Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Kutsal Demlik

Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
47
Tepkime puanı
65
Yaş
23
Şehir
Malatya
Felsefe bölümünde hiç konu açılmamış olması dikkatimi çekti bir siftah yapayım dedim. Sonuçta birikimli bir birey olmak için felsefe de olmazsa olmazlardandır.

Konumuz ünlü filozof Bertrand Russell'ın demliği. Bu düşünce varlığı nedensel olarak kanıtlamayan önermeler hakkındadır.
Efendim Russel diyor ki: "Eğer ben Dünya ile Mars arasında, Güneş'in etrafında dönen ama en gelişmiş teleskoplarımızla bile farkına varılamayacak bir çaydanlığın olduğunu söyleseydim, kimse bu önermemin yanlış olduğunu ispatlayamazdı. Ama eğer ben aksi kanıtlanamayacağından yola çıkarak insanların bu çaydanlığın varlığından şüphe duymalarının kabul edilemez olduğunu ileri sürseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ama eğer bu çaydanlık antik kitaplarda "KUTSAL BİR GERÇEKLİK" olarak geçerse ve insanların beyinlerine sürekli empoze edilirse, bu sefer onun varlığından şüphe duyanları ya engizisyon mahkemesine veriririz, ya da psikiyatristlere."
Russel amca burada bir şeyin yokluğunu ispat etmeye gerek olmadığını ama bir şeyin var olduğunun ispatlanması gerektiğini söylüyor.

Biliyorsunuz felsefede kesin bir yargı yoktur. O yüzden daha sonra açacağım konularda da yapmayı düşündüğüm gibi konuyu sonuca varmadan bırakacağım. Sadece konuyu anlatıp sizden yorum bekleyeceğim. Bu da ilkiydi işte.
Sevgilerle Pennywise

Dipnot: Russel ateist değil agnostikti.
 
Cok guzel bir insana deginmissin. Felsefik calismalari sayesinde matematikte soyut dusuncenin somutlastirilmasi ve bugun kullanilan ispat yontemlerini yani onermeler mantigini saglam bir sekilde temellendirerek yukarda bahsettigin cok badit gibi gorunen ama derinlemesine dusununce enfes yerlere gidebilen caydanlik orneginde oldugu gibi 'olmayan zaten kanitlanmaz, var olan kanitlanabilir' diyerek bilime deger katmış biridir. Saygilar paylastigin icin.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst