişinin bir şeyi yapmayı isteyip de kendini dizginlediği ve o istediği şeyi yapmadığı durumdur.

Disiplin, kişinin bir şeyi yapmak istediği fakat yapmasının 'yasak' olduğu bir durumdur.

İradede kararı siz verirsiniz, disiplinde kararı düzen verir. Bu farkı bilmezseniz ikisini birbirine çokça karıştırırsınız. Özellikle birçok gençte fark ettiğim bir durum da, bu ikisi arasındaki farkı bilmedikleri için sürekli bir şekilde iradelerini zorlamaları ve bir noktadan sonra irade güçlerini bitirerek yorgun hale gelerek pes etmeleridir.

Mesela, bir askeri düşünün: o da çıkıp gitmek ister diskoya, bara; o da çıkıp arkadaşlarıyla dolaşmak ister; o da öğlen 1'e 2'ye kadar uyumak ister. Fakat bunu yapamaz. Neden ? Çünkü askeriyenin bir disiplini, bir düzeni vardır ve bu düzenin dışına çıkmak yasaktır. Sınırlar keskin bir şekilde belirlenmiştir ve kişiye belirlemesi için kural bırakılmamıştır.

"Ben düzeni belirledim, o yüzden her seferinde kendi kafana göre karar veremezsin" denir.

Mesela devletler, disiplinin en büyük örnekleridir. Her ne kadar bizim ülkemizdeki ilkel Neandertaller hala beyin düzeyleri gelişmiş olmadığı için bu kurala uymasa da 'trafik ışıkları' ile ilgili net bir kural, bir disiplin vardır: kırmızıda dur, yeşilde geç.

Eminim arabalar hayatımıza girip bu kurallar işlemeye başladığı zamanlar insanların çoğu tepki göstermiştir. Çünkü iradelerini zorlayan bir olaydı. Fakat sonra ne oldu ? Önce biri geçti, polis yakaladı ve ceza yazdı, sonra biri daha geçti ve ona da ceza yazdı, sonra bir diğerine ve bir diğerine... İnsanlar gördüler ki bu durum iradelerine ait değil, bu durum net bir şekilde bir kural ve bunu dinlemedikleri zaman ceplerinde paraları çıkıyor, moralleri bozuluyor.

Zamanla bu disipline alıştılar ve artık bu disiplin onların iradesini zorlamaz hale geldi. Eğer devlet "kardeşim ben ışıkları oraya koydum istersen kırmızıda geç umurumda değil, hani durman senin hayrına olur kaza yapmazsın ama tabi sen bilirsin yine de" demedi, bu iradeyi insana bırakmadı. Eğer bıraksaydı şoför her seferinde "ulan acaba dursam mı ?" diyerek iradesini zorlayacaktı ve bir noktadan sonra da gücü tükenince "yemişim lan ışığını" deyip geçmeye başlayacaktı.

Aradaki farkı anlıyor musunuz ?

Hayatınızda istediklerinizi başaramamanızın, koyduğunuz hedeflerinizin devamını getirememenizin esas nedeni de budur: siz iradenizi kullanıyorsunuz, disiplini değil.

İradeniz tükenen bir güçtür, fakat disiplin öyle değildir.

Neden mi başarısız oluyorsunuz ? Çünkü hayatınızda bir düzen yok. Boşverin şu üçüncü kalite olmayı bile hak etmeyen "Zeki İnsanlar Düzensiz, Dağınık Olur" diyen aptal saçması internet paylaşımlarını. Zeki insanların hayatında düzen vardır, hem de öyle bir düzen vardır ki! Mesela başarılı insanların hayatlarına bakın, tüm günleri bir düzen içerisinde geçer. En karmaşık gördüğünüz, "düzeni bozuldu" dediğiniz günde bile o kaosun içerisinde devam ettirir düzenini. Her gün ve her gün o düzenindeki alışkanlarını uyguladıkça başarıya adım adım yaklaşır ve dünyaya kendini tanıtır.

Sonra da iki üç tane kendine "sosyal medya yazarı" diyen herif çıkar da bizim tembelliğimizi fırsat bilip "boşverin canım zeki insanlar da dağınıkmış zaten" deyip bizi avutur.

Acınası bir züğürt tesellisi.

Tabi canım tabi ne dağınıklar aman aman(!) Ulan dallama sen Atatürk'ün odasını gördün mü hiç ? Milleti yalanlarla avutacağına aç internetten de bak bakalım, en ufak eşyasına kadar nasıl muntazam, nasıl tertipli bir insan. O kadar hizmetli varken bile odasının düzenini kendisi sağlıyordu. Tabi ki bu alışkanlığını da askerlik döneminden, yani 'disiplinli' olmasından alıyordu.

Yani beyler, hayatınızda bir düzen inşa etmeye ihtiyacınız var. İrade ile uzun yola çıkamazsınız. Disiplin bir maraton koşusuna sizi hazırlar, son metrelere kadar koşmanızı sağlar, irade ise bitişe son 5-6 saniye kalmışken, artık bedeniniz tüm gücünü tüketmişken "haydi be koçum" diyerek son kalan güç ile bir anda yüklenmenizi ve koşuyu kazanmanızı sağlar.

Sizi o son 5-6 saniyeye kadar getiren disiplininiz, yarışı kazanmanızı sağlayan ise iradenizdir.

Bu yüzden, önce hayatınıza bir düzen oturtun ve kendinize 'kesin' yasaklar belirleyin. Hatta arkadaşlarınızla konuşun ve onlara bu kararlarınız dışına çıktıkça 20 TL verin. Bu durum onların hoşuna gidecek ve seve seve kabul edeceklerdir zaten. Kendinize bir düzen oluşturun, başarıyı elde edecek bir döngü inşa edin. Eğer bir düzeniniz olursa her gün iradenizi kullanmanıza gerek kalacak kararlar vermek zorunda kalmazsınız çünkü zaten karar çoktan verilmiştir, o halde onu uygulamak zorundasınız. Uygulamazsanız da beyninizin hiç hoşuna gitmeyecek cezalar ile kendinizi eğitmelisiniz.

Başarılı insanlar başarıya böyle ulaşıyorlar. Bana şans eseri başarıya ulaşanlar hariç başarılı olup da düzeni olmayan bir insan gösterin, ki bunu başaramayacaksınız çünkü böyle bir insan yok. Zaten başarı dediğin şey çalışmaktan geçiyor ve çalışmak da öyle 1-2 gün değil, yıllarca süren bir olay ve bunun için de bir düzene ihtiyacınız var. Öyle 1 gün çalışayım 2 gün dinleneyim sonra 3 gün çalışıp 5 gün dinleneyim mantığı yoktur başarı yolunda. Her gün düzenli bir şekilde, bir saatin yelkovanı gibi hiç durmadan...

Evet, belki de Einstein'in odası dağınıktı. Ama kime göre dağınık ? Einstein o odada istediğini anında buluyordu mesela. Demek ki kendine göre bir düzeni vardı. Hani odayı öyle kendine göre dağınık bulup da kendi 'gerçek dağınklığına' neden arama, onunki dağınıklık değildi ama seninki hem zihinsel hem fiziksel dağınıklık. Ya da Elon Musk her gün yeni bir inovasyon, yeni bir fikir ile uğraşıyor diye "ulan bir fikrin üzerinde de dur be kardeşim" diyor olabilirisin, peki ya Elon Musk'ın düzeninde her gün yeni fikirler ve inovasyonlar ile vakit geçirmek varsa ? Ve evet, var. Mesela Elon Musk'ın hayatını incelersen, her ne kadar sürekli yenilik yapıyor olsa da ortada sürekli tekrar eden bir düzenin olduğunu görürsün ve o düzende de her gün yeni bir fikir öğrenmek var.

Zeki insanların çoğunun kaos içerisinde görünen fakat esasında gayet muntazam bir düzenleri vardır. Eğer biyografilerini okursanız tekrara geçmiş bir düzenleri olduğunu açıkça fark edeceksiniz.

Bu yüzden beyler, iradenizin çok ama çok değerli bir maden olduğunu ve onun ancak ve ancak önemli anlarda kullanılacak bir kaynak olduğunu bilin ve harcamaktan sakının, bunun yerine hayatınızda sizi başarıya, mutluluğa ve refaha ulaştıracak bir düzen inşa edin ve bu düzene alışmaya bakın, ki zaten alışacaksınız.

"Kırmızıda dursam mı ?" diye düşünmeyin.

KIRMIZIDA DURUN!
 
Son düzenleme:
Bu aralar irade yorgunluğu bende de olan bir şeydi. Tam ihtiyacım olan bir konu! Teşekkürler Kuşçubaşı.
 
Forumdaki en güzel yazılardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ellerine sağlık. :)
 
yazınız için teşekkür ediyorum, irade ve disiplin arasındaki farkı ve ilişkiyi anlama yolunda önemli aşama kaydetmemde yardımcı oldu.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst