Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Rusça Nasıl Öğrenilir ?

Kuşçubaşı

Blog Yazarı
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
9 Nisan 2018
Mesajlar
361
Tepkime puanı
3,201
Şehir
Antalya
573


Dil konusunda birçok soru geliyor bana: Nasıl öğrendin ? Biz nasıl öğrenebiliriz ? Önerilerin nedir ?

Aslında bu konuya dair bir yazı paylaşmıştım diye hatırlıyorum forumda. Fakat gelen ısrarlar nedeniyle, bu sefer de bir dili, yani Rusçayı kendi öğrenme serüvenimi paylaşarak bu konuda size yardımcı olmayı istedim.

Rusçaya ilk başlama nedenim, Rusya'ya yüksek lisans için gitmemden kaynaklanıyordu. Sizin de bildiğiniz üzere, Ruslar İngilizce konusunda pek de iyi olan bir millet değiller. İngilizce bilenlerinin bile inadına Rusça konuştuğuna şahit olmuşluğum vardır birkaç kez. E tabi hal böyle olunca ister istemez Rusça öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Ha, ama bu demek değildir ki Rusça'yı Rusya'ya gitmeden öğrenemezsiniz. Sıfır Rusça ile gelip sıfır Rusça ile ülkelerine geri dönen insanlar tanıyorum.

Bu iş çalışmaya bakıyor kardeşim. Dil dediğin olay adanmışlıktır. Evet, bu kadar ciddidir dil öğrenmek. Öyle günde 3-5 kelime öğreneyim arada bir de o dilde dizi film izleyeyim mantığıyla dil öğrenilmiyor maalesef. Öyle olsaydı tüm Türkiye olarak şu an bülbül gibi İngilizce şakıyor olmamız gerekiyordu. Gel gör ki hala bir turistle konuşurken dilimiz dolanıyor konuşamıyoruz.

Çünkü dil dediğin olay emek istiyor.

İşte, ben de bunun farkında olan birisi olarak dile en başından beri sarıldım. Rusça dil kuralları ağır olan bir dildir, bunu da kökeninin çok eskilere dayanıyor olmasına bağlıyorum. Mesela Amerikan İngilizcesi bu kadar ağır değildir, neden mi ? Adamların tarihi zaten 1700'lerden başlıyor, edebiyatı 1700'lerin sonlarına doğru yavaş yavaş gelişiyor, e haliyle böyle bir ulusun dili de tıpkı kendisi gibi yeni yetme oluyor. Ama mesela bir git bakalım Londra'da konuşulan İngilizce New York'ta konuşulan İngilizceden ne kadar farklı ve ne kadar ağırmış gör.

Yani, demem o ki; köklü milletlerin dilleri de kendileri gibi köklü oluyor.

Ve Ruslar da bu köklü dile sahip olan milletlerin içerisinde. Tıpkı Türkler, Çinliler, Almanlar, İngilizler, Yahudiler gibi. Geçmişleri çok eskilere dayanıyor ve bu yüzden her yüzyılda dillerine birçok farklı dil kuralı ekleniyor ve böylece birikerek bugünlere kadar geliyor.

Bu yüzden Rusya'ya ilk gittiğim zamanlar Rusça öğreniminin 5'te 4'ünü dil kurallarına, geriye kalanı ise kelime ezberine ayırdım. Çünkü, Rusça'daki dil kuralı, tıpkı bir binanın temeli gibi, eğer temel yoksa üstüne ne kadar harika şeyler inşa ederseniz edin hiçbiri sağlam olmuyor. Öncelikle dil kuralını halletmelisiniz. Bunu da her öğrendiğiniz kelimeyi dil kuralları çerçevesinde kullanarak, bolca pratik yaparak aşabiliyorsunuz. Zaten dil kuralı dediğiniz şey öyle kelime öğrenimi gibi sürekli olmuyor, eğer emek verirseniz birkaç ayda halledebileceğiniz ve yolunuza devam edebileceğiniz bir konu. O yüzden yolun başında bu işi halledin ki sonradan başınız ağrımasın.

Tabi ki, bu süreçte tıpkı bir akademisyen gibi dili öğrenmeye adıyordum kendimi, günlük haberleri-fakülte notlarımı çevirerek akademik Rusça'yı öğreniyordum. Ama sonra o da ne ?! Ruslarla iletişim kurmaya başladıkça şaşırdım kaldım! Neden mi ? Çünkü sokak Rusçası akademik Rusçadan oldukça farklı bir yol izliyordu.

Elbette burada sokak Rusçası deyince gramerin sıfır olduğu bir getto dili gelmesin aklınıza, sadece üniversitedeki hocanın konuştuğu Rusça ile kasiyer kızın ya da içmeye gittiğiniz Rus arkadaşınızın dili bir olmuyor. Öncelikle, sanki yangından mal kaçırırmışçasına hızlı bir şekilde konuşuyorlar ve birçok kendilerine ait jargona, argoya sahipler. Bunları anlamanız biraz zaman alıyor. Mesela Rusça'da para "dengi" demektir, fakat Rus arkadaşlarımdan birisi ile muhabbet ederken "babki" sözünü duyunca "ulan bu nedir ?" diye yarım saat kafamda soruyla gezip sonunda dayanamayıp arkadaşıma sorunca "para" anlamına geldiğini öğrenmiştim. Elbette resmi bir devlet dairesinde bu kelimeyi duyamazsınız fakat sokak jargonuna hakim olmak istiyorsanız Ruslarla bolca pratik yapmanız gerekiyor.

Böylelikle hem resmi Rusça'ya, hem de Rus arkadaşlarımla vakit geçirerek sokak Rusçasına hakim olmaya başlamıştım. Zaten, bir noktadan sonra artık olay tamamen kendiliğinden gelişmeye başlıyor. Eğer Rusçada dil kurallarını oturtursanız, yani temeli inşa ederseniz zaten ondan sonra insanların konuştuklarını çat pat anlamaya başlıyor, takıldığınız kelimelerin de karşılığını öğrenerek onları cümlelerinizde kullanmaya başlıyorsunuz.

Zaten her dil böyle öğrenilmiyor mu ?

Dil dediğiniz olay, aslında öyle çok da büyütüldüğü gibi bir olay değildir.
Bugün baktığınızda bile, oldukça farklı dillerle bağ kurmuş ve kendi kökeninden de getirdiği kurallarla birlikte günümüz Türkçesini inşa etmiş olan bizler, bugün bu çetrefilli dilin bile toplasan en fazla 2000-3000 kelimesini günlük hayatımızda kullanıyoruz. Oysa dilimiz 111.027 kelimeden oluşan devasa bir dildir. Fakat kimse gidip de "sen" kelimesi yerine "zat-ı aliniz" kelimesini ya da "sonsuz" kelimesi yerine "namütenahi" kelimesini kullanmaz. Aslına bakarsanız bizim Türkçemiz genel itibari ile 2000-3000 kelimelik bir Türkçedir.

Tıpkı tüm diğer dillerde olduğu gibi.


Size gidip de Tolstoy'un, Puşkin'in, Gogol'un Rusçasını öğrenin demiyorum. Size günlük hayattaki Rusların Rusçasını öğrenin diyorum. Ha tabi, eğer benim gibi akademik amaçlar güdüyorsanız elbette ki akademik Rusçayı da öğrenmek mecburiyetindesiniz fakat niyetiniz o dilde konuşabilmek ise yalnızca o dilin en çok konuşulan 2000-3000 kelimesini ve dil kurallarını öğrenmeniz yetecektir.

Mesela Fono Yayınları'nın birçok dil için hazırladığı "En Çok Kullanılan Kelimeler" serisi vardır ve o dilin insanlarının en çok kullanmış olduğu 2000-3000 kelime tespit edilerek hazırlanmıştır bu sözlükler. Onları alıp şimdiden çalışmaya başlayabilirsiniz.

Çok zor bir iş değil beyler bu, öyle gözünüzde büyütmenize gerek yok. Fakat baştan da dediğim gibi; dil adanmışlık ister. Bir dili öğrenmek istiyorsanız o dile kendinizi adayıp emek sarfedeceksiniz, öyle haftada 2-3 saatle dil falan öğrenilmez. Dili küçümsemeyin, o 2-3 saat ayırıp da öğrenmeyi düşündüğünüz dilde insanlar kitaplar yazıyor, bilim yapıyor, birbirleri ile konuşuyor, devlet yönetiyorlar. Sonra da siz gidip ufacık bir emekle o dili öğrenmeye çalışıyorsunuz, öyle mi ? Yok öyle bir dünya.

Rusça konusunda size önerim, her ne kadar ağır ve zor olsa da dil kurallarına sarılmanız olacaktır
. Bunun için Video Eğitim kanalının İrina hoca tarafından hazırlanan kaliteli bir Rusça serisi var. Anlatımı gayet hoş, açıklayıcı ve sade. Bu video serisi ile Rusçanın dil bilgisi konusunda ilerleme katedebilirsiniz.

Artık günümüzde seçenek oldukça fazla: kütüphaneler, kitapçılar, kurslar, o ülkeye gitmek, videolar, internet...

Yani "fırsatım yok" diye yakınmayın. Ben Rusya'ya gitmesem de öğrenirdim Rusçayı, ben Arabistan'da yaşamadım ama Arapça biliyorum, Amerika'da ve İngiltere'de 1 seneden uzun süre kalmadım ama İngilizce biliyorum, İsrail'de yaşamadım ama İbranice biliyorum. Tıpkı sizin de emek verip öğrenebileceğiniz gibi emek verip öğrendim, o halde aynısını siz de yapabilirsiniz. Benim dillere kafa yorduğum zamanlar internet bu kadar yaygın bile değildi, keşke yaygın olsaydı ve elimde bu kadar çok kaynak olsaydı belki de cebimde bir dilim daha olurdu.

Fakat sizler bu şansa sahipsiniz, o halde bunu harcamayın.

Yemişim oyununu, arkadaş ortamını! Koy o k*çını sandalyeye de otur ve çalışmaya başla. Rusya'nın nüfusu ne kadar biliyor musun ? 144 milyon! Sen o oyunda vakit kaybedeceğin yere oturur da bu dili öğrenirsen önüne 144 milyon tane fırsat açılır demektir bu!

O yüzden bu şansı küçümsemeyin, bir dil yeni bir dünya demektir.

Öğrenin, öğretin ve ufkunuzu daima genişletin.

İYİ FORUMLAR!
 
Son düzenleme:
Ben İngilizce ve Arapça'dan sonra İspanyolcaya merak sardım bu aralar. Udemy ve video eğitim izliyorum , cambly den pratik yapıyorum. İspanyolca öğrenmesinin diğer iki dile göre daha kolay olduğunu keşfettim çünkü onlar da kelimeleri yazıldığı gibi okuyor bazı istisnalar dışında. Yazı için teşekkürler Kuşçubaşı :)
 
Ben İngilizce öğrenmek için 7 ay verdim zaman buldukça kurs videoları izliyorum hâlâ filmleri altyazisiz anlamak için kapatıp izliyorum gayet faydası oluyor ayrı bir özgüveni var deneyin derim sırada Almanca var
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst