Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Pearetacus ile self defans #1

Katılım
10 Nisan 2019
Mesajlar
6
Tepkime puanı
33
Yaş
21
Şehir
İzmir
İlk kursumuza başlamadan önce bir alıntı ile devam etmek istiyorum. "Kılıç olmak için kızgın ateşte defalarca çekiç darbesi yemen gerek."

Amacım kimseyi kılıç yapmak değil, sadece sokakta kendinizi korumanızı istiyorum çünkü çaresiz kalmak nasıl bir şey biliyorum :)

Eğer aranızda ortalamanın üstünde arkadaşlar varsa fizik konusunda bana bildirsin, onlara ayrı şeylerden bahsetmek daha kafi olacaktır. ( 180 boyunda veya üstünde, 75 kilo veya üstünde)

Basit teorileri bitirdiğim zaman video desteği ekleyeceğim :)

Şimdi arkadaşlar bana kulak verin, ringlerde ve kafeslerde gördüğünüz herifler kendi sıkletlerinde dövüşürler. Ama sokakta karşınıza sizden iki kat büyük herifler de gelebilir. Bu yüzden batı kökenli vurmalı sporlardan değil (elbette kullanacağımız yerler olacak) daha çok fiziksel avantaj sağlayacağımız SANATları kullanacağız. Daha da iyisi, temel bilimler ile sağlamlaştıracağız. Eğer dikkatinizi çektiyse John Wick saldırı tabanlı dövüşmez. Evet, arada iki yumruk atar ama hiçbir zaman saldırmaz.

NASIL DURMALIYIZ: Arkadaşlarım, ayağa kalkın. Çapraz veya yamuk durmayın. İki ayaklarınız da karşıya baksın. Alnınızın ortasından bir çizgi geçiyormuş gibi hayal edin. Burnunuza doğru indiğini düşünün. Toştoşlarınızdan iki ayağınız ortasına inecek bu çizgi. Bu çizgiyi sürekli hayal edin. İşte karşınızdaki kişi bu çizgi ile karşı karşıya durmalı.
Bu çizgi neden önemli sorusuna insan anatomisinde değineceğim. ( Bu Wing Chun temelidir. Merkez çizgisi diye geçer, meraklısına :) Yalnız size wing chun öğretmiyorum. Avantajlı bir duruş olduğu için bunu tercih ederim. Birazdan anlayacaksınız.)

Özel Not: Her zaman hareket edin.

Özel Not: Ortalama üstü arkadaşlara farklı bir duruş tavsiye ederim, dediğim gibi bildirmeniz yeterli.

NEREYE VURMALIYIZ: Arkadaşlarım, isterseniz 15 yıl vücut geliştirin- 120 kiloluk bir kas kütlesine sahip canavar olun- 150 kilo yağ tabakası olun, yumruklar size işlemesin.
Ama ne yaparsanız yapın bu işaretlediğim noktalar her zaman zayıf kalacaktır. Dikkatinizi nasıl durmalıyız kısmına çekmek istiyorum. Orta çizgi demiştim ya hani :)

Vücudun en tehlikeli olduğu noktalar buralardır arkadaşlar. (Daha elbette var ama bu dersimiz wing chun tabanlı olsun diye orta çizgiyi aldım)


1-) Alın boşluğu: Arkadaşlarım, elinizi el sallarmış gibi açın. Avuç içiniz size baksın. Parmaklarınızı oldukça geriye yatırın. Dirseğiniz sabit kalsın, sakın oynamasın. Şimdi bileğiniz geriye doğru kilitlendiyse doğru yaptınız demektir. O kilitlenen yer ile fotoğrafta gösterdiğim yere vurun. Orta derecede hızla vurun, isterseniz hızlı vurun.

Ne mi oldu? Belki bir saniye de olsa vücudunuz şoka girdi ki vücudunuz oraya darbe alacağını biliyordu ve siz de tam potansiyel ile vurmadınız. Burası adamı şoka sokar. Eğer sinüziti var ise daha fazla hasar bırakır çünkü orada frontal sin. yer alır. Sağlam vurursanız mide bile bulanır ve karşınızdaki adam anlık olarak "güzeldir kabe yolları" adlı ilahiyi düşünmeye başlar. Vurduktan sonra beklemiyoruz, direk burna saldıralar yapıyoruz. Beklerseniz adam kendini topladığında sizi süpürür.

2-) Burun: Yukarıdaki kitlenen bilek vuruşu ile de vurabilirsiniz, aynı pozisyonun avuç içi ile de vurabilirsiniz. Adam dağılacaktır :) Garanti veriyorum o burun kırıldı.

Özel not: Solak iseniz sol, sağlak iseniz sağ yumruğunuzu alın arkadaşlar. Dirseğinizi kaburgadan sürterek orta çizginize getirin. Parmak eklemleriniz (yumruk vaziyetinde) burnunuzun ortasında hiza almalı. Şimdi arkadaşlar, geometri seven dostlar bilir ki bir yere en kısa giden yol her zaman dik açı ile gider. Nasıl durmalıyız kısmında bu yüzden adamı dik alın dedim. Orta merkezden çıkan yumruk o kadar hızlıdır ki karşıdaki beyin algılayamaz. Vücut beklemedi yumruğu hele ki burun gibi hassas bir noktaya alırsa nakavt olur.

Özel not: Bu yumruk omuzdan çıkmaz arkadaşlar. Yumruğunuz yine aynı vaziyette (orta çizgide) dursun. Dirseğinizin üstü sabit kalacak. Bir yay sistemi gibi sadece eklemden çıkaracaksanız. Anlayaman arkadaşlar zincir yumruk olarak aratabilir.

3-) Çene: Anlık şok, nakavt.

4-) Yutak: Burayı arkadaşlar kesinlikle tavsiye etmem eğer karşıdaki kişi sizi öldürmeye gelmiyorsa. Boyun bölgesini boşverin, gerekirse dayak yiyin ama adam öldürmemiş olacaksınız.

5-)Diyafram: Nefes keser, adam istemsizce öne eğilir. Tam eğildiği anda çeneye veya burna bir yumruk daha veya eğildiği anda enseden kavrayıp aşağı çekip aynı anda diziniz ile yüze bir darbe. Dağılır.

6-)Kasıklar: Buraya sağlam bir tekme adamı kusturur. Tekmeye sonra değineceğim.

7-) :)

Arkadaşlar ilk kursumuz wing chun tabanlı oldu. Haftaya pazar biraz daha kilit, atma-fırlatma yazacağım. Bu yazdıklarımı ezberleyecek seviyede olun ve en önemlisi insanların çizgilerini anlamaya çalışın. Yolda yürürken karşınızdan gelen birinin çizgisini bulmaya çalışın. Bana özel mesajdan video veya fotoğraf atarsanız yardımcı olabilirim. İstediğiniz senaryoları yazın yine, lazım oluyor. Mesela, bileklerimden kavradı kafa atıyor, duvara yasladı, boynumu kilide aldı bla bla bla

SİZİN SENARYOLARINIZ:

1-) theyusuf_ :
Kendimizden daha kalıplı ve güçlü kişileri nasıl alt edebiliriz?
Bazıları ise sen yumruk atmaya çalışsan da kalıbından dolayı karşı karşıya iken güreşir gibi yere vurabiliyor.

Bu durumda neler yapmalıyız?

pearetacus: Kendimizden daha kalıplı kişileri yukarıda anlattığım gibi kilit noktalar ile harcayabilirsin. Güreşme kısmında biraz daha spesifik olman lazım. İki kolunu da kavrıyor mu, bacağından mı kaldırıyor bla bla bla. Ama adam seni tuttuğu an o sana vuramaz çünkü elleri dolu. Elleri dolu olduğu anda buruna çalışmanı öneririm.


2-) theturker:ben de vucüt geliştirme sporcusuyum çok fazla dövüş sporuyla uğraştım fakat kavgada falan çekiniyorum nedense

pearetacus: Bunun sebebi pratik eksikliğidir. Ringte eldivenle yapmaya benzemez sokak. Ayrıca korkudan dolayı çekinir insan bu da oldukça doğaldır. Temel içgüdüdür çünkü. Bir canın var onu da korumalısın. Yalnız korku insana kanatlar verir dostum. Gücünü ikiye katlar. O kadar da çekinmeye gerek yok. Veya çekinmenin nedeni kendi tanımandır. Ben de kavga etmem fazla. Çünkü karşıdakine ne yapabileceğimi biliyorum :)


3-) oy farfara farfara: hocam ilk tartışma esnasında belli artık diyelim ben o an vurmasam adam vuracak.Yani kavga çıkacak belli kaçarı yok.Ne yapmalıyım?O an korkumu nasıl kontrol edip atağa geçebilirim?Bir diğer sorum da 1 ay boksa gitsem bana ne katabilir?Sonrasında gölge boksu ile teknikleri falan kendim pekiştirsem?

pearetacus: Adamın sana atak yapması lazım ki suçlu o olsun. Senin nefsi müdafa durumunda olman lazım. Korkun seni hayatta tutacak hatta yediğin yumrukları O AN hissetmeyeceksin o yüzden buna alış. Vücudun zaten atağa geçecektir. Diğer soruna gelirsek, bu konuda tecrübeme güven :) 1 ay boksa gidersen sadece adımlamayı öğrenirsin. Nasıl dans edeceğini ve nasıl yüreyeceğini, nasıl gard alacağını öğretirler. Göz refleksi, hızlı iskivlerden sonra vuracağın darbeler en az 8 ayda oturacak o da en az 8 ay. Gölge boksunu zaten sana günde 15 dakika tavsiye edebilirim. Pekiştirmek için değil de hazır olmak için kullan.



Bu kadardı arkadaşlar, haftaya görüşmek üzere. Unutmayın ki en basitten başladım. Zamanla göreceksiniz neler yapacağız :) O havalı fırlatmalar falan video destekli gelecek. Bunlar sadece temel prensipler. Emeklemeden koşturmak istemiyorum sizi. Hoşçakalın.

Rica ediyorum; senaryo üretin arkadaşlar. Üretin ki sadece prensip anlatmayayım size. Sokakta başına gelecek şeylerden de anlatayım.

Şimdi gidin bunları biraz çalışın.
 
Anlattığın vuruş tekniğinde bileği sakatlama riski çok yüksek değil mi? Bir de alna hamle yaptığımızda direk karşıdan geleceği için sağdan ve soldan gelecek hamlelere nazaran daha iyi savunma yapmaz mı
 
Karşı taraf bizi boyun kilidine aldığı zaman nasıl bir yol izlemeliyiz hem kavga anında hem arkadaş ortamında şakalaşırken ayrı ayrı değerlendirirsen sevinirim
 
Anlattığın vuruş tekniğinde bileği sakatlama riski çok yüksek değil mi? Bir de alna hamle yaptığımızda direk karşıdan geleceği için sağdan ve soldan gelecek hamlelere nazaran daha iyi savunma yapmaz mı
Aksine, sağdan ve soldan gelecek darbeler daha yavaş kalacağı için herifin refleks yapma şansı artacaktır. Oysa dik gelen darbeler karşıdaki tarafından algılanamaz bile. İstersen ailenden biri üzerinde vurmadan dene.
 
Boyum 187 ve 78 kiloyum. Fizik konusunda bilgi verirmisin?
 
dikkat etmeniz gereken en önemli şey boğaz ve yutağa asla vurmayın, sonuçları ciddi olabilir.
 
Sokakta falan bir eleman, arkadaş falan dikleniyor bir bok yapacağından değil ama dikleniyor itiyor falan bu elemanlara ne yapmalıyız karşılık vermek mi iyidir sessiz durmak mı ben genelde bana saldırmadığı sürece elimden geldiğince vurmamaya çalışıyorum
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst