Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Makyavelizme Dair Ufuk Açıcı Özdeyişler!

Katılım
26 Temmuz 2018
Mesajlar
21
Tepkime puanı
130
Şehir
İzmir
Makyavelizm kişiler arası psikoloji, iş stratejileri ve savaş stratejileri başta olmak üzere hayatın bir çok alanında işinize yarar.
Eğer Machiavelli'nin ''Prens'' adlı kitabını halen okumadıysanız, okumanızı tavsiye ederim. Size farklı bir bakış açısı katar, insanlara karşı tavırlarınız, düşünceleriniz emin olun değişecektir. :)

Bu yazıda makyavelizme dair alıntılar, özdeyişler bulacaksınız.

maquiavelo.jpg

- her zayıflığınız size karşı kullanılabilir ve çatışmada mutlaka kullanılacaktır. zayıf yönlerinizi bilinir hale getirerek silahlandırın, onları açık görünürlük imajı ile saklayın. zayıf yönlerinizi bir zırh gibi giyin, onlarla gösteriş yapın ve rakiplerinize sizi aksatacak bir mühimmat kullanımından mahrum bırakın.
- zayıflığınız tahmin edilirse inkar edin. zayıflığınız biliniyorsa güce dönüştürün. zayıflığınız açıkça gözlemleniyorsa yok edin. zayıflığınızdan kar elde etmek için kurban mentalitesini kullanın.
- ancak saygıdeğer kişilerin gerekçeleri olabilir. sevilmeyen birisinin gerekçeleri mazeret olarak görülür, suçlu olduğu önceden kabul edilir.
- size saldıranlara karşı savunma yapmayın, onlara saldırın. bahane uydurmak makyavel düşünceye göre bir safsatadır. bahane bulmayın, kendinize garanti verin.
- insanlar hisse senedi gibidir. mülkler edinin, borca düşmekten kaçının, piyasa söylentilerini önemsemeyin. bir konu hakkında mümkün olduğunca içeriden bilgi edinmeye çalışın.
- parazit ve şansız insanlar arasındaki tek fark şansız olanın sizi yanlışlıkla mahvedecek olmasıdır. her ikisinden de uzak durun.
- saldırılar niyeti açığa çıkarır, savunmalar öncelikleri. önemsiz şeyleri savunmazsınız. bir çıkarınız olmadığı sürece dostlarınıza saldıramazsınız, bu kavram her olaya uyarlanabilir.
- düşmanı alt etmenin zafer sayılmadığı tek savaş cinsiyetlerin savaşıdır. bir erkek bu çekişmeden kaçınmalı ama kadınını sürekli kontrolü altında tutmalıdır. bu iki tarafın zafere ulaşmasının tek yoludur.
- her şey bir savaştır, farklı kılıflarda. aşk, iş hayatı, politika... çatışan çıkarların olduğu her yer bir savaş alanıdır ve savaş alanının olduğu her yerde savaş vardır.
- işler darmadağın olduğu zaman, topyekün savaşa hazır olun.
- kralı taht odasında tehdit etmeyin. bunu yalnızca karşılıklı küçümseme konusunda kendinizden emin olduğunuz kişiler arasında yapın. majestelerini gücendirmek tehlikelidir. burada ''kral'' sosyal, politik, ekonomik.. olarak bel bağladığınız kişilerdir.
- her türlü şevhet düzenbazlığa gebedir. arzu sadece bir süreliğine güzeldir.
- makyavelizm bir güç kullanma sanatıdır. bu gücün nasıl kullanıldığı gücü kullananın ahlak seviyesine bağlıdır. stratejiyi ayıplamayın, onu uygulayanın ruhunu ayıplayın.
- makyavelizm kişinin ahlakını belirlemez, ahlak kişinin makyavelistliğini belirler. makyavelist olmak için fazlasıyla ahlaklı olduğunu düşünen birisi, aptal olduğu kadar ahlaklı değildir.
- insanlar sizden hoşlanmadıklarında, soruları birer saldırıdır. bazen bu saldırılar endişelerle gizlenir, diğer zamanlarda barizdir. size bir soru sorulduğunda, sorunun meşruluğunu ölçün. samimiyetsiz sorulara illa karşılık verilecekse samimiyetsiz cevaplar verilmelidir.
- sizi sorulara boğan kişilere güvenmeyin. belki çok meraklıdırlar fakat zırhınızda delik arıyor olma ihtimalleri daha yüksektir. merakla sorgu arasındaki çizgi incedir.
- mevkinizi yükseltmek veya meydan okumayı görmezden gelmek özür dilemekten iyidir.
- sizi görmezden geleni görmezden gelin. bu en sessiz yıpratma savaşıdır. sessizlik zirvedeyken ilk konuşan savaşı kaybeder. kim ilk konuşursa karşı tarafa daha çok ihtiyacı var demektir, ne türlü geriye dönük gerçeği gizlemek için makul reddedilebilirlik havası yaratsalar bile.
- bir cevabın olmadığı cevap; görmezden gelmektir. cevap vermemek bir nötr yanıttır. birçok tarafsız yanıt, altında yatan bir olumsuzluğa işaret eder. genellikle sizi seven insanlar sizi görmezden gelmekte zorlanırlar.
- zorbalığın başarısız olduğu yerde cazibe başarılı olur. cazibenin başarısız olduğu yerde zorbalık başarılı olur.
- insanlar bir şeylerin yanına kar kalmasının cazibesine hayranlık duyarlar, kuralların dışında hareket etmek insanları heyecanlandırır. bir şey kişinin yanına kar kaldığı zaman kendisini iyi hisseder.
- bir psikopatla baş etmenin yolu, duygusal açıdan kıt oldukları için yaptıkları muamelenin koşulsallığı karşısında tam farkındalığa sahip olmaktır.
- bir psikopatın sizden ne istediğini bilmemeniz sürekli patlamaya hazır bir flaş bombasını kullanmakla eşdeğerdir. ne istediğini anlayamıyorsanız, ilişiğinizi kesin.
- alımlı olmak mutluluk veya başarıya işaret eder, erdeme değil. insanların bu ayrımı yapamaması eğlencelidir, onlar cazibeyle erdemi aynı kefeye koyarlar. sağduyulu olmak gerekirse; ne kadar cazibe o kadar tehlike.
- fark etseniz de fark etmeseniz de güçlü insanlar her zaman test eder ve ölçüp biçerler. sadece sürekli olarak testlerini geçen insanlara az bir miktarda saygı gösterirler. şans eseri elde ettiğiniz başarı onların saygısını kazanmanız anlamına gelmez, bu sadece size karşı küçük bir ilgi olarak geri döner.
- gerçek kurbanlar sessizlik içinde acı çekenlerdir. sahtekarlar para ve statü kazanmak için kurban rolünü oynarlar. sesi çok çıkan kurbanlara dikkat edin çünkü her zaman rol keserler.
- insanlar kendilerine ihanet edilmesini sevmezler fakat hemen hemen hepsi işine gelince ihanet eder. insanların diğer insanlardan beklediği ahlak standartı kendilerinden beklediklerinden daha yüksektir. en soğukkanlı psikopat en derin altruizmi ve en içten sadakati talep eder.
- yorum her zaman yorumlayanın kitabına uygun olarak çarptırılmıştır. yorumlamanın akışını kontrol edenler hükmeder.
- sıradan bir kadına hükümetinize güvendiğiniz kadar güvenin. arası sıra iyi bir aday vardır, çoğu zaman oy vermeye bile değmez.
- güçlü kişilikler zayıflardan nefret eder ve güçlülere güvenmezler. kendini kral addeden bir adam nadiren odayı başkası ile paylaşmak ister.
- asla sözel becerileriniz üzerinde çalışmaktan kaçınmayın. kelime dağarcığı ve anlama kapasitesi üzerinde uzmanlaşın. birçok insanla önemli olmayan konulardan müzakere edin. kuvvetli ifade yeteneği bir dolaylı güçtür.
- aptallıkta pek çok özgürlük vardır, aptalı oynamak çoğu zaman karlıdır.
- gereksiz ayrıntılarla çok fazla oyalanmak paranoyaya yol açabilir. şüpheci bir grup içinde mümkün olduğunca az algısal görünün.
- kurallara değerine göre fiyat biçin. sırf bir kuralı çiğnemiş olmak için aykırı davranmayın. bazı kurallar kuralı koyanı korur, bazıları ise kurala uyanları. aradaki farkı ayırt edin.
- hepimiz belirli oyunların oyuncularıyız. herkes bir oyuncu veyahut oyunun kendisidir. ya oyunu oynarsın ya da oyun seninle oynar.
- oyunu oynamamazlık edemezsiniz. oyunu reddederek kazanamazsınız, oyundan tek kaçış ölümdür ve ölene kadar iyi yaşamak için oyunu iyi oynayın.
- işgalcilere dikkat edin, bunlar davet edilmese bile her yerde bulunarak sosyal ilişkileri sabote eden kişilerdir. bu kişiler grup içindeki yükselme arzusundan dolayı henüz statüsü düşük iken size gülümser ve elini uzatır. sizden daha üst bir pozisyona geldiği anda sizi unuturlar, niyetleri samimi değildir ve siz sadece yükselmesi için bir basamak görevi görürsünüz.
- işgalciler arkadaşlık vasıtasıyla sizin popülaritenizi hedef alırlar.
- işgalciler kendilerini hoşnutsuzluk ve ustaca zamanlanmış, tek tük hoşnutsuzluklar yoluyla belli ederler. işgalci olmayın, bir işgalciyi alt etmenin en iyi yolu onlarla iyi arkadaş olmaktır, onları topluluk içinde kendi üstünlüğünüze yarar sağlamak için kızdırmayın.
- algısı yüksek olan kişilere karşı cazibe agresif manipülasyonları kolaylaştırır. algısı yüksek kişiler baştan çıkarılmayı severler, baştan çıkarılmanın farkında olsalar bile.
- her zaman çıkarlara hitap edin, merhamete değil.
- gereğinden fazla idrak kabiliyeti tehdit edicidir, hatta korkutucu. insanlar idrak kabiliyetinizin yüksek olduğunu fark ettiklerinde size güvenmezler, kötü bir niyetiniz olmadığını belli ettiğinizde bile. insanlar onları yok edebilecek potansiyele sahip olduğunuzu bilirlerse sizi karantinaya alırlar.
- insanların endişeleri nadiren samimidir ve daha çok daha büyük istekleri kabul ettirme amacına yöneliktir.
- söylediğiniz her şey çarptırılabilir ve kötü gösterilebilir. kalpler ve beyinler böyle ele geçirilir, politikacıların ve medyanın hayatı bundan ibarettir.
- iyi bir makyavelseniz kadınların sizden faydalanması ve sömürmesi pek mümkün olmayacaktır binaenaleyh sevmesi de zor olacaktır.
- narsistler sevgi ile nefret arasında ayrım gözetmezler, onlar için önemli olan ilgi ile ihmal arasındaki ayrımdır.
- özel hayatın gizliliğinin gizemi insanları deliye çevirir, saklayacak bir şey olmasa bile. insanların özel hayatlarını ifşa etmede duydukları isteksizlik kuşku uyandırır. bir sırrın güvenliğini garantiye almak istiyorsak sırrın varoluşunu da bir sır olarak saklamalıyız. insanlar bir sırrın varlığını sezdikleri anda o sırrı ortaya çıkarmak için ellerinden geleni ardına koymazlar.
- bir mülakat ile soruşturma arasındaki fark sadece bir algı meselesinden ibaretttir. bütün mülakatlar aslında bir shit testtirler.
- sorguya çekildiğiniz fakat fark edemediğiniz zamanlarda, en kırılgan olduğunuz noktaları bulmak için konuşulan konular hızlıca değiştirilir.
- insanlar hakkında her zaman dolaylı yoldan daha fazla bilgi toplarsınız. direkt iletişim paranoya ve zihinsel savunmayı ortaya çıkarır. eğer birisini gerçekten tanımak istiyorsanız onun hakkında dışarıdan bilgi toplayın.
- istenmemiş olan tavsiyeler nadiren takdir edilir. istemeyen kimseye tavsiyede bulunmayın, isteyen herkese de. sadece tavsiye vermeye değer gördüğünüz insanlara yardım edin. değerli görmediğiniz kişiye karşı vereceğiniz basit bir ''bilmiyorum'' bütün sorumluluğunuzu sorunsuzca ortadan kaldırır.
- insanlara tavsiyede bulunduğunuzda kişiliğinizle ilgili bilgiler de paylaşırsınız. verilen tavsiyeler kim olduğunuzu yansıtır. ''ne'' olduğunu değil ''nasıl'' ve ''neden'' olduğunu ortaya çıkarır.
- eğer birisine fikirlerinizi empoze etmek, uygulatmak istiyorsanız fikirlerin kaynağının siz değil onun olduğuna inandırırsanız daha başarılı olursunuz. düşünceyi kafalarına yerleştirin, düşünceyi onaylayın, belli aralıklarla tekrarlayın ve sonunda düşüncenin kendi ürünü olduğuna inanacaklardır.
- insanların güvenini kazanmanın en hızlı yolu onlara yardım etmektir.
- hayvan sevgisi ve dindarlık gibi özellikler insanlarda doğruluk. dürüstlük izlenimi uyandırır. hasta ruhlu kişiler bu görüntülerin altında gizlenirler.
- insanlar kandırılmaktan nefret etmez, kandırıldığının farkına varmaktan nefret ederler. hesap sorulamayacağı, araştırılmayacağı yalanlar söyle. bir amaç olmaksızın söylenen yalanlar histriyonik aptalların işidir.
- güzel bir dış görünüm genellikle kötü niyetleri gizler.
- arkadaşlarınıza karşı bağışlayıcı, yabancılara karşı kibar, düşmanlarınıza karşı acımasız olun. kimin kim olduğunu bilin.
- zorla alıkoyma eylemi makyavelizmin özel bir uygulamasıdır. başkasının amacını kendi amacıymış gibi özgüler. tıpkı bir matruşka gibi iç içedir.
- her zaman ayrıntılara dikkat edin, eğer birisinin sorduğu sorunun gerçek amacını anlayabiliyor ve soru mantığınıza yatmıyorsa, cevap vermeye tenezzül etmeyin. tuzaklı soruları görmezden gelin ya da açıkça cevaplamayı reddedin.
- asıl düşman sizi yok etmekten ziyade zayıflatmaya çalışanlardır.
- zayıflatma, baltalama eylemi kişisel iken aleni olarak yok etme, çürütme eylemi kişisel değildir. birincisi '' seni küçük düşüreceğim çünkü görüşlerin küçümsenmeyi hakediyor'' mentalitesindedir. ikincisi '' görüşlerine katılmıyorum çünkü elindeki kanıtlar yeterli değil'' der. çürütmeler mantıklı saldırılardır. baltalama ise kişiler arası uyuşmazlığın sonuçlarıdır. ikisi arasındaki farkı iyi ayırt edin çünkü genelde birbirlerine oldukça benzerler.
- kuralları esnetmek ana bütünü ihlal etmeden yapılan küçük bir formalite istismarıdır.
- aşk psikopatiye karşı etkisizdir.
- sadece size fayda sağlayacak kavgalara girişin; korkaklık güvenilirliğinizi sarsar, fazla cesaret sizi tüketir.
- yengeç zihniyeti oldukça yaygındır. kıskanç bir arkadaş ihanet etmek için fırsat kollayan saatli bomba gibidir. kangrenli bacağı ne zaman keseceğinizi bilin. duygusal ve içi boş nostaljinin zehirli bağları sürdürmesine izin vermeyin.
- bir eyleme duygularınızı dinleyerek giriştiyseniz, saygınlığınızı kaybetme ve pişman olacağınız şeyler yapma ihtimaliniz katlanarak artar.
- birçok kibirli adam öfkeli görünmeyi gerçek sonuçlara yol açmayan güvenli bir kostüm zanneder, bu aptallıktır. insanın düşünceli, dikkatli olması için çaba sarf etmesi gerekir çünkü bu onun olumsuz bir duyguyu dizginlenmesini sağlar.
- duygularını dizginleyemeyen kişi onların kuklasıdır. duygulara sıkı sıkıya bağlılık önceden planlanmış bir ölüme benzer duyguları tamamen yok saymak da aptallıktır. duyguları baskılamak ise insanı tüketir. duygular; kanalize edilmeli, göz ardı edilmemeli aynı zamanda itaat etmekten kaçınılmalıdır.
- ulusal-dini günler, cenaze, parti zamanları insanların en savunmasız olduğu sosyal ortamları doğurur. bu zamanlarda kültürel duygusallık tavan yapar. insanların manipülasyona karşı en korunaksız olduğu zamanlar bunlardır.
- kendi hakkınızdaki ufak ve zararsız kusurları açığa vurmanız karşınızdaki kişide güven ve dürüstlük hissi uyandırır.
- insanlar toplum içinde olumsuz, kötü ünü olan şeyleri araştırmadan kötü olarak kabul etmeye eğilimlidirler. erdemli eylemler kanıt gerektirir, erdemsizler değil.
- kolayca kışkırtılabilir görünün, zamanı geldiğinde ise yönelen saldırıları görmezlikten gelin. bu yöntem sizi ezmek için pusuda bekleyen gizli düşmanlarınızı açığa çıkartır.
- etkili bir strateji uzmanı, savaş alanında daha iyi bir bakış açısı elde etmek için mantıksız görünen hileleri ne zaman kullanılacağını bilir. eğer belirli bir alanda rakibinizden üstünseniz ondan daha zayıfmış gibi görünün, eğer zayıfsanız daha üstün görünün. düşmanınızın sizin hakkındaki bildiklerini karman çorman ederseniz sizi başarılı bir şekilde analiz edemez. analiz edemezse galip olamaz.
- makul reddedilebilirlik şakalarına karşı gözünüz açık olsun. "altı üstü bir şaka" gibisinden yatıştırıcı laflar ağır şakaların üstünü örtmek için söylenir.
- açıkça sadistik bir amaçla mizah yapan kişiler güvenilmezdir. bu kişiler soytarıya benzer, mizah onlar için olmazsa olmazdır.


DEVAMI AŞAĞIDA Kİ POSTLARDA'DIR.

Kaynak: Siyasette Amaca Giden Her Yolu Mübah Sayan Makyavelizme Dair Ufuk Açıcı Özdeyişler
Yazar: kullanıcı: honorius - ekşi sözlük
 
- pasif agresifleri asla ödüllendirmeyin çünkü onların küstahlardan bir farkları yoktur.

- açıklığa kavuşturmanız gereken sözcükler ne kadar az ise o kadar inandırıcı olursunuz. bu sebepten dolayı dürüst bir gerekçe inandırıcı görülmez çünkü inandırıcı görünmek için fazla çabalar.

- birisini neden reddettiğinizi açıklamak gereksizdir çünkü onlar reddedilmenin ardında yatan mantığı takdir etmek yerine reddinizi küçümserler.

- reddedilenler, bir karalama kampanyasında mühimmat olarak reddetme nedeninizi kullanırlar. bu sebeple onları bilgiden mahrum bırakmak, ateşleri için yakıt sağlamak iyidir. konu ret olduğunda gizlilik şeffaflıktan daha iyidir.

- bir kişiyi reddetmek size zevk verebilir lakin itibarınız için bunu gizlemeyi bilmelisiniz.

- maliyet ve kar ödül oranını belirler. güçlük ödülden daha fazla olduğunda ortaklık ve yatırım artık karlı değildir.

- taraf tutmayan insanlara karşı temkinli olun, fakat sizde mümkün olduğunca tarafsız görünün sadece gerekli olduğunda tarafınızı açığa çıkarın.

- bilim adamının hipotezlerini test ettiği gibi, bir makyavelin de stratejilerini test etmesi gerekir.

- ilgiyi belirlemek için belirsizliği yem olarak kullanın.

- yabancılara karşı kibar olun fakat sizlerle kolayca arkadaş olmamalarına dikkat edin sadece asma köprüyü onlar için biraz aşağıya indirin. krallığına herkesi buyur eden bir kralın yakında ismini anacağı bir krallığı kalmaz. bu insanlar için de geçerlidir. arkadaşlarınızı dikkatli seçin.

- insanlara istemsizce ellerini açtırmanın yolu yansıtmadır. (gelecekteki bir durumu, olayı onlara gösterme, tahmin ettirme, betimleme gibi bir anlam çıkıyor burada)

- insanların varsayımları kendilerinin sahip olduğu görüşlerden yola çıkarak şekillenir. kişi ne kadar duygusalsa olayları o kadar yanlış yorumlar.

- inanmak isteyen insanlar çoksa bir şeyi satması kolay, inanmak istemeyenler çoğunluktaysa saklaması kolaydır.

- soru sorarken kibarlıkla sorun ki karşınızdaki kişi sorguya çekildiği şüphesine düşmesin.

- küçük meblağlar ve iyilikler için kelime oyunu yapmaya çalışmayın. istediğiniz şey ne kadar küçükse siz de o kadar küçük görünürsünüz.

- söz konusu gizlilik olduğunda yanlış yönlendirme unutturmaya çalışmaktan daha iyidir.

- ittifak oluşturmanın en hızlı yolu ödeme yapmaktır. düşman edinmenin en hızlı yolu ise ödeme yapmamaktır.

- söz konusu anlaşma olduğunda karşı tarafın güvensizliklerini tanımladığınız anda güç sizin olur. ürkek(ler)se onlara korkularını yatıştıracak şeyler gösterin. eğer amansız(lar)sa anlaşma sınırlarını kendi çıkarınıza doğru getirmek için özgüvensizliklerini açığa vurun, onları korkutun.

- bir kişinin neyi istediğini öğrenirseniz nelere ihtiyacı olduğunu da çözümleyebilirsiniz. nelere kaybetmekten korktuklarını ve neyi isteyip de elde edemediklerini öğrenin. bağımlılığın olduğu yerde korku, korkunun olduğu yerde baskı vardır. korkuyu tespit edin ve kendi yararınıza kullanın.

- kiminle uğraştığından bağımsız , onun erdemli veya erdemsiz olmasının önemi olmadan; karşıdakinin korkularını bilmek her zaman sonuç verir.

- kazanmak için her şeyi göze alanlar her zaman kazanırlar çünkü onlar stratejilerini ahlaki gerekçelerle sınırlandırmayanlardır.

- iktidar sahibi her adamın bir fall man'e ihtiyacı vardır. bu kişi onun pis işlerini yapar ve gerektiğinde nefreti üzerine toplayarak dikkat dağıtır.

- sosyal kurallar yırtıcılar için bir maske, koyunlar için bir hayat tarzıdır.

- kadınların ilk uğraşı dış görünüşleri, ikinci uğraşları ise kurnazlıktır ve ikiside aynı kapıya çıkar.

- bir tehdide karşı cevabınız orantılı olmalıdır. bir kurşunla işi bitirebilecek iken nükleer silahları kullanmaya gerek yoktur.

- bir lider yardımseverliği iyi kullanmalıdır. fazla yardımseverlik zayıf bir imaj yaratır ve kindarlığı arttırır.

- akıllı birisi her zaman konuşma özgürlüğünü desteklemelidir; ta ki kendi itibarına ters düşene kadar.

- streisand etkisi aklınızda bulunsun. iftiralarınız sürekli ve sağlam bir temele dayalıysa uygulanan sansür sizin lehinizedir.

- insanlara ödeme yaparken daha güçlü, alırken ise zayıftır. bunun tek istisnası şantajdır.

- insanlar hatırlamak değil unutmak ister. bunu asla unutma.

- tu quoque safsatacıların en çok tercih ettikleri safsatalardan biridir. çünkü bu onların kötü davranışlarını haklı çıkarırken eş zamanlı olarak ilgiyi diğerinin aleyhine çeker.

- stratejide zayıf ve güçlü kavramı sonucun göstergesi değil taktiğin ve etkin planın konusudur.

- bir alışverişte, parayı alacak olan taraf ödemeyi hemen kabul ederken, ödeyen taraf işlemi yapmadan önce geçerli bir neden arar.

- insanlar eski düşüncelerini tekrar benimsediklerinde, sorumluluğunuzun olup olmamasına bakmaksızın sizi suçlarlar.

- ''tesadüf'' insanların bilmedikleri bir satranç hamlesine verdikleri isimden başka bir şey değildir.

- hayatın ne kadar acımasız olduğunu anlamak için tek yapılması gereken her anlamda insanlar arasındaki uçsuz farkları gözlemlemektir.

- en uyumlu olan hayatta kalır; hayattaki en büyük hakikattir. galipler ve mağluplar... herkes elde edebildiği kadardır. hiçbir şey merhametle kazanılmaz, her şey bir oyundur.

- diğer kişinin sakinliğini yitirmesine yol aç ama kendininkini koru. kontrolünü kaybetmeyen kişi muzaffer olur.

- bir erkek ne kadar iyiyse o kadar acı çeker. kimse sınırsız kibarlığa saygı duymaz. kibarlığı unutun sadece seçici ve düşünceli bir kibarlık gösterin ve yeri geldiğinde bağışlayıcı olun.

- soruların güzelliği cevap verip vermeme kararının sende olmasıdır.

- birisini satacaksanız anlamaması için özen gösterin. eğer satıldığını anlarsa bütün koz ona geçer.

- fiziksel eylem çok hızlı gerçekleşirse fark edilir ve tepki oluşturur. eylemlerinizi kademeli olarak gerçekleştirin. yeterince yavaş hareket ederseniz kimse sizi fark etmez.

- şirin bir kadın kuzu postuyla gezen kurda benzer; adeta yatıştırıcı etkisi yapar. şirinliğin sahtekarlığına dikkat edin, güzellik bir erdem değildir. şirinlik masumiyet yanılsamasına yol açar.

- güvenle ilgili tek sıkıntı herkesin ona ihtiyacı varken insanların güven duymaktan çok korkuyor olmalarıdır ve en tehlikeli insanlar güven duyma kabiliyetinden yoksun olanlardır.

- insanlar ne zaman seni sömürmek için güvenini kazanmaya çalıştıklarının farkında ol. eğer zenginsen veya bir topluluk içinde saygınlığa sahipsen bu tür kişilerle daha sık karşılaşırsın. menfaatler ne kadar fazlaysa oyun o kadar uzun sürer.

- dürüstlük güçlü bir olgu iken şeffaflık aptallıktır. dürüstlük ile şeffaflık aynı skalanın farklı birimleridir.

- dürüstlük gerçeğin küçük bir portresi iken şeffaflık bütün gerçeği gözler önüne serer. seçici dürüstlük ifşayı önler. insanlar dürüstlüğü severken her şeyin açığa çıkmasından hoşlanmazlar.

- birisini makul reddedilebirlik ilkelerince aklıyorsanız o kişi sizinle oynuyor demektir. onu yok edin ya da ortaklığınızı bitirin.

- insanların politik ve sosyal görüşlerinin sizinle aynı olduğunu varsaymalarına izin vermeniz genelde akıllıca bir hamledir.

- insanlar gücü sever ve kendileri bir zarar görmediği sürece gücün yakınında bulunmak isterler. buğdayı samandan ayırmak için insanların size yaptığı yatırımlara bakın.

- yetersizlik belirli amaçları gizlemek için adeta bir pelerin görevi görür. örnek; eğer bir evin altına gizli bir ikinci ev inşa etmek istiyorsanız. asıl ev için harcayacağınız zamanın iki katı bir sürede inşa ederseniz her iki evi de kimse fark etmeden, yetersizliğinizi bir kılıf gibi göstererek inşa etmiş olursunuz. bürokratik engeller ve işçi sıkıntıları gibi sorunları da kılıf olarak kullanabilirsiniz.

- insanların her eylemi kasıtlı veya efektif olmasına bakılmaksızın stratejiktir. fakat bu stratejiler her zaman sinsi değildir.

- kutuplaşma parçalanmanın habercisidir ve parçalanma kontrolü ele geçirmenin ön koşullarından biridir.

- düşmanınızdan daha cesur olun ve onunla yüzleştiğiniz anda adeta felç geçirsin.

- çöküşünü hayal et ve kimlerin seni satacağını tahmin et. gerçek sadakat yukarı tırmanırken değil aşağı düşerken açığa çıkar.

- kaçmıyorsan düşmanından daha yavaş hareket et. böyle bir özgüven onu korkutacaktır.

- eğer insanlar senden kuşkulanmaya başladıysa ilk önce seni suçlayana saldır. adeta bir ayna gibi sende onu suçla. böylece kendinle birlikte onun ayağını kaydırabilirsin.

- ne kadar kurnaz isen kurnazlığın mekanizmaların o kadar iyi uygularsın böylelikle yüzlerce çarpışma ve binlerce savaş kazanabilirsin.

- bağışlayıcılık yumuşak gücün bir örneğidir. her zaman insanların ağzına bir parmak bal çalın ya da bahşiş verin... böylece daha çok sevilirsiniz ve bu sizi güçlü gösterir.

- cesaret kaybolmadığı sürece ödüllendirilir.

- verecek bir cevabınız olmadığında soru sorun fakat abartmayın. insanlar bunu fark ederlerse güvenilmez olduğunuz hissine kapılırlar.

- hasmınız sizden güçlüyse savaşmak yerine onunla ittifak yapmak hislerinizin önemi olmaksızın akıllıca bir hamledir.

- sonucu kesinleşmemiş her teklifi tuzak olarak değerlendirin.

- stratejilerinizi pragmatik değil de duygularınızın yönlendirmesiyle yapıyorsanız bir işe yaramayacaktır.

- bir dark triad'ın size ihtiyacı yoksa ona güvenemezsiniz. ihtiyacı olsa bile onların geçici sadakati sizin ne kadar kullanışlı olduğunuzla orantılıdır.

- sessizliği bozmak taktiksel olarak saçmadır. ya karşıdakinin konuşmasını bekleyin ya da hiç konuşmayın.

- düşmanınızı ve kendinizi iyi tanıyın fakat dostlarınızı da iyi tanıyın ki kimin sadık kimin paralı asker olduğunu bilesiniz.

- düşmanınız savaşmaya istekliyken siz değilseniz savaş başlamadan kaybetmiş sayılırsınız.

- diplomat kıtalar arası makyavel uzlaşmacının jeopolitik jargondaki karşılığıdır.

- bir insanın söyledikleri ile yaptıkları arasındaki fark ağzını açmadan önce dikkate alması gereken ve saygınlığa etki eden bir kavramdır.

- saldırıya maruz kaldıktan sonra bekle, hemen karşılık verme. onların kazandığını zannetmelerine izin ver ki rahatlasınlar. ardından saldırıya geçebilirsin.

- tuzağa düşmediği sürece ilk saldırıyı yapan her zaman avantajlıdır, savaş alanını kontrol eder ve beklenmedik şoklar düşmanın moralini düşürür.

- empati yeteneğini askıya alabilen birisiyle, hiç olmayan birisi arasındaki fark; empati yeteneği olmayan doğası gereği erdemsizdir.

- yabancı ülkeden yardım almak hayırseverliğin devletler seviyesindeki versiyonudur. 1. adım: yardım et, 2. adım: cömertliğin sayesinde güzel bir itibar kazanarak altruistik bir havayla kendini pazarla.

- bir yırtıcı diğer bir yırtıcıyı yok edebilir lakin bunu başarmanın zorluğu onları daha az direnç gösterenlere yöneltmektedir. yenilmesi zor bir izlenim sergilersen çok az kişi sana savaş ilan etmeye cesaret edebilir.

- "şerefimi kaybedersem geriye ne kalır ki?" strateji kalır. stratejini kaybedersen hayatını kaybedersin. strateji hayatın özüdür, başka bir deyişle adaptasyonun.

- insanlar nelere sahip olduğunu önemser, onları nasıl elde ettiğini değil. eğer birisi "nasılı" merak ediyorsa %99 ihtimalle emeğini kopyalamaya ya da başarılarını sabote etmeye çalışıyordur.

- eğer çamurda oynamaktan çekiniyorsan, çamur seni istemsiz olarak kirletecektir.

- dönekleri, küstahları ve sadakatsizleri ıskartaya çıkarın. kısa dönemde zarar görseniz bile uzun dönemde yararınıza olur.

- sempatik olmak bir savaştan kaçınma stratejisidir.

- bilgiçlik taslayanlarla, hatanızı yüzünüze vuranlarla ve katı kuralcılarla uğraşırken; "eğer", "belki, "muhtemelen" gibi kesin olmayan kalıplarla cümleler kurun. böylece sizi damgalayamazlar.

- güven; kendi kendini gerçekleştiren bir kehanettir. karşı tarafa ne kadar az güvenirseniz onlarda size o kadar az güvenir.

- insanlar sizden hoşlanmıyorsa kusurlarınızı bulmaya çalışırlar. gerektiğinde onlara size zarar vermeyecek derecede bir kusurunuzu gösterin.

- bir aslanın karşısında çoğu geri çekilir, ileri atılmazlar.

- egoistler sizi küçümser, korkaklar yüceltir.

- birçok insan tartışma esnasında kendi görüşlerini çoğunluğun görüşleriymiş gibi sunar.

- birisini kendisine doğru fakat pohpohlamayan bir şekilde anlattığınızda, onun ruhuna sakat edici bir darbe indirirsiniz.

- bekleme oyunu gerekli bir oyundur. sabrınızı test etmek isteyenlere karşı kullanabileceğiniz stratejik bir hamledir.

- eğer gücün tanımı iktidar sahibinin kendi iradesini dünyaya dayatması ise; para bu gücün fiziksel formudur.

- ne kadar çok söz söylersen söylediklerini o kadar az severler.

- birisi ana hatlara değinmeden birçok söz söylüyorsa sizi aldatıyordur.

- savaş her şeydir. her zaman, her yerde savaş vardır. farklı formlarda, farklı yoğunlukta ve farklı görünümlerdedir fakat süreklidir, sonsuzdur.

- rekabet kendiliğinden meydana gelmez, genelde bir sebebe dayandırılır. birisi dolaylı olarak ve kötü niyet içermeksizin rekabet edebilir. diğer yandan savaş, kasıtlı bir ihlaldir, daha az dolaylı daha çok doğrudandır ve çatışma veya sabotaj olarak vuku bulur.

- çerçeveler bir propaganda savaşıdır. başkalarının çerçevesine çekilmeyin, bırakın onlar sizinkine çekilsin. kim ilk çekilirse kaybeder.

- akıllıca enerji kullanımı efektif bir stratejinin temel prensibidir. yoksunca kullanılan enerji kaybetmeye mahkumdur.

- pragmatizm faydalıdır, kimsenin acı çekmediği durumlarda ise iki misli faydalıdır.

- sert etikler genellikle elitlerin yüzeysel amacı iken kaybedenler için sağlam kısıtlayıcılardır.

- orta sınıf avamlar güç oyununda yer almamaları ve tehdit oluşturmamaları için çürük ve mantıksız ahlaki kurallara hapsedilmişlerdir.

- en ahlaksız olanalar genelde en zengin ve en fakirlerdir. fakirin aşırı ihtiyacı varken zengin aşırı gücü ve refahı elinde tutar. ahlaksızlık söz konusu olduğunda çaresizlik ve hakimiyet birbirlerine çok benzer.

- ahlaksız zengin ahlaksız fakirden daha az erdemlidir çünkü zenginin kendi etiklerini dayatma gücü vardır. ahlaksız fakirler ise kendilerini ahlaksız zengini örnek göstererek temize çıkarmaya çalışırlar. bu fakirler zenginin yerinde olsalar muhtemelen ahlaksızlıklarından ödün vermeyeceklerdir.

- bir zengin için ahlaklı olmak basittir çünkü ahlaklı olmayı karşılayabilecek refahları vardır. bir fakir için de ahlaklı olmak basittir çünkü onları ahlaksızlığa yönlendirecek çok az güçleri vardır.

- kazanmak için uygulanan yöntem ile yöntem getirdiği saygınlık tamamen farklı kavramlardır. yöntem efektiflik iken saygınlık bir algı meselesidir.

- birisini satmak istiyorsanız ona yalan söyleyin, yardım etmek istiyorsanız şakayla karışık gerçekleri yüzüne vurun. ilaç yavaş yavaş etki edecektir.
 
- birçok insan verdikleri sözlerin özgürlüklerini nasıl kısıtlayacağına fazla kafa yorarlar. asıl yapılması gereken söz vermek yerine dürüstçe konuşup, kimse sözünü tutmazken vermediğiniz sözü tutmaktır. böyle yaparsanız güvenilirliğiniz inanılmaz ölçüde büyür.

- birisi sizi yanlış bilgilendirdiyse bunun kötü niyetle yapıldığını varsayın. muhtemelen savaştasınız.

- başarılı insanlar, birisinin sırtına hedef tahtası koyabilir, meşhur insanlar ise koydukları hedef tahtasının 12 noktasını genişletebilirler.

- birçok tanınmış insan tepeye çıkarken pis ve kötü özellikler edinmişlerdir. düşmanlarınız içgüdüsel olarak bunu bekler, elinizi kirletmeye ne kadar yatkınsanız kirlerin üzerinizde bıraktığı izler o kadar yoğun olur.

- insanlar kendilerini sizi yargıladıklarından daha yumuşak bir şekilde yargılarlar. sizin için sert olan onlar için de serttir.

- herkes sizi eylemlerinizle yargılar lakin çok azı eylemlerinizin nedenini sorgular.

- eğitimsiz yada psödo-eğitimli bir halkı yönetmesi kolaydır.

- insanlar yanlışlarından dolayı daima sorumludurlar, lakin bu yanlışlar her zaman sineye çekilemez. bu yüzden harcanabilir adamlar vardır. harcanabilir adamlar arka plandakilerin yanlışlarını üstlenirler.

- insanlar yazılı bir eseri analiz edip yorumladıklarında, bu yorumun tamamen kendisine ait olduğunu düşünme eğilimindedir. halbuki bu düşüncelerin eserin yazarı tarafından kafalarına yerleştirildiğini fark etmezler bile.

- savaştan kaçınma, ona hazırlan.

- altındakiler saçmalıklarını bir cevapla ödüllendirdiğin zaman seninle eşit oldukları yanılgısına düşerler. sonuç olarak; ne kadar yükseğe çıkarsan diğerlerini görmezden gelme eğiliminin o kadar fazla olması gerekir.

- kafamız karıştığında doğru olan genelde gittiğimiz yönün tersidir.

- bir şeyi gerçek haliyle değilde görmek istediğimiz kalıpta gördüğümüzde kendimizi kandırmış oluruz. birisini kandırmak istediğimizde sunduğumuz şeyi onun arzularına göre sunarsak sonuçlarını düşünmeden balıklama atlayacaklardır. ironik olarak kendinizi kandırabilecek en iyi kişi sizsiniz.

- yıkıcı elementleri açığa çıkarmak için reaktif görünün. yıkıcı elementler açığa çıktığında ise hiçbir tepki göstermeyin, karşı tarafın morali darmaduman olacaktır.

- tartışmalar somut kanıtlardan ziyade konuyu nasıl evirip çevirebildiğinizle alakalıdır. tartışmanın kazananı genellikle mantıkçılar değil ağzı laf yapanlardır.

- tehdit içeren varsayımsal senaryolarda nasıl tepkiler vereceğiniz konusunda bilinçli olun. böyle senaryolar üzerinde çalışmalar yaparsanız kazançlı çıkar ve başkalarının aleyhine istenmeyen durumlar yaratabilirsiniz.

- kin tutan zayıflar, konu ne kadar önemsiz olursa olsun intikam ateşi ile yanarlar.

- politika savaşın psikolojik versiyonu iken medya bu onun dağıtım aracıdır.

- tipik düşmanlar görünürdür, sözlü şekilde nefretini dile getirerek sizi öne çıkarırlar. sinsi düşmanlar ise görünmezdir. yanınıza kendi adamlarını sokarak veya görünürdeki düşmanlarınızı destekleyerek sizi baltalamak isterler. sinsi düşmanlar sizi öne çıkarmazlar hatta sizin arkadaşınız bile olabilirler. truva atlarına dikkat edin.

- truva atlarını ne yaptıklarından ziyade ne yapmadıklarıyla tespit edersiniz. saklandığınızda bile genelde düşmanlarınız yakındadır. potansiyel truva atlarını tanımlayabilmek için çevrenizde buluşsal bir keşif yapın.

- çevresi olanlar olmayanlardan daha güçlüdür. piyasada tanınıyor olmak güç getirir.

- bir grubu bölmek istiyorsanız aralarına şüphe tohumu ekin, aynı zamanda herkese karşı yakın ve sıcakkanlı görünün. bu zayıflayan grupta ''popülarite olimpiyatları''nı size kazandıracaktır.

- savaşta veyahut iş hayatında hedef almanın mantığı aynıdır. insanları nüfuzlarına dayanarak hedef alırsınız, nüfuzu altında olan kişileri değil. bir lideri yok edersen, nüfuzunu yok edersin. bir lideri kazanırsan nüfuzunu da kazanırsın.

- her şey bir taktik, oyun veya hamleden ibarettir. bunu fark edemiyorsan muhtemelen geri zekalısındır.

- duygusal olanlarla konuşurken "hissediyorum" kelimesini, düşünürlerle konuşurken "düşünüyorum" kelimesini daha çok kullan. bu yapması basit bir iş gibi görülebilir lakin bu kalıpları kullanmanın güvenilirliğinizi ne kadar arttırdığını herkes hafife alır.

- kazananlar her zaman adil oynamaz. numaralarını gizlerler ve bir adillik illüzyonu yaratırlar.

- bir insan güç kazandıkça eski müttefiklerinden uzaklaşma eğilimine girer.

- tahmin edilemez olun. zayıf iken güçlü, güçlü iken zayıf görünün ya da güç ile zayıflık arasında gidip gelen bir muamma içinde olun.

- yaklaşımınızı muhattabınızın kişiliğine göre uyarlayın.

- hiçbir şey fantezilerden daha güçlü değildir. fantezilerin ikna ve sömürme kabiliyetlerini kullanın.

- ikna ederken mantığa değil duygulara hitap edin, başarısız olursanız safsataları kullanın

- mantık hataları oldukça etkili makyavel güç oyunlarındandır. çünkü mantık kurnazlığa zıttır.

- rakibinizin hareketlerini önceden tahmin etmeye çalışın, mümkün olan durumlarda ön yargılama yapın ve mümkün olmadığı durumlarda olasılıkları hesaplayın.

- bir entelektüel herkesten daha çok makyavel olmalıdır çünkü bu onları ilkel egolardan koruyacaktır. ayrıntılı bilgi

- ambalaj, içerikten daha ikna edicidir. görünümü geliştirin ve zamanı geldiğinde saldırın, ustaca hazırlanmış bir ambalaj en olağan şeyleri bile mucizeymiş gibi gösterebilir.

- ihanet söz konusu olduğunda intikam duygusunu ortaya çıkarmak para teklif etmekten daha etkilidir.

- ihanete uğrama ihtimalini duygusal olarak hesaplamak aptalcadır. mantıklı olan ihanet etme ihtimali olan kişinin buna ne kadar hevesli olduğu ve bunu yapmaya kapasitesi olup olmadığını ölçmektir. ihaneti engellemek için caydırıcı önlemler alın.

- en yakın düşmanlarınız size hayran kalan, size özenen ve tüm tavsiyelerinizi size zarar vermek için kullananlardır.

- her kişilik kendisi tarafından arzu edilen özellikleri sergileyerek çözülebilecek bir yapbozdur. karşınızdakinin kişiliğini öğrenin ve onun kişiliğini tatmin edecek şekilde davranın.

- özürler genellikle bir anlam ifade etmez çünkü yanlış yaptığımızı açığa vurarak karşı tarafın kırgınlığını körükler, öfkeyi arttırır. bir lider pişmanlık göstermemeli, gerektiğinde görmezden gelmeli, yanlış yaptığı kişinin haklı olduğunu kabul etmemeli ya da krizi fırsata çevirmesini bilmelidir. pişmanlık zayıflık göstergesidir ve küçümsenmeye davetiye çıkarır.

- size çekici gelmeyen kişilere karşı çekici görünmeye çalışmayın. arzu edilmeyenler tarafından arzu edilmemek sizin için daha iyidir.

- bir kişinin küstahlığına göz yummak bütün grubu küstah olmaya teşvik eder. küstahları ezin ya da onları belirli oluşumlardan mahrum bırakın ki adınız korkağa çıkmasın.

- en dehşet verici eylemler bile en iyi niyetlerle ortaya çıkarılabilir. iyi niyetli insanlardan gelen kötü tavsiyelere karşı gözünüz açık olsun, kötü bir niyetleri olabilir veyahut istemeden kötü bir tavsiye veriyor olabilirler. her ikisine karşı uyanık olun, dikkatli olmazsanız bu tavsiyeler sizi yok eder.

- iktidar oyuncuları, piyonlarının hevesli sanrılarından yararlanmasını bilirler böylece soyluluk görüntüsü altında erdemsiz işlerini yaptırırlar.

- kötülüğün ne olduğunu bilen herkes onu harekete geçirebilir.

- rakibinizin niyetlerini anlamaya çalışırken kendinizinkini açığa vurmayın. elinde en sağlam bilgi olan taraf galip olur fakat yanlış bilgilere karşı gözünüz açık olsun.

- birçok kişi, insanın hiçbir zamanda acımasız davranmaması gerektiğini düşünür çünkü bu şeytanidir. diğerleri ise her zaman acımasız olmasını söyler çünkü acımanın zayıflık olduğunu zannederler. her ikisi de hatalıdır.

- provokasyon, kişinin gücünü azaltacak şekilde davranmaya davet etmektir. bu hareketleri görmezden gelmek bir makyavelin yapması gerekendir.

- kişiler arası psikoloji'de ustalaşmak mikro makyavelizm, askeri ve savaş stratejilerinde ustalaşmak makro makyavelizmdir. iş stratejileri ise her ikisini de kapsar.

- ne zaman birisi size bir soru sorsa ya ona bir değer biçmenizi ister ya da sizi sabote etmek isterler. merak ile sorgu arasındaki bulanıklığa karşı dikkatli olun.

- başarı için çabalayın ama dikkatli olun çünkü onunla nasıl baş edileceğini bilmeyenler kendilerini kusursuz yapacak özelliklerden mahrum kalırlar; şahlanmış bir başarı aşırı özgüven vererek kişiyi mantıktan uzaklaştırır. başarınızın kurbanı olmayın.

- histriyonikler en ufak bir kapriste hikaye anlatma yeteneklerini silahlandırırlar. onlar için şantaj bir şeyleri elde etmede en iyi araçtır ve kaosu kendilerini şımartmak için kullanırlar. histriyoniklere karşı dikkatli olun çünkü onlar kök salar ve zehirlerini akıtırlar. (bkz: histriyonik kişilik bozukluğu)

- eğer karşınızdaki kişi sürekli bir şeyleri yüzünüze vuruyor, sizi küçümsüyor, ilgi göstermiyor ve ilgili olmanızı bekliyorsa histriyoniktir. onların yumurtadan kabuklarına basarsanız size saldırgan hassasiyetleriyle pes ettirirler. onlarla uğraşmak istemiyorsanız görmezlikten gelin.

- yokluk sadece meşru olduğunda saygınlığı arttırır. eğer birisini görmezlikten gelirseniz ve bu o kişi tarafından gözlemlenebiliyorsa bu yokluk değildir. böyle bir tutum saygısızlığı meydana çıkarır. gerçek yokluk ortalıktan tamamen kaybolmaktır, gözlemlenebilir sessizlik değil.

- birisini bir şeyden mahrum bırakmak, ona acı veren bir şey yapmaktan daha zekicedir.

- oyunu nasıl oynaman gerektiğini bilmiyorsan insanlar sana saygı duymaz. oyunu oynuyorsan insanlar senin güvenilmez biri olduğunu düşünür. eğer birisini seçmek gerekirse güvenilmeyen birisi olmak saygı duyulmayan birisi olmaktan daha iyidir. ( oyun derken hayatı kastediyor ayrıntılı bilgi için 1. bölüme bakın)

- odaklanma kabiliyeti olmayanlar ve aptallar, sırf kendi avantajları için ihtilaf çıkaran kişilerin kuklaları ve piyonları olurlar.

- sıkıntılı bir kadınla uğraşıyorsanız dikkatli olun çünkü toplum içinde masumiyet karinesi her zaman kadının lehinedir. onun masumiyet karinesini yeniden şekillendirin, odağı ona çevirin ve hoş bir dille örtülü tehditler savurun.

- ne tatlılık ne de güzellik erdemin göstergesi değildir. fakat bunların cazibesi birçok aptalı öyle olduğuna düşünmeye iter.

- astlarının endişelerini ele almamak bir üstün yapabileceği en ağır hatalardandır. bu reddedilişin bedeli sadakatsizlik, moralsizlik ve size karşı birleşmeleridir.

- paranoyaklar predasyonun olduğunu varsayarlar. onların inceliklerinin yokluğu güvensizliklerini açıkça görülür hale getirir ve bu da küçümsenmeye yol açar.

- eğer güç elde etmek istiyorsanız provokasyona karşı oldukça dirençli olmalısınız. zayıflar güvenilirliğinizi zedelemek için sizi provoke etmeye çalışırlar.

- küstahları ödüllendirmeyin; onlarla sesli bir şekilde tartışmaktansa sessizce görmezden gelmek çok daha etkilidir. kuvvet gösterilerinizi sadece örnek oluşturmak istediğiniz zamanlarda kullanın.
 
- durduk yere bir problem yarat ve tarafları birbirine düşür. her iki tarafı da gözlemle ki potansiyel dost ve düşmanları tespit edebilesin.

- mantıksız ve gereksiz stratejilerden faydalanarak amaçsız sorunlar yarat ki sana düşman olan grup/kişi seni çürütmek için boş işlerle uğraşsın. böylece ana planlarını göze batmadan harekete geçirebilirsin.

- en yetenekli sahtekarlar kandırmaya ilk kendilerinden başlarlar. bu yüzden herhangi bir çatışmada akıllarıyla değil duygularıyla hareket etmeye eğilimlidirler.

- içinde bulunduğumuz çevre bize belli kurallar dayatır ve belirli beklentiler arzu eder. ancak çevresinden üstün olan kişiye hiçbir şey dayatılamaz.

- sizden neyin beklendiğinin söylenmesinden ziyade neyin beklenmesi gerektiğini sizin belirlemeniz daha iyidir. beklentilerinizi kendiniz belirlemezseniz başkaları sizden neyin beklendiğini dayatırlar.

- hayattaki amacını bilen kişinin daha fazla özgürlüğü vardır çünkü hedeflerimiz hayatımızı şekillendirir.

- çıkarınız olan kişilerin sizi olduğunuzdan büyük görmesi, düşmanlarınızın ise sizi küçük görmesi önemlidir.

- kişinin içinde bulunduğu grubun zeka seviyesi, idrak kabiliyeti, kültürü ne kadar aşağıysa saygınlığını arttırmak için agresif davranışlar sergilemelidir. grup entelektüelse agresif davranışlar gruptan dışlanma ile sonuçlanır.

- bir makyavelin muhatap olduğu kişinin zeka seviyesini ölçmesi ve tavrını ona göre ayarlaması önemlidir. kişiliğini ve tavırlarını karşısındaki insana göre değiştiremeyen kişilerin güce ulaşması mümkün değildir.

- akıllı narsistin birisine saygı duyabilmesi için karşısındaki kişinin histriyonik saldırganlık eğilimleri taşıması gerekir.

- duruma, yerine, zamanına göre rol yapmak gereklidir. tek bir anahtarın her kapıyı açamayacağı gibi değişmeyen bir karakter de herkesten aynı verimi alamaz. adapte olabilmek önemlidir.

- insanlar birbirlerine bağlanmış kasalara benzer. onlara benzer davranırsanız güvenlerini ve saygılarını kazanırsınız. farklı davranışlar küçümseme ve ilgisizlik doğurur.

- ihtilaf kabul edilebilir fakat sabotaj asla. bir liderin bu ikisi arasındaki farkı iyi ayırt etmesi gerekir. eğer şüpheye düştüyseniz bunun bir sabotaj olduğunu varsaymanız daha iyidir.

- çok çalışmak değil, akıllı ve verimli çalışmak önemlidir fakat dışarıya karşı aptal ama çalışkan gibi görünmek daha iyidir. insanlar çetin olmayan koşullarda çok para kazanan zenginleri hayatlarındaki ayrıcalıklı konumlarından ötürü sevmezler. akıllı adam çalışkandan daha çok para kazanır lakin akıllı ve çalışkan bir adam hepsinden daha fazla kazanır.

- zekileri gölgede bırakmak zordur, beceriksizleri ise gölgede bırakmamak. ne olursa olsun yerine bil ve ona göre hareket et.

- nüfuzu olmayan aptalları görmezden gel, güçlü olanlarıyla alay et. güçsüz olanları sinir bozucudur, güçlü olanları ise bir problemdir.

- aklı kıt kişiler psikolojik saldırılar yoluyla aşağılanmaya mahkumken, kurnazlıktan yoksun olanlar ise safsatalara karşı savunmasızdır. akıl ve kurnazlık en güçlü psikolojik silahlardır bu yüzden her iki özelliği de geliştirmeniz elzemdir. ikisinden yoksun olan kişi zayıf, sadece birisine hakim olan kişi ortalama, her ikisine de sahip olan kişi tehlikelidir. daha ayrıntılı okumak istiyorsanız buraya tıklayın.

- mantıkçılar neden, kanıt ve gerekçe ararken makyaveller zayıf noktaları gözetir, boşluklardan saldırmaya çalışırlar.

- teşvik, dolaylı, yumuşak gücün en ikna edici formudur. işin içine korku faktörü girerse mutlak güç ortaya çıkar. rüşvet kabul etmeyen kişileri korkutmak mümkünken korkmayan kişilere ise rüşvet vermek mümkündür. her ikisinde de bağışıklığı olan insanlar çok azdır.

- sadece gerektiği zaman egoist ol. daha ayrıntılı okumak için buraya tıklayın

- bağ kurduğunuz insanların manevi değerdeki varlıklarına önem verirsiniz. hobileri, evcil hayvanları, film koleksiyonları... güven bu şekilde inşa edilir. amacınız güven oluşturmak olduğunda akla değil duygulara hitap edin.

- insanlar sosyal ilişkilerde en tutarlı olanı değil en etkileyici olanı beğenirler.

- ikna etmede kurnazlık ve retorik her zaman mantığa, gerçeklere ve verilere karşı üstün gelir.

- umutsuzluğa düşülen an kaybetmekle eşdeğerdir.

- birçok kişi güce arkadaşlık etmek yerine güçten nefret etme aptallığına düşerler. güçlüden nefret ederek güce ulaşılmaz.

- bir şampiyon her zaman tacını korumalıdır. bir lider takdir edildiği müddetçe her zaman onu tahtından indirmek için yanıp tutuşan hırslı düşmanlarla mücadele içinde olacaktır.

- istismar edilmesi mümkün olan bütün sistemler, kurallar istismar edilmiştir. herhangi bir kuralın istismar edilmeyeceğini ummak aptallıktır. sistemler, istismar edilecekleri varsayımına göre tasarlanmalı ve daha az hatalı, uygun görüldüğünde geriye dönük olarak değiştirilmelidir.

- mutlak haysiyet nadirdir. pek çok gurur meselesi paraya karşı koyamaz. ego ne kadar az ise fiyat da o kadar az olacaktır. doğru fiyat sağlandığında bütün ikna üzerine tüm fantaziler tezahür eder.

- etkili kullanılan safsatalar, dinleyicinin zeka seviyesine göre uyarlanmalıdır.

- istikrarsız görünen ittifakları küçümseyin, dengesiz bir ittifak içinde olmaktansa yalnız başına olmak daha iyidir çünkü zayıf ittifaklar ihanetin habercisidir.

- zevk, sadece bir tat, koku veya hobi meselesi değil aynı zamanda bir kişilik meselesidir. birisinin sıkıntısı diğerinin eğlencesi olabilir, hassas zevkler incelik gerektirir. eğer sahip olduğunuz zevkler çok zahmetli, özel ve nadir ise insanlar sizinle birlikte vakit geçirmek istemeyebilir.

- başka insanların zevklerinin kölesi olmayın. ayrıcalıklı ve sizi geliştirecek zevklere sahip olanlarla arkadaşlık edin. eğer başkalarının zevkleri oldukça gizli ve sizin gelişiminizi engelliyorsa oradan ayrılın.

- insanlar kimi sevmediklerini çok çabuk karar verirler. kılıçlar çekildiğinde sizin tarafınızda olmayanların düşmanla işbirliği yaptığını varsayın. sizin tarafınızda olanların ise sizin yanınızda olma sebeplerini bulmaya çalışın.

- cezalar hızlı, ödüller aşamalı olmalıdır.

- durumu düşmanlarınızdan ziyade kendi bakış açınızla görmeniz daha karlıdır. ne kadar düşmanın bakış açısını benimserseniz düşmana o kadar değer biçersiniz.

- kıvraklık, atiklik, beceriklilik görünümleri iki durumds ortaya çıkar; ya bir yanılgı içinde büyüleniyorsunuzdur ya da gerçekten yetenekli bir ustalığa şahitlik ediyorsunuzdur.

- ileri sürmenin gerekli olmadığı gereksiz kozları kullanma. bütün kartların elinde olması yok edilemez olduğun anlamına gelmez. kötü bir stratejiyle oynarsan bütün kartları kaybedebilirsin. uygulama biçimi herşeydir zayıfça oynanmış kozlar, hiç oynanmamış kozlardan bile kötüdür.
- uygunsuz bir işi yapan bir kimse suçüstü yakalansa bile kendini bütünüyle ifşa etmemek için elinden geleni yapar. ilk önce kendisine en az zarar verecek ayıpları ortaya döker.

- itibar kaybının kaçınılmaz olduğu durumlarda insanın kendisiyle ilgili ifşa ettiği küçük ayıplanan doğrular, kişinin itibarında daha büyük zararların oluşmasını önlemek için kullanılan bir kalkan görevi görür.

- yalanlar arttığı zaman gerçekler sarsıntıya uğrar ve yalan söylemek daha da zorlaşır. adı yalancıya çıkan bir kişi yalanlarını inandırıcı kılmak için daha fazla çaba harcamalıdır. sadece ihtiyacınız olduğunda yalan söyleyin, kronik yalancılık güvensizlik doğurur.

- güven, kazanılabilen ve harcanabilen bir kavramdır. eğer çok çabuk harcarsanız ihanet ettiğiniz kişi ne yaparsanız yapın bir daha asla size güvenmez.

- insanlar baştan çıkarılmayı sever fakat bunun nasıl gerçekleştiğini bilmek istemezler. dürüstlük ve şeffaflık sizi çekici kılan gizemi öldürür. tıpkı bir sihirbazlık numarası gibi insanlar arkasındaki gizemi sever, nasıl yapıldığını değil.

- aşkta ve işte baştan çıkarma taktiklerini uygulayın. asla yöntemlerinizi ifşa etmeyin. taktiği uygula, özünü verme.

- bir işin kolay, efor sarf etmeden, küçümseyerek yapılmış gibi gösterilmesi hayranlık ve saygınlık uyandırır.

- insanlar sizin onları yargıladığınızı düşünürlerse sizden nefret ederler. ikna etmek istediğiniz insanlara öneride bulunun, emir vermekten ve açık tartışmaya girmekten kaçının.

- dürüstlükte güzellik yoktur. insanlar fikirlerinin kabul görmesini arzular, çürütülmesini değil. sadece entelektüel kesimin azınlığı fikirlerinin çürütülmesini olumlu karşılayabilir.

- gerektiği zaman bir sorun çıkar ve çözümünü insanlara sun.
 
Sadece 2-3 tane maddeye bakmam yetti. Az sonra hepsini okuyacağım , teşekkürler.
 
Konu kaybolmasın diye yorum atıyorum güzel diyorlar benimde hoşuma gitti vakit geç oldu harin yorumu editlerim emek var saol .
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst