Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Narsizm vs Aşağılık Kompleksi

Katılım
5 Mart 2019
Mesajlar
102
Tepkime puanı
262
Şehir
Ankara
Yapılan araştırmalara göre testosteronu yüksek erkeklerde kortizol (stres hormonu) arttığında daha saldırgan oluyorlar. Yani narsistik tavır sergiliyorlar (egonun artması). Testosteronu düşük erkeklerdeyse kortizol artarsa daha içe kapanık, çekingen oluyorlar. Yani aşağılık kompleksine giriyorlar (egonun çökmesi). Şimdi bu durumu daha açık bir dille anlatalım:

Bir beta hakarete uğradığında kortizol (stres hormonu) yükselir. Ne cevap vereceğini bilemez, heyecan yapar ve hakareti kabullenir. Daha sonra bunu içselleştirirse aşağılık psikolojisine girer.
Bir alfa hakarete uğradığında kortizol (stres hormonu) yine yükselir fakat alfa saldırganlaşır. Karşılık verir veya belki de hiç umursamaz. Narsistik (kendini beğenmiş) bir psikolojiye girerek egosunu korur. Bu da kendine güvenmesini sağlar. Alfa stresi etkili bir şekilde yönlendirmişken beta stresle kendi kendini vurmuştur.

Bu konuda bilinçli olmayan birinin baskın yönlendiricisi hormonlardır. Hormonlar da doğuştan geldiği için kimi narsizme kimi aşağılık psikolojisine daha yatkındır. Fakat hormon seviyeleri davranışlarla manipüle edilebilir. Siz kendinize alfa gibi davranmayı öğretir ve bunu içselleştirirseniz daha yüksek testosteron, daha düşük kortizol seviyelerine sahip olabilirsiniz...

Not: Burada bahsettiğim aşağılık psikolojisi ve narsizm terimleri patolojik (hastalık) derecesinde değildir. Herkesin içinde biraz narsizm ve aşağılık psikolojisi vardır. Bunun patolojik seviyede olması apayrı bir konu. Yani narsist kişilik bozukluğuna sahip biri yüksek testosterona sahiptir gibi bir çıkarım yapılmasın.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst