Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Savaş Sanatı ve Prens

Versay

Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
27 Haziran 2018
Mesajlar
329
Tepkime puanı
528
Şehir
İstanbul
Sizlere Bugün kendisi küçük ama işlevi büyük iki kitaptan bahsedeceğim. (TAVSİYE!)

Savaş Sanatı (Sun Tzu) ve Prens(Machiavelli)

Savaş Sanatı

Bu Kitaplardan ilkiyle başlayacak olursak. Çinli bir komutanın yazdığı bir kitap. Kitapta sefere çıkarken/savaşmaya giderken hazırlıklardan, askerin durumunu, coğrafi konumlarını, yer şekillerini, askerin kaçıp gitmemesi, savaşta beklenmedik manevraların önemini anlatan bir kitap. Bir kaç örnekte bulunmak istiyorum;

-Eğer Sefere Çıkılacaksa Askerin Beslenmesini Sadece İlk Savaşılacak Yere Göre Ayarlanır. Savaşı Yendikçe Düşmanın Gıdalarına, ürünlerine Konarsın. Yani Düşmanı Yendikçe Güçlen Mantığı Vardır.
-Eğer askeriyeye katılmadan bir askeri cezalandırırsan itaati azalır, ilk fırsatta savaştan kaçacaktır. ama askeriyeye katıldıktan sonra cezalandırırsanız aksine otoriteye boyun eğecektir.
-Eğer bir savaş girme zamanı geldiyse askere bir konuşma yapılması gerektiğine ve bu konuşmada ödüllendirileceğine, savaştan galip gelirlerse cepleri altın dolu evlerine döneceklerini, eşlerinin ve çocuklarının onları kucaklayarak karşılayacaklarını söylenmesi gerektiğini kitap vurguluyor.
-Asker Sınır Bölgelerde Savaşıyorsa, morali hızlı düşecektir ama iç kısımlara doğru saldırırsanız, askerin morali ve savaş isteği artacaktır.
- Askerlere konuşma yapılırken asla yenilgiden olumsuz şartlardan bahsedilmemeli, ancak durum çok kötü bir kısma geldiyse ya öleceksiniz ya öleceksiniz denilmeli. Örneğin; Asker Geri Kaçamayacağı bir tuzağa düştüyse askere ailelerini görmek için savaşmaktan başka çaresinin olmadığı söylenmeli.



Prens Kitabı

Siyasette Başarıya Her Yol Mübahtır Anlayışına Sahip Bir Kitap.

Direkt Örneklerine Geçecek Olursak; Bir Yeri Fethettikten Sonra Oranın Halkını Bir İsyana Kalkışmaması İçin Kolonilere Bölün.
-Etrafınızdaki İnsanlara Yönetmesi İçin Toprak Verirken, Oranın Halkına Yönetenin Kral Olduğunu Oradaki Paşanın/Yandaşın Sadece Kralın Yardımcısı Olduğunu Empoze Etmelisiniz, Aksi Taktirde Herhangi bir ağır bir savaşta halkla güçlenen yandaş adam, kralı tahtından edebilir...

ve Daha Nicesi Tavsiye Ederim.
 
Çok güzel eserler önermişsin sadece biraz daha ekleme yapabilirdin savas sanatinin ana felsefesini pek icermemis genel mantik savasmadan kazan idi.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst