Alfaloji Forum

Sitemizde şu anda bakım yapılmaktadır. Üyelik istekleri ve konular bakım sonrasında onaylanacaktır.

Tabular ve Organizasyonel Negatif Öğrenme

maliblue

Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
16 Eylül 2018
Mesajlar
157
Tepkime puanı
1,228
Yaş
22
Şehir
İzmir
Yüz yıllar öncesinden gelen tabular, töreler, gelenekler. Hatta ve hatta bu, politika ve günlük hayata kadar girmiş. Değerler, töreler, düşünceler sorgulanmıyor. Sorgulananlar da aşırı tepki görüyor hatta dışlanıyor. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Politik fikir ve düşünceler bile bu kalıplara sokulmuş. Futbol takımı destekler gibi siyasi parti destekleniyor. Ama niye olduğu bilinmeden ve sorulmadan imkansız diyebileceğimiz, telafisi mümkün olmayan hataları yapan siyasiler bile görmezlikten geliniyor, hatalarının bedeli halka ödetiliyor. Olması gerektiği şekilde tepki koyanlar ve bu bedelin ödenmesini isteyenler ise tepkiyle karşılanıyor hatta öteleniyor.

Her ne kadar iyi insan, politikacı olmanın basma kalıp kuralları ve kitabı yok ise de politikacının veya insanın kim olduğuna karar verecek toplumun ta kendisidir. Bu kararı verirken birilerinin size baskı yapmasına ötelemesine izin vermeyin. Büyük bir olasılıkla niye yaptığını ötelediğini bilmiyordur. Sadece koşullandığı için yapıyordur. Karşımıza çıkan tabuların sebebi de, toplumun gereksiz kompleksi de tam olarak bundan kaynaklıdır. Bu deney, yıllar öncesinde bu teorinin doğruluğunu kanıtlıyor.
Deneyin adı ''5 Maymun Deneyi'',


NnORvY.jpg


“kafese beş maymun koyarlar. ortaya da bir merdiven ve tepesine de muz asılır. her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulaşmak istediğinde dışarıdan üzerine soğuk su sıkılır. her bir maymun aynı denemeyi yapar, buz gibi soğuk suyla ıslatılır.

bir süre sonra muzlara doğru hareketleneni diğer maymunlar engellemeye başlar. su kapatılıp maymunlardan biri dışarı alınır, yerine yeni bir maymun konulur. ilk yaptığı iş, koşup muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur. fakat diğer dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu bir de döverler. daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yeni bir maymunla değiştirilir. ve o da merdivene ilk yaptığı atakta dayak yer.

bu maymunu en şiddetli ve istekli döven de biraz önce diğerleri tarafından engellenen ve ilk dayağı yiyen birinci yeni maymundur.

ıslak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. bu da ilk atağında diğerleri tarafından cezalandırılır. diğer dört maymundan yeni gelen ikisinin en yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiç bir fikirleri yoktur ama en iştahlı dövenler de onlardır.

sonra en baştaki ıslanan maymunların dördüncü ve beşincisi de yenileriyle değiştirilir. ama tepelerinde o muz hala asılı olduğu halde artık hiçbiri merdivene yaklaşmamaktadır.”
 
İşte bize benimsettikleri yasaklarla ilgili bu.
Fuck the system
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst