Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Sosyal Medyadan Neden Vazgeçmelisin ?

Kuşçubaşı

Blog Yazarı
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
9 Nisan 2018
Mesajlar
361
Tepkime puanı
3,201
Şehir
Antalya
Yeni bir bildirim mi geldi ? Hemen bak! Eski kız arkadaşın yeni sevgilisiyle fotoğraf mı atmış ? Vay kaşar! Arkadaşın seni bir fotoğrafa mı eklemiş ? Hemen yorum yap da ayıp olmasın! En son attığın fotoğrafa 200 beğeni gelmiş, tebrikler! Aa şu magazin ünlüsü bu magazin ünlüsüne "sürtük" demiş kavga çıkmış hadi hemen izleyelim! Şu kız fotoğrafımı beğenmiş, acaba benden hoşlanıyor olabilir mi ? Dur bi stalklayayım!

SOSYAL MEDYAYA HOŞGELDİN!

Aslına bakarsan, sosyal medya iyi bir şey. Sonuçta, kaç zamandır görüşmediğin arkadaşlarınla görüşüyor, gündemden haberdar oluyor ve arkadaşlarının, sevgilinin, akrabalarının neler yaptığını görüyorsun, değil mi ?

keşke bu kadar masum olsa.

Yapılan araştırmalara göre, bilim insanları diyorlar ki; "sosyalleşmek beynin ödül sistemini aktif ediyor."

Çünkü biz insanlar evrimsel gerekçelerden dolayı hayatta kalabilmek için bir arada yaşar ve etrafımızla daima etkileşim halinde oluruz. Başkalarıyla iletişime geçerek, konuşarak ve onlarla arkadaş olarak zorlu doğa şartlarında hayatta kalma şansımızı artırırız. Diğer insanlarla bağlantı halinde kalarak ve onlardan haberdar olarak da olası durumlara ve tehlikelere karşı nasıl tepkiler vereceğimizi kararlaştırırız.

Yani, insan sosyalleştikçe, çevresinden haberdar oldukça beyin bunu bir ödül olarak algılıyor ve daha fazla mutluluk hormonu salgılıyor. Buraya kadar herhangi bir sıkıntı yok değil mi ? Yani, sonuçta kim arkadaşlarıyla konuşup muhabbet etmeyi ve mutlu olmayı istemez ki ?

Sorun şurada; Bizler, bedeni 21.yüzyılda ama beyni taş devrinde olan canlılarız.

Yani, beynimiz için sosyalleşmek her ne kadar masum bir dürtü olsa da sosyal medya bu dürtüyü oldukça fazla suistimal ediyor.

Ve bu durum da beynimizdeki ödül sistemini altüst ediyor.

Unutmamalıyız ki, sosyal medya bizim için her ne kadar normal bir platform olsa da henüz ilkel evrimsel dürtülerle hareket eden beynimiz için oldukça büyük bir tehlike. Bu konuda birçok şey yazılıp çizildi, sosyal medyanın insanları strese-depresyona ve hatta dahi intihara sürüklediği vakalar ortada.

Ve yine yapılan araştırmalara göre; başka insanların sosyal medya hesaplarını takip etmek kişinin kendisini diğerleriyle kıyaslamasına ve depresyona girmesine sebep oluyor. Normal şartlarda, aslında beynimizin bu merak dürtüsü gayet doğal, sonuçta etrafında ne olup ne bitiyor öğrenmek en doğal hakkı. Ama sosyal medya bu dürtüyü de suistimal etmekte bir numara. Örneğin, Instagram'da herkes mutlu olduğu anların fotoğrafını paylaşıyor. Bunu gören beynimiz de diyor ki: ulan herkes mutlu bir ben böyleyim.

Oysa bu büyük bir yalan! Sonuçta, öncelikle, hiç kimse mutsuz olduğu anların fotoğrafını atacak değil ve hiç kimse Alice'in Harikalar Diyarı'nda yaşamıyor. Ama Instagram'da beş dakika gezinmeniz size herkesin mutlu olduğu güzel bir dünyanın izlenimini uyandırır.

Ve; siz buna inanmasanız da beyniniz durumun böyle olduğuna inanır.

akabinde de gelsin depresyon, stres, "herkes mutlu ben neden mutsuzum"lar.

Instagram'dan bildirim geliyor, eski sevgili durum atıyor, hoşlandığın kız fotoğraf atıyor, birileri kavga etmiş hemen olay oluyor, tam çalışmalarına odaklanmışken bir arkadaşın seni bir fotoğrafın-videonun altına etiketliyor cevap vermezsem ayıp olur diyorsun bırakıyorsun çalışmanı...

Kendine ve amaçlarına odaklanamaz oluyorsun bir müddet sonra. "Hep başkaları hep başkaları" derken bir bakmışsın sen yoksun ortada. Sonra da çıkıp vay efendim özgüvenim yok, vay efendim bu hayatta bir halt beceremedim, vay efendim kızlar bana bakmıyor. Bakmazlar tabi! Sen onlara sosyal medyada öyle bir baktın ki zaten, onların sana bakmasına bile gerek kalmadı.

Kendinle yalnız kalmaya mı korkuyorsun yoksa ?

Belki de...

Unutma, beynin yukarıda saydıklarımın hepsini ister, çünkü o bunları yararlı bir şey sanıyor. Bu yüzden de hep daha fazlasını ve daha fazlasını istiyor, tıpkı p*rno ve mastürbasyon bağımlılığı gibi. Tanıdık geldi mi ?

Peki bu konuda ne yapmalısın ? Bunu da bir sonraki bölümde anlatmayı düşünüyorum. Bu bölümü konuya bir giriş olarak kabul et. Seni burada onlarca bilimsel araştırmaya boğup konuyu uzatmak istemememe rağmen gene de biraz uzun oldu gibi :)

Bu yüzden,

Bir sonraki konuda görüşmek üzere...
 
Dostum öncelikle eline sağlık.Bu durumu yaşadım ben.Üniversite sınavı yüzünden zaten pek sosyal bir insan olmayan ben,kalan bir iki arkadaşımla da görüşmez olup çok değil kısa zaman önce ve 2 ay boyunca eve kapatmıştım kendimi. Bu sürede varsa yoksa ders-sosyal medya ekseninde ilerledi zamanım ve bir süre sonra instagramda facebookta insanların paylaştığı şeylere bakarak(karnaval,ortam,eğlence,karı kız) içten içten benim hayatım niye böyle,ben asla bunları yaşayamayacam mı,tip yok zaten normal,boyum en az 190 olsaydı keşke,saçlarım seyrek ondan da kaynaklanıyordur kesin,tipsizim vs vs diye diye diye diye zincirleme bi şekilde geldi herşey ve sonunda depresyona girdim.Çok berbat bir durumdu yaklaşık bir ay boyunca intihar etmek istedim ama yapamadım tabi.En sonunda bu böyle olmaz diyip faceye ve instaya günde 2 saatten fazla girmeme kararı aldım ve o dönem günde iki defa yaptığım malum olayı da haftada 3,4 e indirmeye karar verdim.Ve ardından geçirdiğim bir hafta sonunda da..surprise surprise :D Önce depresyondan çıktım.Sonra aynaya baktıkça tipimde bi kusur aradığımı değil kendimi beğendiğimi farkettim ardından boyum da ne kadar uzunmuş lan aslında demeye başladım vs vs yine her şey zincirleme olarak geldi çok şükür.Anlayacağınız sosyal medya "çöplüktür" sosyal medyadan uzak durun.Biraz uzun oldu ama 1. elden tecrübe etmiş bir arkadaşınızın bu yaşadıklarını okumanızın size büyük fayda sağlayacağı düşüncesindeyim,benim için de içini dökmek oldu rahatladım. :D
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst