Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Odaklanma serisi

Katılım
24 Şubat 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
40
Yaş
26
Şehir
İstanbul
ODAKLANMA SERİSİNE HOŞ GELDİNİZ

Basitten KARMAŞIĞA DOĞRU yalın bir şekilde gideceğim. Öncelikle okullardan biliyoruz ki, beynimizin nasıl çalıştığı bize anlatılmıyor. Sayısal okuyorsanız AYT biyolojide teknik olarak bir şeyler anlatılıyor.

Hocalar diyor ki:
”Bu formülü adınız gibi ezberleyeceksiniz.” TAMAM DA NİYE? Bu bize anlatılmıyor. Beyin tamamlamayı sever, YAPBOZ gibi çalışır. Bu bize anlatılmayınca prefrontal cortex diyor ki:
”İyi hoş da ben bunu ne yapacağım? En iyisi uykuya dalınca bu çöp bilgiyi sileyim.”

Beynimize tüm duyulardan toplam 11 milyar bit veri akışı gerçekleşir. Bunun sadece küçük(40 bit kadarı) dikkattir. Öncelikle KENDİNİ TANI.Nasıl öğrendiğini öğrenmen gerekiyor.GÖRSEL,İŞİTSEL,DOKUNARAK. Dersten çıktığında hocanın söyledikleri mi yoksa çizdikleri mi aklında kalıyor? BUL.

“Nasıl öğrendiğimi buldum,şimdi ne yapmam gerekiyor?” Hedefini bulman, odak konusunda sana zannettiğinden fazla yardımcı olacak. Hedef dediğim: ”Ya işte denemelerden 10 net arttırmam lazım eksiğim var.”BU DEĞİL DOSTUM.KESİNLİKLE BU DEĞİL.

Yapmak istediğin MESLEĞİ soruyorum sana. Bilmiyor musun? Ders çalışma zamanını düşürmeden, gerekirse sosyal medyadan feragat ederek BUL. “Ya işte üniversite sınavından iyi bir not alayım da sonra bakarız” dersen eğer, üzgünüm ama odaklanmayı sen anca BEKLERSİN.Öyle bir şey olmayacak.

O beklediğin MÜTHİŞ ODAKLANMA olmayacak.Dersin başına geçtiğinde hiçbir şekilde çalışamıyorsan olan şey şu aslında. Yaklaşık 11 milyar bit veri diyor ki, odaklanmayla ilgilenen 40 bite: ”Ya biraz sal kendini, altı üstü bir sınav olmazsa seneye kalırsın hayatının sonu değil ya.”

”Neden böyle oluyor? ”Çünkü beynine çok fazla dopamin veriyorsun. Otomatik pilot ağı devreye giriyor ve seni YÖNETMEYE başlıyor. Sonra bir bakmışsın ki,dersin başından kalkmışsın. Beni dinle. Otomatik pilotun kötü bir şey olup olmaması da sana bağlı.

“Dopamini azalttım, nasıl öğrendiğimi buldum ama hâlâ 2 saat veya az bir süre çalışabiliyorum. Niye böyle oluyor? ”Beynindeki dopamin reseptörlerinin yenilenmesi, hiper dopaminin reseptörlerinde yaptığı hasara göre değişir. Haftalar veya aylar sürebilir.

Dopamini azalttığın zaman zannettiğin gibi derse odaklanman hemen artmayacak. Ders sırasında,dopamin hormonun prefrontal cortex’e fısıldayacak: ”Ya biraz sosyal medyada takıl. İyi çalıştın zaten; yine çalışırsın. ”Bu düşünce geldiğinde,beyninin senden dopamin istediğini anla.

Yapabileceğin en büyük hatalardan biri de, ders molasında sosyal medyaya takılmak. BÖYLE BİR ŞEYE KAL-KIŞ-MA. Neden bahsettiğimi izah edeyim. Eğer beynin sosyal medyada saatlerce gelişmeye alışkınsa, hızlı veri giriş çıkışına alışkın oluyor.

“Dediğin her şeyi yaptım.Odak süremi nasıl arttırabilirim? Diyelim ki 2 saat çalıştın sonra beynine sık sık şu tip sorular gelmeye başladı: ”Ya keşke bugün öyle yapmasaydım vb. ”Bu dediğim şey bilinç akışı. Bu her zaman olur. Beyni susturamazsın. Zaten susmak zorunda değil.

Böyle düşünceler geldiği zaman dersin başından kalk. Hareket et. Bedensel hareket beyni uyarır. Tıpkı gülümsedikten sonra daha mutlu hissetmemiz gibi. Çünkü hormonların uyarıldı, salgılandı. Bir süre hareket et ve geri gel. Beynimiz hiçbir zaman yorulmaz.



ALINTIDIR.
 
Son düzenleme:
Böyle güzel bir yazıyı bize ulaştırdığın için teşekkürler, özelden nereden aldığını yazabilirsen sevinirim.
 
Teşekkürler, uzun zaman sonra dopamini doğru dürüst anlatan birini görmek duygulandırdı
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst