Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Oneitis Çeşitleri ve Çözüm Yolları

Katılım
20 Kasım 2018
Mesajlar
59
Tepkime puanı
129
Şehir
Ankara
Bu başlığı aramızda birçok kişinin beklediğini ve merak ettiğini tahmin ediyorum. Şahsi fikrimce de önemli bir konu. Oneitis sorununu farklı platformlarda ve yazılarda görmüş olsanız da ben biraz daha farklı bir bakış açısıyla yaklaşacağım bu olaya çünkü oneitis'in kendi içinde belirli çeşitlere ayrıldığını gözlemledim. Beyler yazıya başlamadan önce size hatırlatmam gereken ve söylemem gereken şeyler olacak.

Öncelikle medyanın ve dizi-film sektörlerinin bu oneitis olayında çok büyük katkıları var. Kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz!

Neil Strauss'un Oyun kitabını okuyan kişiler bilir. Büyük bir PUA olan ve kadınlar konusunda profesyonel olan Mystery'nin bile oneitis sendromuna yakalandığını unutmayın. Aramızda ben de dahil birçok kişi bugün veya geçmişte bu sendroma yakalanmıştır. Bazı şeyleri yaşayarak öğrendik, çözüm yolları aradık ve bugün hepimiz bir şekilde buradayız. Hayatınızdaki olumsuzlukları avantaja çevirin. Yaşayarak öğrenmenin aslında büyük bir avantaj olduğunu görün. Olayları bu açıdan değerlendirin. Yaşanmışlıkların ve tecrübelerin tadı farklıdır.



Oneitis Nedir ?
Oneitis kısaca bir kadına takılı kalma ve sürekli onu düşünme durumudur. Bunun devamında da olay, saplantı derecelerine vuran bir aşka döner. Erkeğin, aşık olduğu kadını eşsiz ve diğer kadınlardan farklı görmesidir. Bu olayın hiç farkında olmayan oneitis'e yakalanmış kişilerden genelde " O diğer kadınlardan farklı. ", " O senin bildiğin gibi değil. O çok iyi. ", " Aradığım kadın bu. Bir daha böylesini bulamam." gibi kadını övmeye ve yüceltmeye yönelik sözler duyarsınız. Tabi kişiden kişiye oneitis durumu derece olarak farklılık gösterse de işin özünde bir kadına takılıp kalmak yatar.

1- Gizli Oneitis
Gözlemlediklerim arasında en yaygın ve en tehlikeli olan tür "Gizli Oneitis" olarak adlandırdığım tür. Neden en tehlikeli oneitis türü olduğunu en son bölümde 3 oneitis türünün karşılaştırmasında açıklayacağım. Gizli oneitis, adından da anlayabileceğiniz gibi kendini belli etmeden yavaş yavaş ilerleyen ve en sonunda ortaya çıkan bir durum. Bunun sebepleri arasında ilk sebep tabak çevirmemektir veya tabak çevirirken ağırlığın büyük bir bölümünü bir tabağa verme sorunudur. (Forumla yeni tanışan dostlarımıza tabak çevirmek terimini açıklayalım. Tabak çevirmek aynı anda birden fazla kızla konuşmaktır. Bunun sebebi kendine opsiyon yaratmaktır ve bir kadının eksikliğini hissetmemek için yapılan bir tekniktir. Kadınların sürekli birden fazla erkekle konuşması bunun en net örneği.)

İki senaryo örneği üzerinden ilerleyelim. İlk senaryomuzda başka bir kızla konuşmayan erkek bir kızı beğensin ve o kızla konuşmaya başlasın. Şimdi bu erkeğin konuştuğu tek kız, bu beğendiği kız. Erkeği bekleyen tehlike, o kız konuşmaya devam etmediğinde veya ters bir şey olduğunda erkeğin bir eksiklik hissedecek olması. Bunun devamında da kız cevap yazmadığında bu erkek içten içe 2. mesajı atmak isteyecek. Atmaması gerektiğini bilmesi yeterli değil çünkü sonuç olarak aklında bu durum yer edecek ve sürekli kafasını kurcalayacak. Diğer kızlarla konuşmayıp tek bir hedefe kitlendiği için erkeğin gözünde o kız büyük görünmeye başlayacak ve diğer kızları göremediği için bu kızımızı farklı görmeye başlayacak. En başında hiçbir problem yok gibi görünüyordu ama düşünüp incelediğinizde olayın ne kadar gizli ilerlediğinin farkına varıyorsunuz. Tıpkı gizli ilerleyen ve yayılan bir hastalık gibi.

İkinci senaryomuzda 3 veya daha fazla kızla konuşmaya başlayan bir erkek modelini ele alalım. Bu kısım gayet güzel fakat ilerleyen süreçte bu erkeğin yapabileceği bir hatayı hep birlikte göreceğiz. Erkek birden fazla kızla konuşurken daha konuşmaların başında gereğinden fazla ağırlığı bir kıza veriyor. Bu durumda da erkeği bekleyen ilk tehlike diğer kızları elinde tutamama veya o kızları ağırlık verdiği kızdan daha alt seviyede görmesine neden oluyor. Bu olayın devamında eğer bu ağırlık verdiği kız konuşmayı kesme yoluna giderse, bu erkeğimiz diğer kızlara yeterli ağırlığı vermediği için oneitis durumuna içten içe yakalanmaya başlıyor. Bu konuşmayı kesen kızımızı gözünde büyütmeye başlıyor ve farkında olmadan diğer kızları hiç görememe yoluna girmiş oluyor. Aynı anda elindeki tüm kızları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. En başında her şey iyi gibi gözükse de yapılan bir hatanın nasıl oneitis problemine dönüştüğünü görmüş oldunuz.

Peki bu gizli oneitis problemini nasıl aşarız? Bu iki senaryo üzerinden olayı baz almamız gerekirse ilk senaryoda elinde hiç seçenek olmayan bir modeli görmüş olduk. Yani tek bir kızla konuştuğumuzda farkında olmadan tek bir kızı hedef almış oluyoruz ve oneitis'e düşme ihtimali bir hayli artıyor. Bu yüzden tabak çevirmeyi ihmal etmiyoruz. İkinci senaryoya gelecek olursak aslında bir anlamda tabak çevirirken yapılan bir hata gözümüze çarpıyor. İlla ki konuştuğumuz kadınlar içinden bir tanesi daha çok hoşumuza gidecek ve ön plana çıkacak ama gereğinden fazla ağırlığı bir kadına verip dengeyi sağlayamadığınızda durum oneitis'e dönüşüyor. Hem diğer kadınları elinizde tutamıyorsunuz hem de bir kadın özel birine dönüşmüş oluyor. Bu yüzden tabak çevirirken dengeyi sağlamayı unutmayın.

2- İlişki İçinde Gizli Oneitis
Türkiye'de inanın "İlişki İçinde Oneitis" durumuna düşen o kadar çok erkek var ki. Hepiniz az çok bu erkeklere sosyal ortamlarda rastladınız bundan eminim. Yok ben rastlamadım diyenleriniz olursa bu oneitis türünü açıkladığımda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Buna bir örnek göstererek başlayalım.

Sevgilisi olan veya uzun ilişkiye doğru yol almış erkeklerin yaptığı kritik bir hata, ilişki olayı başladığında veya ilişki içindeyken diğer kadınları soyutlamasıdır. Diğer kadınlarla hafiften flört etmeyi düşünmemesidir. Bunun devamında erkeğimizi bekleyen tehlikeleri tahmin ettiğinizi biliyorum. Şimdi bu erkeğimiz diğer kadınları soyutladığından dolayı haliyle diğer kadınlara bakmayacak ve çekiciliğini kaybetmeye başlayacak. Çekiciliğini kaybetmesini de bir kenara bırakın, ayrılık durumunda düşeceği duygusal bir boşluk olacak ve bu kızımızın eksikliğini fazlasıyla hissedecek. Bu durumda da oneitis'e yakalanması şaşırtıcı bir durum değil. İlişki içindeyken de sevgilisini sürekli özel biri olarak görmeye başlayacak ve üzerine daha fazla düşecek.

Çözümü aslında forumda çoğu kez anlatılan bir şey. İlişki içindeyken asla diğer kadınları hayatınızdan soyutlamayın. Diğer kadınlarla hafif flört edin. Böylece sevgilinize sizi kıskanması için fırsat vermiş oluyorsunuz ve diğer kadınlarla rekabetin içine sokmuş oluyorsunuz. Ayrılık durumunda da oneitis sendromuna yakalanma ihtimalinizi en aza indirmiş oluyorsunuz.

3- Uzun İlişkide Ayrılık Sonrası Oneitis
Evet beyler son oneitis çeşidimiz bu. Bu oneitis türünü hafif bir oneitis olarak görebiliriz. Aslında bunu genel anlamda inceleyecek olursak diğer 2 türe göre daha normal ve olası bir durum çünkü uzun bir ilişkide ayrılık sonrası alışmanın ve yaşanmışlıkların etkisinin bir süre yaşanması normal. Sonuçta bir kadınla uzun bir birlikteliğiniz oldu ve birlikte paylaştığınız şeyler oldu, özel anılarınız oldu yani kısacası birbirinize alışmıştınız. Bu yüzden belirli bir süre kendinizi boşlukta hissetmeniz ve özlemeniz normal ama tabi bu durumun gereğinden fazla uzamaması önemli. Nasıl ayrıldığınıza göre bu durum değişkenlik gösterebilir ama genel anlamda anlattığım gibi. Uzun ilişki sonrası dinlenin, kendinize zaman verin ama bu süre içinde kendinizi sosyal ortamlardan soyutlamayın ve kadınlarla olan iletişiminizi azaltmayın. Olaya farklı bir bakış açısıyla bakacak olursak bir anlamda özgürsünüz. Farklı seçenekleri değerlendirmek sizin için daha rahat ve kolay olacak.

Bu 3 Türün Karşılaştırılması
Beyler bu kısım önemli. Bu kısmı dikkatle okuyun çünkü psikolojik bir noktaya değineceğim. Şimdi bu üç türü karşılaştırdığımızda ilk iki tür daha fazla etki yaratıyor. Nedenine gelecek olursak psikolojide "Zeigarnik Etkisi" diye adlandırılan bir olay var. Zeigarnik etkisi; kişilerin tamamlanmamış veya bölünmüş-kesilmiş şeyleri, tamamlananlara göre daha kolaylıkla hatırladığını ifade eden psikolojik bir kavram. Yani buradan çıkan sonuç şu oluyor; ilk iki oneitis çeşidi, üçüncü oneitis çeşidine göre daha kısa bir zaman diliminde gerçekleştiği ve kesildiği için daha fazla hatırlanıyor ve etkisi de daha fazla oluyor. Uzun bir ilişkide bazı şeyler tamamlandığı için kısacası beyin bu dosyaları kapatıyor ancak ilk iki durumda tamamlanmayan olaylar olduğu için beyin bu olayları daha kolay hatırlıyor ve tamamlama isteğini beraberinde getiriyor. Bu yüzden ilk iki oneitis çeşidine yakalanmamaya özen gösterin.

Evet beyler okuduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerden öğreneceğim ve birbirimizden öğreneceğimiz çok şey olacak bu yüzden yeni konular ve başlıklar açmayı ihmal etmeyin. Sorularınız olursa mesaj atmaktan çekinmeyin. Tekrar görüşmek üzere.

k9Y7Mq.png
 
Ben 4-5 tabak çevirmeme rağmen (şu an değil) tanıştığım an oneitis yapıyorum. Hoş eskisi gibi 1-2 ay değil, en fazla 1 hafta ama gine de artık bu oneitis olmamasını istiyorum. Var mıdır öneri?
 
Ben 4-5 tabak çevirmeme rağmen (şu an değil) tanıştığım an oneitis yapıyorum. Hoş eskisi gibi 1-2 ay değil, en fazla 1 hafta ama gine de artık bu oneitis olmamasını istiyorum. Var mıdır öneri?
Konuştuğun kadından az da olsa bir beklenti içine giriyor musun ?
 
Birinci duruma kapılmıştım. Hâlâ etkisindeyim diyebilirim. Normal görmeye çalışıyorum. Ama kız ilkimdi. bu yüzden her onu gördüğümde onun bana özel olduğunu düşünüyorum istemsizce. Başka kızlarla asla samimi olup bir ilişki kuramayacağımı , Onun gibi düşünceli , zeki , kültürlü , güzel bir kızın var olmadığını düşünüyorum. Yaptığı onlarca hata bir an olsun aklıma gelmiyor. sürekli bana karşı hâlâ hislerinin olduğunu düşünüyorum. Ve bu düşüncelerin tamamı istemsiz bir şekilde oluyor. Kendime olan saygın yüzünden kendimi dizginliyorum fakat bu düşünceler aklımdan çıkmıyor doğrusu ayrılalı 6 ay oldu. hâlâ gün içinde 4-5 kez aklıma gelir. Tabii hergün aynı okulda olduğumuzdan yüzüni görmem büyük bir etken buna. Dıştan tamamen sağlamım. Umursamaz tavrımı ve kızlarla iletişimimi sürdürüyorum. Kendimi bir kız için harap etmiyorum. fakat duygusal olarak ondan hâlâ kurtulamadım.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst