Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

RP101 | 3)Hipergami-Pareto Teoremi

Katılım
1 Kasım 2018
Mesajlar
43
Tepkime puanı
428
Şehir
Ankara
Merhabalar, öncelikle 2.ders'ten aşağı yukarı 20 ödev almışımdır. İlginiz için teşekkürler, hepsi oldukça başarılı ödevlerdi. Herkese yanıt vermeye çalıştım, veremediklerim varsa kusura bakmasınlar.

Bugün Tomassi'nin Kanunlarını anlatacaktım ancak fikir değiştirdim. Ana konuları bitirdikten sonra Frame konusuna tekrardan döneriz.

Hipergami

Duygusallığınızı bir kenara bırakıp, işin mantığını kavramaya çalışmanızı ve empati yaparak okumanızı istiyorum. Biraz evrimsel psikolojiye gireceğiz.

1.Hipergami ne demektir?

Basit tanımıyla hipergami, kadının kendinden daha güçlü, daha zeki, daha çok kaynaklara sahip, daha statü sahibi bir eş seçme eğilimidir. Kadının uyguladığı eş seçme stratejilerini açıklar.

Bir bakımdan genlerimizin bugüne kadar sağlıklı gelmesini sağlayan yegane durumlardan birisidir.

İşin özüne inmeden size bir teorem açıklayacağım. Adı "Pareto Teoremi". Kural diyemiyoruz çünkü istisnalar olabiliyor, sosyal dinamiklere kesin gözüyle bakamıyoruz çünkü -her yazımda yazdığım gibi- insanların yaşantıları bu grafiği değiştirebiliyor. Ancak istisnaları varsaymazsak, bir prensip diyebiliriz.

a.Pareto Teorisi nedir?

"Ortaya çıkan etkinin %80'i, etkenlerin sadece %20'sinden kaynaklanır". Pekala bu ne demek? Sonuçların %80'i, girdilerin %20'sinden oluşur.

Bir ülkenin %80 zenginliği, o ülkenin %20 nüfusuna aittir.

Bir esnaf lokantasında müdavim olan %20 müşteri, lokantaya geri kalan %80'den daha fazla para kazandırır.

Bir işin en önemli %20'lik kısmını çok iyi yaparsan, o işin %80'ini halletmiş olursun.

Vaktimizin %80'i, tanıdıklarının yalnızca %20'siyle geçer.

Türkiye’deki yayınların %80’i, üniversitelerin % 20’si tarafından yapılıyor.

Böyle binlerce örnek verebiliriz. Tabii ki burada dikkat etmemiz gereken sayılar değil, aradaki dengesiz oran. Bu oran 20/80 yerine 30/70'de olabilir, 25/75'de olabilir.

Ve teorem aslında hayatlarımızdaki en can alıcı noktaya vuruyor: Zaman Yönetimi. Hayatın her alanında herhangi bir ibreyi %20 hareket ettirebilmek için zamanımızın %80'ini harcıyoruz.

Kafa karıştırıcı gelebilir ancak özet olarak şunu yazabilirim, hayatınızda yaşadığınız çoğu durumun dengesiz orantıları vardır. Şimdi hipergami konusunu eklediğimizde kafanızda daha iyi oturacak.

b. Hipergami ve Pareto Teoremi

Bir örnekle gidelim.

Bir kafe var. 10 erkek bu kafeye giriyor ve yemek söylüyorlar. Tesadüfe bakın ki, 10 tane kızda erkeklerden sonra bu kafeye giriyorlar ve yan masalarına oturuyorlar.

Çoğu insanın düşüneceği şey şudur; Her erkek bir tane kızla eşleşir ve herkes mutlu olur.

Ancak doğa annemiz ise bizim mutlu olmamızı değil, genlerin potansiyelini önemser. Bu yüzden şunu der: Erkekler ve kızlar birebir eşleşmek yerine, kızlar güçlü ve baskın erkeklere dağıtılsın.

Yani çoğunluğun hakeden küçük bir kısmı üreme şansına sahip olsun, geri kalan kısım beni ilgilendirmiyor.

images


Pareto teoremi işte bize bunu açıklıyor. Çoğu insanın kız arkadaşıyla olan problemleri , uzun ilişkilerin sonu, aldatılmalar, cinsel tacizler ve daha bir çoğu hipergami yüzündendir. Yani pragmatik seçicilik.

Kadınlar cinsel piyasa alanında realist ve pragmatik davranırlar. Davranmak zorundadırlar.
Kadının hormonları ve duyguları bu şekilde dizayn edilmiştir. Eğer davranmazlarsa bulundukları koşullara adapte olamayacak genler ile soylarını devam ettirmeye çalışacaklar ve kaybolacaklar.

Hipergami şunu açıklar, topluluktaki erkeklerin %20 kadarı, kadınların %80'ine yetmektedirler. Bu %20 erkeklerde en iyi genlere sahip insanlardan oluşuyor. Statü, fizik, para gibi bir çok faktör sizi bu alanın içine sokup aynı takdirde çıkartabiliyor.

Bakın, hipergami bir eğilimdir. Tıpkı erkeklerin seksi kızlara olan eğilimi gibi düşünün. Eğer bir kadını seksi buluyorsanız, o kadın bilinçaltınızda doğurganlık özelliklerini en iyi yansıtan kadın olarak size kodlanıyor. Karşınızdaki kadının göğüslerinden, dolgun kalçalarından hoşlandığınızı zannediyorsunuz ama beyninizdeki bütün her şey genlerinizi bir sonraki nesle sağlıklı bir şekilde aktarmanızla ilgili.

Hipergaminin çarpıcı noktası insanın çok eşli olduğu ve kadının güçlü erkeğin,değerli ve çekici erkeğin hareminde olmayı; sıradan erkeğin eşi olmasına tercih etmesini açıklar.

Kadının daha iyi erkek bulunca terk etmesini açıklar.

Kadının seks için başka, evlilik için başka erkek seçimini açıklar.

Hipergami genel olarak görünüş,statü ve para temelinde kadının arzusunu basitçe açıklar. Doğal eğilimlerinden bahseder tabi ama bu yetersiz ve fazla basittir. Olayın içine kültürler, bireysel inançlar, karakterler ve daha birçok parametre dahil olur.

c. İlişki Oyunu

Şimdi asıl olaya geliyorum. Erkeklerin çoğunluğu yukarıda anlattığım sebepler dolayısıyla ilişki oyununda sıkıntılıdır. Hipergami sizin sekse ulaşmanızdaki görünmez bir duvar niteliğindedir. Pua taktikleri bu çoğunluğa seksi ulaştırmayı hedefler ama kısa süreli bir şekilde. Uzun süreli olarak, doğal seçilimde görünmez kalmaya devam edersiniz.

Çoğunluğun sekse zor ulaşmasının sebebi şudur; Kadınlar hipergami uygulayarak düşük değerli erkekleri seksten mahrum bırakır. Bu yüzden tepe %20 çok kazançlı çıkarken, geride kalanlar ne düşerse razı olur. Kadın seksi; kendinden daha yüksek değerli bir erkeğe, seks yapmaya değer erkeğe sunar. Erkek, kadından değersizse seks olmaz.

Kadının amacı elindeki güzellik ve gençliğiyle elde edebileceği en iyi dölü ve kaynağı istemesidir basitçe. Kadınların bu stratejilerinde acımasız olmaları da doğa kuralıdır.

Yalnız bir sıkıntı var; Kadının uyguladığı hipergami, erkeklerin döl yayma stratejisiyle çatışmakta. Bu da ülkedeki cinsel açlığın sebebini açıklar. Bunlar derin konular, farklı bir post'ta anlatacağım.

Özet olarak, hepinizin şunu çok iyi anlaması gerekiyor. Kadınların güzelliği sınırsız değildir, o yüzden biyolojik saatleri çok kısa. Ellerinde güzellik ve gençliği varken elde edebileceği en iyi erkeği bulmak zorunda. Modern toplumda bir erkek gördükleri zaman bilinçli olarak "Bu çocukta sağlıklı genler var, aradığımı buldum" diye düşünmüyor. Statüye, fiziğe, paraya, başarıya ve daha bir çok parametreye bakarak yorum yapıyor. Ancak bilinçaltında bu milyarlar sene geçse de aynı şekilde kodlanmış şekilde.

Aldatılmanızın karşı tarafın suçu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Kız arkadaşınızın olmamasını karşı tarafa bağlıyor olabilirsiniz. Ancak suç tamamiyle sizde. Çok spesifik olarak konuşuyorum ki, suç %100 erkektedir.

Bunlar konumuz değil ama yeri geldi diye yazıyorum. Sizin bir erkek olarak tek dezavantajınız şudur. Sürekli değer yaratmak zorunda olmanız. Kadın zaten doğumundan ölümüne kadar değerlidir. Dünyadaki sperm/yumurta talebine bakabilirsiniz. Kadının değer yaratması için bir uğraşa gerek yok çünkü bir erkek için kadının statüsü, parası önemli değildir. Erkekler görsel varlıklardır, erkekler seçilimlerini doğurganlık özelliklerine bakarak yaparlar. Kadınlar için bu şekilde değil. Eğer sizden daha donanımlı birisini bulursa gider. Toplumsal stigmalardan, or*spu damgası yemekten bahsetmiyorum. Çoğu kız tabii ki toplumsal baskıdan kaçar ancak bu böyledir. Buna zorunludurlar. Neden bu böyle diye kızamazsınız, böyle olmasaydı 7 milyar yıl önce neslimiz sona ererdi.

Sperm rekabeti denilen bir kavram var, rekabet ettiğiniz alan çok ama çok yüksek. Bu yüzden kızlarla olan ilişkilerinizde bir sıkıntı varsa bu çoğu zaman sizden kaynaklıdır. Kadınlar yüksek değerli bir erkeğe kendisini eşya, düşük değerli birisine kendilerini dominant karakter olarak sunarlar.

Özet olarak, ahlaki olarak size yanlış gelebilir ancak pragmatik seçilim ahlakı önemsemez. Erkekler zaman geçtikçe değer kazanan varlıklarken, kadınlar zaman geçtikçe değer yitiren varlıklardır. Tek fark erkeğin değerini kendi yaratmak zorunda kalmasıdır.

Hipergami konusu cidden çok detaylı ve uzun bir konu. Başlı başına bir tez konusu, hipergami adı altında binlerce sayfalık kitaplar var. Ancak size gereğinden fazlasını yazmıyorum. Daha fazla detay isterseniz başka bir post'ta anlatmaya devam ederim.

Ödeviniz: Kadınlara olan bakış açınız nedir? Dürüstçe yazın. Kadınlar sizin için nedir? Geçen ödevi düşündüğünüzde, kadınlar bu önceliklerde kaçıncı gelir? Hayatınızda -varsa- gördüğünüz bir hipergami örneği yazmanızı istiyorum.

Bu arada, bu konulardan önce yazmamı istediğiniz ya da ilginizi çeken bir konu olursa yorumlara yazın. Bir anket yapalım ve o konuda yazalım. Görüşürüz, diğer yazı her an gelebilir.
 
Kadınları birer ihtiyaç olarak görüyorum. Hipergaminin de herkesin hayatında milyon tane örneği var. Hangi birini yazalım.

Kadınlar ise beşinci önceliktedir.
 
kadınların %90 lık kısmı güçlü erkek ister (maddi anlamda, fizik anlamında, başarı anlamında, bilgi birikimi, genel kültür, kitap okuması) geri kalan %10 depresif takılan kızlardır ve ben bu kızlara çok rastladım. Asosyaller ve bu kızlar hiçbirşeyinize bakmadan size aşık olabilirler. Her kızı tek kefeye koymuyorum buyüzden. Kadın yol arkadaşımdır beraber yaşarız sıkıntıyı da eğlenceyi de ve tabii ki cinsellik. Abi kahretsin ergenliğe girdiğimden beri aşşağılayan (sanırım neg oluyor bu) kişileri seviyor bu kızlar. Sanırım neg atmak şu izlenimi yaratıyor kızlarda: hmm bu beni küçük görüyor kendini üstün bu güçlü bir erkek. P*ç olmak güçlü olmak sanırım. Ya bir kıza düşünsenize sadece ahlak (%100 ahlak %0 alay %0 şaka %0 yalan %0 küfür) ile konuştuğunuzu bir deneyin kız sizden soğur bu ne der nası erkeksin der ve bu beeni koruyamaz diye düşünür. Sanırım şuan hipergamiye örnek vermedim ama şunu belirtiyim bi ara uzak mesafe ilişkim varken başka erkeğe seni seviyorum diyip onun fotoğrafına bakması vs. ve benim de ozamanlar yıkık bir özgüvensiz olduğum için bunu yaptığını düşünüyorum. Kız olsam açık ve net konuşuyorum ben de kendimi terkederdim daha kendimi koruyamıyorum. Neyse bunları aşıcaz, gelişiyorum devam. Koruyacağım artık eminim.
 
Kadınları birer ihtiyaç olarak görüyorum. Hipergaminin de herkesin hayatında milyon tane örneği var. Hangi birini yazalım.

Kadınlar ise beşinci önceliktedir.

Ne ihtiyacı? Cinsel ihtiyaçların için mi yoksa seni kararlarında cesaretlendirmesi ve sana sevgi göstermesi için mi?
 
Kadinlara bakis acim. Elimizde bulunmali etrafimiz olmalidirlar fakat fazlasi degil. Bizi yoneten kullanan onlar degil biz olmaliyiz. Benim icin 4 5 6 belki daha sonraki siralarda geliyor.


Ornegin- bir yolun basini atlatmak ( % 25 ini atlatmak %75 ini atlatmisa benzer. Beyin vucut alisir odaklanir.
 
Ne ihtiyacı? Cinsel ihtiyaçların için mi yoksa seni kararlarında cesaretlendirmesi ve sana sevgi göstermesi için mi?

Evrimsel psikolojiyle az çok ilgilisin her halinden belli. İnsandaki en temel iki güdü üreme ve hayatta kalmadır. Diğer tüm güdüler bu ikisinin dallanıp budaklanmasıyla meydana gelir. Evliliğin de temelini oluşturan sadakat ve sevgi ihtiyacıdır zaten. Lakin ben bu tarz "çarpık" değerlere sahip olmadığım için ancak sosyalite ve cinsellik açısından ihtiyaç olarak görüyorum
 
kadınların %90 lık kısmı güçlü erkek ister (maddi anlamda, fizik anlamında, başarı anlamında, bilgi birikimi, genel kültür, kitap okuması) geri kalan %10 depresif takılan kızlardır ve ben bu kızlara çok rastladım. Asosyaller ve bu kızlar hiçbirşeyinize bakmadan size aşık olabilirler. Her kızı tek kefeye koymuyorum buyüzden. Kadın yol arkadaşımdır beraber yaşarız sıkıntıyı da eğlenceyi de ve tabii ki cinsellik. Abi kahretsin ergenliğe girdiğimden beri aşşağılayan (sanırım neg oluyor bu) kişileri seviyor bu kızlar. Sanırım neg atmak şu izlenimi yaratıyor kızlarda: hmm bu beni küçük görüyor kendini üstün bu güçlü bir erkek. P*ç olmak güçlü olmak sanırım. Ya bir kıza düşünsenize sadece ahlak (%100 ahlak %0 alay %0 şaka %0 yalan %0 küfür) ile konuştuğunuzu bir deneyin kız sizden soğur bu ne der nası erkeksin der ve bu beeni koruyamaz diye düşünür. Sanırım şuan hipergamiye örnek vermedim ama şunu belirtiyim bi ara uzak mesafe ilişkim varken başka erkeğe seni seviyorum diyip onun fotoğrafına bakması vs. ve benim de ozamanlar yıkık bir özgüvensiz olduğum için bunu yaptığını düşünüyorum. Kız olsam açık ve net konuşuyorum ben de kendimi terkederdim daha kendimi koruyamıyorum. Neyse bunları aşıcaz, gelişiyorum devam. Koruyacağım artık eminim.

Bu arada öncelik: Kitap-Spor-Kadın olur sanırım. Yani en sevdiğim şeyleri sıralasaydım dünyadaki bunlar olurdu. Ne biz kadınsız yaparız ne de onlar erkeksiz.
 
kadınların %90 lık kısmı güçlü erkek ister (maddi anlamda, fizik anlamında, başarı anlamında, bilgi birikimi, genel kültür, kitap okuması) geri kalan %10 depresif takılan kızlardır ve ben bu kızlara çok rastladım. Asosyaller ve bu kızlar hiçbirşeyinize bakmadan size aşık olabilirler. Her kızı tek kefeye koymuyorum buyüzden. Kadın yol arkadaşımdır beraber yaşarız sıkıntıyı da eğlenceyi de ve tabii ki cinsellik. Abi kahretsin ergenliğe girdiğimden beri aşşağılayan (sanırım neg oluyor bu) kişileri seviyor bu kızlar. Sanırım neg atmak şu izlenimi yaratıyor kızlarda: hmm bu beni küçük görüyor kendini üstün bu güçlü bir erkek. P*ç olmak güçlü olmak sanırım. Ya bir kıza düşünsenize sadece ahlak (%100 ahlak %0 alay %0 şaka %0 yalan %0 küfür) ile konuştuğunuzu bir deneyin kız sizden soğur bu ne der nası erkeksin der ve bu beeni koruyamaz diye düşünür. Sanırım şuan hipergamiye örnek vermedim ama şunu belirtiyim bi ara uzak mesafe ilişkim varken başka erkeğe seni seviyorum diyip onun fotoğrafına bakması vs. ve benim de ozamanlar yıkık bir özgüvensiz olduğum için bunu yaptığını düşünüyorum. Kız olsam açık ve net konuşuyorum ben de kendimi terkederdim daha kendimi koruyamıyorum. Neyse bunları aşıcaz, gelişiyorum devam. Koruyacağım artık eminim.

Güzel ama duygusal davranıyorsun, "neg" dediğin negatif iltifat, karşı tarafa bir nevi olmasan da olur,hayatıma bakıyorum imajı vermeye çalışıyorsun. p*ç dediğin çocuklardaki özellik bu. Efendi erkekler gibi boş yere ego şişirmektense kovalamıyorlar. Ama bunlar başlı başına bir konu, güzel yazmışsın. Tebrik ederim
 
Güzel ama duygusal davranıyorsun, "neg" dediğin negatif iltifat, karşı tarafa bir nevi olmasan da olur,hayatıma bakıyorum imajı vermeye çalışıyorsun. p*ç dediğin çocuklardaki özellik bu. Efendi erkekler gibi boş yere ego şişirmektense kovalamıyorlar. Ama bunlar başlı başına bir konu, güzel yazmışsın. Tebrik ederim

Teşekkür ederim son birşey diyip aradan çekiliyim reis: kadınlar efendi erkek istemiyor, ayrıca neg konusunda cidden duygusal davranıp hakarette bulundum kusura bakmayın. Şu aptal duygularım yerine mantığım olsaydı yemin ediyorum okuldaki her kızla çıkardım. O da olacak ama biraz zaman biraz bilgi... :)
 
Kadınlara çok fazla değer vermem genel olarak hepsinin içinde birer şeytan yattığını düşünürüm.


Kadınlar hayatımda 5 veya 6. önceliktedirler.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst